Готви майсторът


Готви майсторът
Иван Еланджиев - главен готвач
04 Декември 2009, Петък


Шаран по никулденски
Майстор Иван Еланджиев вече четвърт век е главен готвач на основния ресторант в хотел „България”- Бургас, където започва работа още от неговото откриване.



Негови гозби са опитвали гостите и на хотел „Приморец”, Каваците, Аркутино и Перла, където също е трупал стаж в кухнята през цялата си 34-годишна практика. Блюдата, рожба на неговия майсторлък, са опитвали и в Берлин, където работи няколко години в немските вагон ресторанти, а също и посетителите на българския ресторант на бай Иван Аркутински във Виена. Гости на това култово заведение са били всички български посланици и български дипломати, акредитирани в австрийската столица.  Въпреки че от 12 години майстор Еланджиев е пенсионер, и днес продължава все така талантливо и със завиден професионализъм да създава изкусителни шедьоври на кулинарното изкуство. И тъй като на всички празници той задължително е ангажиран в кухнята на ресторанта, за приготвянето на домашното празнично меню вкъщи изцяло се грижи неговата съпруга – също готвач с 41-годишен стаж, която дълги години е била негов заместник главен готвач. За деня на св. Никола, именитият майстор ни предлага своята изпитана рецепта за приготвянето на традиционния шаран, който неизменно присъства на празничната никулденска трапеза.

Рецептата:

Шаранът се почиства хубаво от люспите, след което се изваждат вътрешностите и хрилете му. Измива се добре и се надупчва на няколко места с нож от двете му страни. След това се слага за 24 часа в саламура от сол и вода, за да поеме хубаво солта. На другия ден се нарязват на жулиен (на дълги тънки парчета, б.а.) моркови, кервиз, гъби и лук, които се задушават в мазнина. Към тях се добавят домати, дафинов лист, бахар и черен пипер. Може да се прибавят и стафиди. В края на задушаването се слагат изчистени и натрошени на ситно орехи. Те се прибавят най-накрая на приготвянето, за да не почернее плънката. С тази смес се пълни шарана и се зашива добре. Поставя се в тава, като около него се насипва остатъка от плънката. Ястието се запича на фурна и когато шаранът хване коричка, отгоре се нареждат резенчета лимон и домати, като се редуват последователно. Пълненият шаран се сервира студен с част от пълнежа и чаша бяло вино.


В категории: Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки