Няма място за Филип Кутев в родния му град


Няма място за Филип Кутев в родния му град
Проектът на мемориала, за който така и не се намери място
17 Август 2010, Вторник


Не са много известните айтозлии, още по-малко пък световно известните. Несъмнено най-тачената личност, родена в Айтос, е композиторът Филип Кутев. Създателят на най-големия български фолклорен ансамбъл, превърнал се в школа за десетки певци, инструменталисти, танцьори, хореографи и композитори, оставя името си и като автор на многобройни песенни шедьоври, родили се след неговата майсторска обработка на традиционния ни песенен фолклор, запазвайки цялата красота на автентичната мелодия.

Още със създаването си „Ротари



Автор: Диана Славчева

клуб” – Айтос подема инициативата да се издигне паметник на прославения музикант в родния му град. На 24 юни Общинският съвет разглежда на своя сесия предложението на кмета за изготвяне на ПУП за отреждане на УПИ за площад в централната градска част с цел изграждането на мемориала. Ротарианците са се спрели като най-подходящ за целта на терена пред бившия Битов комбинат, като според тях „той отговаря на мястото, което Филип Кутев заема в българската култура”. Становището на градоначалника Евгени Врабчев напълно подкрепя тяхната идея.

Утвърдително е и решението на Общински експертен съвет за устройство на територията, парафирано от неговия председател арх. Андрей Жеков. Според скулпторът Никола Станчев – автор на проекта за паметника, фигурата на композитора в цял ръст трябва да бъде централен елемент на малкия площад, който би следвало и да носи името на видния айтозлия. В макета на бъдещия мемориал силуетът на Филип Кутев наподобява осанката на патриарх, „какъвто е всъщност той за българския фолклор” – добавя скулпторът.

Но както много други хубави идеи, и тази

среща отпор в заседателната зала.

Мнозинството от общинските съветници, предимно от ДПС, скокнаха срещу избора за мястото на паметника. Те не одобриха терена пред Битовия комбинат и в безсилието си да измислят нещо друго, настояха да има обществено обсъждане, което така или иначе ще се състои по закон.

И докато за представителите на ДПС е обяснимо да не могат да оценят приноса на Филип Кутев за популяризирането на българския фолклор у нас и по света, то е странно защо и представители на други политически партии се инатят срещу реализирането на похвалната инициатива.

Още повече като се знае, че цялостното оформяне на площада и изграждането на паметника ще стане със средства на ротарианците и общината няма да изхарчи и стотинка за това. В заседателната зала се чуха предложения и аргументи, които могат да засрамят всеки родолюбив българин.

Така например гербаджията Николай Колев изрази притеснения, че видите ли площадът бил „осеян с кабели и връзки“ и

предложи мемориалът да се сбута

в парка до сцената, където се провежда фестивала „Славееви нощи“. Кметът контрира, че проблеми с кабелите няма да има и даде за пример как в София на още по-централен площад вдигнаха паметник на Гарибалди. Колегата на Колев от ГЕРБ Даниел Орлов пък хвърли бомбата с идеята си вместо паметник да бъде реставрирана родната къща на композитора – „едно място, където по естествен начин ще прославя неговата памет“.

По принцип нищо лошо няма в това предложение, само че родната къща на Филип Кутев е частна собственост на семейство, което няма нищо общо с фолклориста – хората, които живеят в нея, са си я купили преди време на свободния пазар на недвижими имоти и едва ли някой може да ги принуди да превърнат дома си в музей.

И докато айтоските гербаджии се опъват въобще да няма паметник на такъв велик българин като Филип Кутев, в областния център Бургас техните колеги, без дори да питат никой, камо ли общинския съвет, поставиха пред входа на бургаския театър паметна плоча на никому неизвестния драматург Иван Славов, само защото

бил активист на бойковата партия!!!

Но може би призовото място по нелепост трябва да заеме идеята на съветника от „Атака“ Радко Пенчев, чиято мъдра мисъл композира каменната фигура на Филип Кутев между бюстовете на айтоските общественици Крум Делчев и Паскал Янакиев, записали имената си в историята като основатели на... футболното дружество „Вихър“ в града. Хубаво, ама ФК „Вихър“ (Айтос) от началото на съществуването си през 1921 г. досега е стигнал до А областна група, която представлява четвъртото ниво на футбола в България – ще рече „последна дупка на кавала“. Докато Филип Кутев е просто един от титаните на българската музикална култура и е повече от обидно мемориалът му да бъде поставен между шпалира на двамата юнаци, колкото и да са почитани от местните футболни запалянковци.

В крайна сметка предложението за паметника на видния айтозлия и голям българин така и не получи подкрепата на съветниците и засега няма решение къде да е мястото на скулптурата.

Цялата тази ситуация е много тъжна. И още по-тъжно е, че Община Айтос е принудена да открие обществен дебат по темата „Трябва ли да бъде изграден паметник на композитора Филип Кутев в родния му град?“. Като се знае, че сред днешните айтозлии преобладават гражданите от ромски произход и с турско самосъзнание, фенове на етническата партия ДПС, които едва ли знаят и името му дори, отсега е ясно докъде ще доведе това обществено обсъждане. Най-вероятно няма да видим скоро реализирана идеята на ротарианците, ако изобщо някога стане реалност, де.

А това е нечувана срамота както за Айтос, така и за цяла България!



Докато айтоските съветници от ГЕРБ не искат паметник на Филип Кутев и смятат да отбият номера с реставриране на родната му къща, гербаджии в Бургас тихо мълком поставиха паметна плоча на световно неизвестния драматург Иван Славов

В категории: Общини , Репортажи , Традиции , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки