Клуб за спортни танци източвал Община Бургас


Клуб за спортни танци източвал Община Бургас
Интересно е кой е позволил кетъринга на ВИП-масите (вдясно). Това е търговска дейност, която едно сдружение с нестопанска цел, каквото е „Бургас 1975“, не би трябвало да върши, снимки: Скат тв
15 Септември 2010, Сряда


Примката около скандалния клуб по спортни танци „Бургас 75“, за който ДЕСАНТ алармира в предния си брой, се затяга. Срещу него вече има подадени сигнали за финансови злоупотреби в НАП, Прокуратурата и Сметната палата. Една част от сигналите са от групата общински съветници „Независими“, а другата - от представители на партията „Средна европейска класа“.



Автор: Лъчезар Лисицов

В едното писмо до данъчните е визирана фалшификация на отчета на „Бургас 75“ за миналогодишния турнир, който бе субсидиран с пари от бюджета на Община Бургас. Разкритията за това са направени в предаването „От упор“ на телевизия СКАТ. Водещият Димитър Байрактаров показа как в хонорарните листи е извършена груба манипулация и при умножаването на 4х40 като резултат е записано 600, а не реалното 160 лева.

Освен това са изразходвани средства след приключването на турнира, които не са били използвани по предназначение. Според манипулирания отчет са извършени и няколко различни заплащания за сценография.

Също така бил издаден платежен документ за медицинско обслужване, без да е имало такова. Завишени били многократно и реалните цени за изработване на купите на победителите. Всичко било с цел да се източат и оправдаят 80-те хиляди лева субсидия от общината.

„Независимите“ и партия СЕК настояват НАП да извърши проверка на чиновниците от администрацията, които са си затворили очите пред явните финансови нарушения от страна на клуб „Бургас 75“.

Сигнал е подаден и за тазгодишния турнир „Купа Бургас 2010“, по време на който били раздавани хвърчащи квитанции на участниците. 326 двойки са платили по 50 и 60 лева, което е около 16 хиляди лева приход за клуба организатор, но заради фалшивите квитанции имало опасност парите да не бъдат отчетени и за тях да не се платят данъци на държавата, алармират „Независимите“.

Извършена е и друга безотчетна търговска дейност. Билет за ВИП-зоната струвал 30 лева, като сумата покривала и консумация на храна и напитки, а доставчик на продуктите бил обичайният заподозрян - председателят на „Атака” в Бургас Димчо Грудев, научи ДЕСАНТ.

От СЕК твърдят още, че клуб „Бургас 75“ не е регистриран по правилата, и затова неправомерно е получил субсидия от общината в размер на 11 448 лева за 2010 г. Клубът не бил включен нито в Националния регистър на лицензираните спортни организации, нито в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, което е нормативно изискване за получаване на публичните средства.

Според управителя на спортното дружество Андрей Тодоров, „Бургас 75“ се бил влял в друг клуб - „Бургас 1975“. Каква е била целта на манипулацията и кога е била извършена тя, Тодоров не пожела да разясни пред ДЕСАНТ. „Това е политика на клуба и не съм длъжен да ви обяснявам“, лаконичен бе той.

Направихме справка в държавен вестник, според която на 26 юни 2010 г. е било проведено общо събрание на „Бургас 75“. Там е взето решение клубът да се преобразува чрез вливане в сдружението с нестопанска цел „Клуб по спортни танци – Бургас 1975“. Де юре „Бургас 75“ вече не съществува, но въпреки това неговото име бе изписано в рекламните плакати за турнира, проведен на 4 и 5 септември. В сайта на Българската федерация по спортни танци също фигурира името „Бургас 75“. Неговият печат стои и върху квитанциите за приходите, които са получени от продажбата на билети и останалата търговска дейност по време на турнира „Купа Бургас 2010”.

„Независимите“ са подали сигнал до прокуратурата и за неправомерно безплатно отдаване на общински помещения на странния спортен клуб. Става въпрос за зали за тренировки в Младежкия културен център.

А най-фрапиращо е поведението на общинските чиновници, позволили всичките тези безобразия. Управителят на дружеството „Спортни имоти” Живко Иванов настоява, че „Бургас 1975” не трябва да плаща наем за залата, която ползва за „Купа Бургас”, понеже турнирът бил общинско мероприятие (?!). Шефът на отдел „Спорт” към кметството Веселина Деведжиева също показа, че е скарана с правилата, като продължава да твърди, че щом състезанието е влязло в спортната програма на общината, клубът има право да ползва безплатно залите й. Такава била практиката от много години. Нищо, че такова понятие като „спортна програма” никъде няма. Да не говорим за решение на Общинския съвет. Интересно в тази ситуация е как ще реагира кметът Димитър Николов, който се оказа и патрон на турнира „Купа Бургас 2010”. Както вече стана ясно през тригодишното му управление досега, обичайната реакция на Николов е активно да мълчи, докато бурята утихне и медиите забравят за нарушенията на подчинените му.



Фирмен автомобил на атакиста Димчо Грудев е паркирал пред зала „Младост“. Той осигурява с храни и напитки почти всяко мероприятие на общината

В категории: Бургас , Разследвания , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки