Милосърдието като начин за обогатяване


Милосърдието като начин за обогатяване
За хубавата Калинка участието в "Байландо" е сбъдната мечта. Не че, ако поиска, няма да свърши повече работа за децата като депутат
06 Октомври 2010, Сряда


Филмът с това заглавие (макар и Холивудска боза) беше много по-искрен и непретенциозен от помпозните, многокатни, лигаво-лъскарски телевизионни „шесторки”, осморки и байланди.

Отвореното писмо на една журналистка, изоставила занаята, за да бъде Майка на дете, останало жалък инвалид след вирусна инфекция,



Автор: Веселин Максимов

подпали общественото мнение в България. Красимира Обретенова заяви в прав текст, че тя и хилядите майки, решили да се грижат за осакатените си отрочета, най-искрено желаят „милосърдните” шоута да се провалят. За да се случи невъзможното: всички да обърнат внимание на некадърната, разядена от корупция система, която вкарва децата в специализирани домове.

Красимира написа, че си дава ясна сметка, че нейната кауза е обречена – изсипаният от криза и простотия българин, все пак ще пролее сълза и ще пусне SMS за паркетните лъвове, които се кълчат „в името на доброто”. И след последния пирует на лъскавата сцена, новините на „благородните” телевизионери ще преливат от „отново показахме, че българинът е милосърден, спасихме тези невинни същества, благодарение на вас”.

И всичко ще продължи по старому и самодоволните чиновници ще поглаждат ухилено гуша, зер тяхното дело е тъй важно за социалната политика на страната.

Едва ли някой ще обърне внимание на писаното от „лаещата вълчица” Обретенова (самата тя се нарича така!), че семействата с парализирани и болни деца, покрай изнурителната и отчаяна грижа за тях, издържат с данъците си смърдящата на гнило система. Важното е шоуто, напомадените водещи, с тоалети колкото средномесечната издръжка на недъгаво сакато момченце и момиченце. И хонорари, колкото 100-200 инвалидни колички.

Важно е в клоунадата да участват актуални политици с речников запас от 300 думи и посърнали телевизионни и естрадни звезди, които всеки момент ще си изкълчат китките да бутат годините назад. А през десетина минути зрителите да бъдат заливани с десетминутни реклами, проповядващи наново бясно пускане на съобщения по телефона, „за да спечелите някоя от тези невероятни 3 000........”

Важно е в името на зрителския интерес всички телевизии да се впуснат вв подобни циркове и никой да не говори нищо друго, освен това колко е загрижен мизерията да продължава, реанимирана сезон след сезон със събраните с кратки телефонни съобщения пари. (Онзи ден по радиото шефката на Обществената телевизия заяви, че „БНТ мисли по въпроса и в най-скоро време ще отвърне на предизвикателството на конкуренцията с подобен или близък до този формат”. Ура!

Никой не обича да му крещят истини в лицето, ето защо подобни мазни изпълнения, като горепосочените, ще продължат да се изливат с мощна сила, а броячът звънливо ще отчита „пълно”.

Защото ако някой...хм, „водещ” започне да сочи с пръст къде е заровено кучето, защо домовете се пълнят с циганета, изкривени от увреждания, заради кръвосмешение или преждевременно раждане на малолетните си майчици, моментално ще бъде наречен „черноглед”, „саботьор” и най-пръв душманин на управляващите, отдавна фатално объркали конците и хвърлили всички сили в правене на рейтинг по наведените пред тях медии.

Това, че е по-голям броят на увредените деца, отглеждани в немалцинствени семейства, а в такива на отговорни и почернели от мъка българи, също никой няма да иска да чуе. Защото е много по-приятно да гледаш зализани мазници, отколкото ужасни картинки на изкривени подобия на човешки същества, лежащи в напоени от пикоч и фекалии парцали.

Защото водещи, продуценти и вдъхновители на танците, песните и сълзливите мелодрами отдавна са забравили една книга за мускетари, саможертва и истинско благородство.

В която един от главните герои, на име Д` Артанян казва: „Истинската доброта идва от сухите очи и горещото сърце”

 

(писмото на Красимира Обретенова можете да прочетете на хиляди места из Интернет)



Блясъкът и луксът срещу

В категории: Коментари , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки