Колко струва да продаваш вестници в Бургас


Колко струва да продаваш вестници в Бургас
Моята работа е по улиците, не в кабинета, отговаря Стефан Дубаров на въпрос, защо никога не стои на работното си място
19 Януари 2011, Сряда


Сигнали за корупционна схема при раздаването на места за сергии в супер центъра на Бургас буквално заляха редакцията на ДЕСАНТ през последните няколко седмици. Десетки търговци се жалват пред нас, че нямат достъп до одобрената в общината схема за преместваеми обекти по чл. 56 от Закона за устройство на територията. Скандалът гръмнал още преди Коледните празници, когато станало ясно, че само специални хора могат без проблем да разгледат позициите и да си



Автор: Севдалина Пенева, peneva@desant.net

изберат общинско местенце в две териториални дирекции – „Приморие“ и „Зора“.

За всяка позиция се плаща, само обектите за сладолед тръгват от 10 000 лева нагоре. Нерегламентирано надцакване върви и за павилионите за вестници. Миналата година разпространителска фирма плати над 5 000 лева за правото да излага печатни издания върху 1 кв. м. общинска площ, негодуват търговците и плашат със съдебни дела общината, заради липсата на общи правила в играта.

По стечение на обстоятелствата и двете централни кметства се управляват от Стефан Дубаров, който се прочу миналата година с натиска върху продавачите на мартеници да бъдат на централния площад на Тройката с еднакви масички, изработени от посочена от него фирма. Той е същият, който пък в пиковия летен сезон и в най-горещите дни допусна да бъде запечатана цяла жилищна сграда с рекламно пано и за малко не уби от задушаване възрастно семейство. Под предтекст, че там ще започват фасадни ремонти.

Миналата година Общинският съвет в Бургас прие специална Наредба за временните обекти и рекламата. „С цел публичност и прозрачност, както и удобство на заинтересуваните, е необходимо публикуване на свободните позиции по одобрените схеми“, се казва в нея. Чудесно пожелание, което г-н Дубаров обаче отказва да изпълни. И за да е сигурен, че никаква прозрачност не може да пробие в управляваните от него две териториални дирекции, е заключил въпросната схема в кабинета си. С детинското оправдание, че „някой непрекъснато я краде от стената, пък новата струва 40 лева“.

На най-напористите граждани, които си знаят правата и също четат общински разпоредби, служителките им показват някаква схема. Но без легенда. От копието няма как да се извлече информация кои обекти са за продажба на цветя, а кои на близалки например. Такива подробни разяснения давал същият г-н Дубаров. Който обаче трудно може да бъде намерен на работното си място, нищо, че срокът за подаване на заявление за стопанисване на временните обекти изтича.

От началото на седмицата екип на вестника направи пътека до административната сграда на кметство „Приморие“ с тайната надежда, че все в един момент ще го засечем на място. Намерихме го едва в ранния следобед в четвъртък, 13 януари, но по телефона. „Моето място е по улиците. На „Александровска“ съм сега, работата на териториалния директор е да ходи да оглежда на място дупките, неуредиците с осветлението, да оглежда пешеходните пътеки, паркираните коли, а не да си седи в кабинета“, обясни ни той. Само уточняваме за читателите на ДЕСАНТ, че в това време на въпросната улица „Александровска“ текат мащабни ремонти по проект, който едва ли е възложен за изпълнение на Дубаров, за да е нужно целодневното му присъствие сред строителните бригади.

Заради съмнителните действия на този чиновник, в различните търговски гилдии подозират раздаване на обекти на вътрешни хора, подплатили финансово благодарността си към него. Разбрахме, че за напрежението сред тях е уведомен и кметът на Бургас Димитър Николов. Който пък лично се ангажирал да накара подчинения си Дубаров да изкара на светло схемата и да спре да нарушава закона. Две седмици след „намесата“ на Николов скицата продължаваше да стои в кабинета на Дубаров.



На този терен зад магазин „Технополис“ в к-с „Славейков“ още преди две години трябваше да бъде обособен пазар за наематели на временни обекти. Въпреки обещанията на общината, пазар до момента няма

В категории: Бургас , Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки