„Солени“ звезди над заведенията в Елена


„Солени“ звезди над заведенията в Елена
В най-големия магазин за електроуреди в Елена от КЗП откриха лавина от нарушения на потребителските права
14 Ноември 2011, Понеделник


Туристите в балканското градче Елена масово са принудени да ползват санитарните възли в заведенията, носейки си


Автор: Здравка Христова

лична тоалетна хартия и мокри кърпички, защото няма нито сапун, нито задължителните санитарно-хигиенни материали. На този парадокс в XXI век се натъкна Комисията за защита на потребителите на изненадващите си проверки в няколко заведения за обществено хранене в самия център на града.

Нарочно изчакахме да минат изборите, за да не ни обвинят в политически проверки и че умишлено им саботираме бизнеса на неудобните на властта, обясни главен инспектор Георги Георгиев, ръководил ревизиите на държавната комисия за защита на потребителите. Четиримата инспектори останаха втрещени, че отходните места в маханите, пицариите и кафенетата в градчето, което се издържа основно от туризъм, са на нивото на клозетите отпреди 100 години.

В някои от тях има само по една унисекс тоалетна. Често WC-то е залепено до кухнята. Санитарните възли трябва да са задължително два, разделени с отделни врати в отделни помещения за жени и мъже. Най-малко по 1000 лв. глоби ще отнесат еленските заведения за хранене и развлечения само заради липсата на топла вода в санитарните възли, обясниха от Комисията за защита на потребителите.

Инспектори не са влизали на проверка по магазините и заведенията в туристическото балканско градче най-малко от 2 години. Затова търговците и ресторантьорите са му отпуснали края и масово нарушават всички възможни закони и наредби за правата на потребителите.

Кръчмите се маскират с чужда категоризация
Ако спазим всяка буква от закона, трябва да затворим всички заведения, в които влязохме в Елена, с което да фалираме града, цъкаха с език слисаните проверяващи от КЗП. Само надзъртането в една пицария и кафе-бар в центъра на Елена бяха достатъчни държавните инспектори да се хванат за главата.

Първото нещо, което откриха проверяващите, е несъответствия по категоризацията на обектите за хранене и развлечения. По принцип, подобно на хотелите, те също получават по дадени критерии определен брой звезди. Но въпреки че имат съответните тапии, издадени от бившия червен кмет Сашо Топалов, заведенията в града масово не отговарят на нужните изисквания.

В целогодишно работещата пицария собственици показаха документ за категоризация, издаден на името на старите наематели. Това автоматично води до затваряне на заведението и глоба от 1000 лв. до 10 000 лв. В кафе-бара срещу нея категоризацията от две звезди е с укрити най-малко 30 места. Двете звезди са дадени за 50 места, а с просто око се вижда, че само вътре има значително повече насядали хора.

По закон всички места – постоянни и сезонни, трябва да са вписани в категоризацията. Укривайки част от тях обаче, заведенията плащат по-ниска такса, обясняват от КЗП. Менютата също се оказват нелегални. Цените са определени по незнайно какви критерии, защото срещу ястията не е посочен грамаж и състав, а това е абсолютно задължително да присъства в тях.

Заради лукса да лъжат в кантара клиентите, пицарията и кафенето ще се простят с поне 500 лв. Заведенията не разполагат и с книга за рекламации. Този задължителен за времето на соца ресторантьорски аксесоар по чудо е оцелял и в днешни времена, без никой да го отмени. Нека си спомним как при Тато на видно място във всеки обект на специална масичка стоеше „Книга за похвали и оплаквания“.

Кризата ни принуди да правим спестявания, оправдава се собственикът на най-луксозната механа на пъпа на туристическия град Стелиян Савов. За година оборотът й е паднал с 20 %, което принудило маханджията да освободи 10 на сто от персонала. Ако не се промени положението с доходите на туристите, ще стане още по-трудно за ресторантьорите и хотелиерите.

Върху нас ще се стовари и увеличението на тока и на минималната работна заплата – обяснява Савов, докато дава на проверяващите от КЗП папката с документи на заведението си. Кръчмето също се оказа с неизрядна категоризация, а под табелката, забраняваща пушенето, стояха пепелници с димящи цигари.

Етикетите в магазините са в тотално нарушение
В магазините най-често срещаните и драстични нарушения са по Наредбата за етикетирането. Няма посочен произход на стоката – производител, вносител, състав, а също и други съществени характеристики, както е енергийният клас на фризери, климатици, сушилни, перални, фурни и електрически крушки.

Законът предвижда санкции за тези нарушения от 300 до 3000 лева. Честитки с такива глоби ще получат всички проверени в Елена железарии, магазини за домашни потреби и търговски обекти за електроуреди. Тези нарушения отдавна би трябвало да са в историята, но се оказа, че са най-масовите, които разкриха държавните инспектори от КЗП в туристическото градче.

На още един парадокс се натъкват проверяващите в най-големия магазин в града за бяла техника. Клиентка си купила пералня, която още на първия месец се повредила. Жената направила рекламация в магазина и за да си реши по-бързо проблема, извикала сервизния техник в къщи. Той дошъл, ровичкал каквото ровичкал и накрая поискал 15 лева за това – нещо, което представлява тотално нарушение при обслужване на гаранционен уред от сервиз, сключил договор с търговския обект, от който е купена стоката.

Право на потребителя е да предяви претенцията си за рекламация където му е удобно, а отговорността за отстраняване на дефекта е на търговеца. Потребителят не трябва да има никакви неудобства, докато се отстрани дефекта и не дължи заплащане за това в гаранционния срок на уреда, разясниха от КЗП. В конкретния случай злочестата потребителка ще бъде компенсирана.

Тя или ще получи цялата сума, която е платила за пералнята, или ще си вземе от магазина друга чисто нова. С подобен „хепи енд“ обаче едва ли ще приключат проверките на хотелите и къщите за гости в града, които тепърва започват. За евентуалните нередности при тях глобите са още по-солени.


Стелиян Савов (правият) е собственик на механа, в която тоалетната е без топла вода, сапун и хартия Това заведение в центъра на туристическото градче дори няма външен надпис, който да го обозначава

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки