КЗП заплаши със съд 4 банки за ощетяване на клиентите


01 Октомври 2012, Понеделник


Държавната Комисия за защита на потребителите (КЗП) се събуди от дълбоката летаргия и конкоето знаеха всички – статира това,


Автор: Десант

че българските банки не играят по правилата и мамят клиентите си.
В сряда КЗП предупреди 4 банки, които упорито отказват да поправят нередности при отпускането на заеми. Ако до 10 октомври те не се съобразят с препоръките, комисията ще заведе срещу тях иск. Проверени са общите условия и договорите на 25 банки, които са получили наставления как да се поправят. Само една от тях е била перфектна, а другите 21 са поискали отсрочка, за да въведат корекции.

Установено е, че банковите институции масово са допускали вдигане на лихвите по потребителски и ипотечни заеми по неясни критерии. Често в "Общи условия" не са изброени всички обстоятелства, при които те имат право да поискат предсрочно връщане на кредит.
 Субективното определяне размера на допълнителни обезпечения по вече договорени кредити е друга група клаузи, нарушаващи правата на потребителите.

Например заради даден жилищен заем е ипотекиран определен имот, но след известно време банката решава, че цената на имота е паднала и иска нови обезпечения. Допускано е също така едностранно изменение на вече сключени договори по "непредвидени основания", тоест по усмотрение на дадената банка - което обикновено също е в ущърб на потребителя.Въпреки нарушенията, държавните чиновници отново покриха имената на виновните финансови институции, позовавайки се на търговска тайна. Премълчана бе и изправната банка, за да "не получи конкурентни предимства пред другите".

Предстоят проверки  и на небанковите финансови къщи, което пък на български език ще рече лихвари. В техните общи условия също има неравноправни клаузи, които изискват от получателя да плаща неясни суми за погасяване на заема. Има и изисквания, които задължават потребителите да плащат голям брой неустойки, които могат да достигнат до 50 процента от стойността на договора. Коригираните клаузи в договорите за заеми,  вследствие на проверките, ще важат както за отпусканите в бъдеще, така и за съществуващите кредити. Ако обаче кредитополучател, който вече е върнал заема си, прецени, че неправомерно е плащал по-високи лихви, може да заведе дело срещу съответната банка.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки