Сказание за възрожденеца


Сказание за възрожденеца
23 Ноември 2012, Петък


Романизирана биография на Добри Минчов Чинтулов в три тома излезе на книжния пазар

Автор: Веселин Максимов

Сказанията обикновено са такъв литературен стил, който не е лъжица за устата на всеки читател. Едно, заради идеята, че „няма пряка реч”, друго – заради особения старобългарски стил на изказа. Тук, обаче, такова нещо няма и ви препоръчваме най-горещо да се запознаете много отблизо с трилогията „Сказание за възрожденеца”.

Нареченият така герой на книгите е великият народен поет и борец за правда и свобода Добри Чинтулов. Авторът на „Къде си, вярна, ти любов народна?” и „Стани, стани, юнак балкански!” е вдъхновил Желяз Кондев да се зарови дълбоко в историята, за да доведе до читателите дори и съвсем тънки детайли от живота на бележития българин.

Интересното в случая е, че самият той определя своята творба като „романизирана биография на Добри Минчов Чинтулов”. Не бързайте да питате какво ли може да означава този неологизъм, а смело разгърнете страниците.
Там няма да откриете само сухите факти, подредени педантично и систематично, а ще се сблъскате с истинския живот на народния поет. И да, има пряк реч!

От най-ранните детски години, когато малкият Добри, като ученик в родния Сливен заявил пред близките си, че изпитва влечение към книгите и науката, през юношеството му в лицей в Одеса и през целия му житейски път авторските думи така умело се преплитат с историческата истина, че изобщо няма да ги усетите като нарочно привнесени отвън.

Във всеки от трите тома на книгата Желяз Кондев е наблегнал на по някой особено интересен факт от битието на Чинтулов, като в  книга трета „Неспокоен залез” особено покъртително описва неговата среща със сина на своята студентска любов от Одеса, пристигал в неговия град като офицер от руската императорска армия – освободител на България.

В „Сказание за възрожденеца” ще намерите и хумор, и история, и страсти, и ярък пример за живот, отдаден без  резерв на идеята за национална свобода и патриотизъм. Дори към края, когато вече тежко болният и полуослепял от диабета Добри Чинтулов, принуден от нуждата да моли тогавашния министър на просвещението на Източна Румелия, той не изтъква пред него своите заслуги за България и политическата си дейност в полза на Родината, а сочи като причина за искането си факта, че платата му за даскалска пенсия не му достига.

Не по-малко интересен е авторът на трите тома Желяз Кондев. Той е роден на 29 април, през 1945 година в сливенското село Драгоданово. От малък изпитва силен интерес към историята на родния си край и житиетата  на всички войводи и родолюбци, които са родени там в миналото.
През 1976 година е завършил „Полиграфия” в София и успоредно с професионалните си задължения, никога не е спирал да се занимава със своите влечения.

Преди тритомника за живота и делото на Добри Чинтулов е написал книга за Добри Желязков Фабрикаджията, известен сливенски и български предприемач и индустриалец отпреди Освобождението, чиято дума се е чувала и е била вземана под внимание от самия султан.
Кондев е написал и „История на село Драгоданово”, също в три тома, автор е на много разкази, публицистични статии и краеведчески изследвания в централния и местния печат.

Всички запознати с идеята го сочат като един от най-ревностните радетели за съхраняването на българските традиции и обичаи, изключителен радетел за чистотата на българския език и нейното приложение в съвременния живот на страната.
Той е собственик на издателска къща „Жажда”, която се занимава изключително с произведения на родни автори, насочени
към българщината и националното самосъзнание. Главен редактор е и на едноименното списание за литература и изкуство „Жажда”, любопитно е, че финансира и вестник „Православен християнин”.

Негови са произведенията „Под небето на сините камъни”, „Пред изгрев”, което е първообраз на „Сказание за възрожденеца” и „Разкази за нашенци”. През 2012 година Желяз Кондев стана носител на наградата „Доктор Иван Селимински”, за цялостен принос в историко-краеведческата дейност.
Ако се интересувате от живота на бележитите българи, трите книги от „Сказание за възрожденеца” са задължителни за вашата библиотека.



Желяз Кондев

В категории: Възраждане , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки