Трудности при възстановяване на собствеността


Трудности при възстановяване на собствеността
Често се случва собствениците трудно да си възстановят наследствените по-апетитни терени, като тези покрай магистралите
28 Декември 2012, Петък


Интересувам се за няколко различни имота. За първия, който беше на баща ми, имам скица, нотариален акт и протокол



как е придобит през 1936 г. Имотът е много скъп и се състои от 1 200 кв. м дворно място, 4 дка градина поливна, 2 дка лозе, 6 дка нива, още 8 дка друга нива – общо над 20 декара. Всичко е продадено от брат ми без мое знание и съгласие, срещу което не ми е дал нито лев.

За другия имот на 30 март 2001 г. спечелих дело в Софийски градски съд без право на обжалване. На 12 май 2001 г. получих писмо от поземлената комисия да отида и посоча на картата къде се намира имотът. На 15 май 2001 г. получих решение, че имотът се възстановява в стари реални граници, което никой не обжалва. На 19 май 2001 г. получих ново решение на поземлената комисия, с което тя отказва да възстанови имота. Той се намира до магистрала „Хемус“ и представлява дворно място от 4 дка с прокарани ток и вода. Оттогава досега водя дела за въвод във владение, които стигнаха до Върховен касационен съд.

По майчина линия съпругата ми има имоти около летище Враждебна за милиони. Имаме решение и скици, че се възстановява правото на собственост на наследниците от април 2002 г.   И до днес обаче то не е възстановено. Симулират се разни дела  срещу подставени лица, които нямат нищо общо с роднински връзки. 11 години се водят дела – всяка година по 2 или 3. Местят делото от Софийски районен съд в Софийски градски съд и обратно и сега е отново в Градския съд.

Бащиното дворно място на съпругата ми, което съществува в емлячния регистър от 1929 г. и се е обработвало до 2010 г., през 2011 г. е продадено за стотици хиляди. Кой го е продал, на кого го е продал, никой нищо не знае, докато тя е единствен жив пряк наследник на бащиния си имот.
Какво мога да направя, за да си възвърнем собствеността над тези имоти?


Костадин Пейков, София


Въпреки общото и неясно изложение, ще се постараем да отговорим по реда на поставените казуси.
Относно първия имот, от изложеното можем да предположим, че става дума за съсобствен имот, за който твърдите, че е продаден от брат ви без ваше знание и съгласие. Твърдите, че сте писали до много места без да уточнявате кои и какви отговори сте получили.

Това, което можем да ви посъветваме, ако действително като съсобственик не е потърсено вашето съгласие за продажба на съсобствения имот, да заведете гражданско дело за обявяване на сделката за нищожна поради противоречие със Закона за собствеността, който изисква съгласие от съсобственика на общата вещ при извършване на разпоредителни действия с нея.
По отношение на другия имот край магистрала „Хемус“ заявявате, че за него водите дела за въвод във владение, които са висящи пред Върховен касационен съд. Нашият съвет е да изчакате произнасянето на съда, който в случая се явява последна инстанция.

За третия имот – около летище Враждебна, твърдите, че е имало прехвърляне на делото между Софийски районен съд и Софийски градски съд, като в момента е висящо пред последния. Предполагаме, че става въпрос за спор за подсъдност между двете съдилища. И в този случай ви препоръчваме да изчакате произнасянето на съда преди предприемането на други действия.

Що се отнася до бащиното място на съпругата ви, твърдите, че имотът е продаден без нейното знание като единствен пряк наследник, но не знаете на кого и как. Странно е как знаете, че е продаден за стотици хиляди лева, а не знаете страните по сделката. Въпреки това, ако твърдението ви е вярно, ви препоръчваме да заведете гражданско дело за обявяване на сделката за нищожна поради това, че имотът е продаден без знанието и съгласието на собственика, а именно съпругата ви.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат



В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
kapitana graf monte kristo
30.12.2012 09:06:48
0
0
vsishko koeto se otnasja za mene e nevalidno i bes stojnost ako e bes moe znanie i saglasie i ne e nedvusmisleno v moj umisal ,interes ili ako e praveno s nezakonni sredstva i metodi kato ,kleveti ,splashvane ,iznudvane ,izmami,psihotropni ,psihotronni ,magisheski vasdejstvia ,podveshdane i drugi
tesi pravni saveti imat uspehi pri tesi koito gi polsvat sled kato mi platjat
dostatashno za pravnite mi saveti.
tova moshe da stane dostojanie na NDSV, NFSB, NPD,SDS< VMRO, CDU,CSU,LE PEN ,SARCOSI<BERLUSCONI <PUTIN,OBAMA, na prinzesi,BARonesi ,grafini,sled kato mi platjat honorar konsultazii i bezplatno na bespartijni
prijateli i rodnini
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки