„Дюнигейт“ изрови скандални сделки


„Дюнигейт“ изрови скандални сделки
Дюните по родното черноморско крайбрежие се превърнаха в бетонни джунгли
04 Януари 2013, Петък


В безжалостното унищожаване на природните образувания край морето се оказа замесен кумецът на Цветан Цветанов. Разкриха се и далавери на хора, близки до президента



Автор: Георги Ваташки Снимки: Тома Белев

В самия край на изминалата година от пясъците край родния черноморски бряг бе изровена шокираща сделка на Министерство на земеделието с безценна българска земя. Това стана, след като навръх Нова година булдозери  започнаха да унищожават дюните между Равда и Несебър – както се разбра, за да разчистят терена за изграждане на жилищен комплекс от 122 сгради на площ от 29 декара, влизащи в обхвата на „Натура 2000“. Според Закона за черноморско крайбрежие и Закона за устройство на териториите не само че дюните са изключителна държавна собственост, но и категорично е забранен строежът върху тях.

След раздухването на новината, излязла на бял свят благодарение на  будния природозащитник Тома Белев, който публикува снимки от случващото се в социалната мрежа „Фейсбук“, на скорост в акция се включи кризисният пиар на управляващите, които иначе ни проглушиха ушите с предизборните си обещания как ГЕРБ ще се бори на живот и смърт с корупцията и заменките.

На 31 декември земеделският министър Найденов побърза да обяви, че лично Бойко Борисов е издал заповед да се спре заравняването на дюните. По-късно обаче той бе опроверган от шефката на ДНСК Милка Гечева, която отрече да има такова нареждане и уточни, че самите строители са прекратили работата си.

В хвърлянето на песъчинки в очите на разтревожената общественост се включи и шефът на бургаската РИОСВ Бойчо Георгиев, който е и общински съветник от ГЕРБ в морския град. Той пък побърза да заяви, че въпросният терен никога не е бил категоризиран като дюни. Просто и ясно – ако едни дюни не са бюрократично определени като такива, те не са дюни. Припомняме, че още през 2008 г. има приета наредба за изготвянето от Агенцията по кадастър при Министерството на регионалното развитие на специализирана карта на дюните в България.

Защо вече пета година тя не е направена никой не се нае да отговори, но пък нейната липса отваря много удобна вратичка, през която да се провират нарушителите на закона.
Чисто финансовите факти по скандалната сделка също са потресаващи. На 27 ноември 2012 г. министерството на Мирослав Найденов е продало дюните, класифицирани като земеделски земи, за смешните 581 хиляди лева на Димитър Петров – тъст на боса на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

На следващия ден той пък продава закупената държавна земя на фирма „СЛЕ груп” за над 4 милиона лева – т. е. за седем пъти по-висока цена. Така само за един единствен ден държавният бюджет е ощетен с огромната сума от разликата в двете сделки в размер на три и половина милиона лева.
За да се отклони вниманието от най-горните етажи на властта, накъдето взеха да сочат разкритите факти, самоотвержено отговорността пое заместничката на Мирослав Найденов Светлана Боянова, която си призна, че е подписала договора за продажба без изобщо да го е чела: „Документите са много и  подписвам, защото ми се носи за подпис. Не познавам собственика и нямам отношение“ – невинно се оправда тя.

Нейната сърцата себеотрицателност обаче така и не можа да предотврати изваждането наяве на неприятната истина, че в „Дюнигейт“ е замесен не кой да е, а кумецът на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Това пък се разбра, след като сайтът „Биволъ“ публикува документи, от които е видно, че съдружник на  управителите на „СЛЕ гру” е Тодор Бояджиев – същият, който преди две години, бидейки близък приятел и кумец на Цветанов, се оказа, че му е продал два от общо шестте апартамента на физкултурника по силно занижени цени. 

Публикацията разкрива и друго – че схемата с изваждането на земи от горския фонд с  продажбата им на подставени лица под пазарната ми стойност и последваща препродажба на много по-висока цена на приближен на властта инвеститор, се повтаря и в други сделки с апетитни земи по морето
Така например „Биволъ“ цитира документи, според които на  19 ноември 2010 г. Министерството на земеделието продава терен от 9 хиляди квадратни метра отново край Несебър на фирмата „Крим 2002“ за 316 хиляди лева  На 20 септември 2011 г. новите собственици го продават на инвеститора „Форт Нокс“ за 900 хиляди лева или близо три пъти по-скъпо, отколкото е взела държавата за него.

При това новият купувач съвсем не е за ожалване, тъй като реалната пазарна цена в района е около 240 лева за кв. м. Скоро върху този терен с красива гора ще израснат общежития от социалистически тип, каквито „Форт Нокс“ вече са настроили на много места по Черноморието. Любопитното в случая е, че този инвеститор представлява голяма българо-украинска строителна фирма, която е специално обгрижвана от бившия регионален министър, а сега президент Росен Плевнелиев. Когато тази компания се заема с изграждането на бизнес центъра „Капитал форт" на столичното „Цариградско шосе“, консултант на проекта е фирмата „Линднер Иммобилиен Мениджмънт“, която тогава е оглавявана лично от Росен Плевнелиев.

Вече като министър, през 2010 г. пак персонално той прави първата копка на билдинга.
Колкото и Бойко Борисов да обвинява за всички злочестия в родината ни своите предшественици от Тройната коалиция, на практика неговият кабинет неуклончиво следва именно стъпките на правителството на Станишев за унищожаване на българската природа. Нека припомним, че още през 2006 г. бяха унищожени дюните в местността Бабата край Слънчев бряг, за да се прокара писта за бъгита. Последва изравняването на още  300 квадратни метра дюни в този курорт между хотелите „Бургас“ и „Тиара бийч“, на чието място бяха изградени пътеки и фонтани. 

Пясъчните хълмове пък на къмпинг „Оазис“ бяха напълно заличени  в началото на 2009 г. Тогава фирмата „Оазис тур“ дори промени коритото на река Потурнашка, за да не се плацика из парцела, в който възнамеряваше да строи. После багерите на частниците изгребаха и пясъка от плажа на къмпинга. Но никой не ги наказа, защото отново ставаше дума за хора, близки до властта.

Сега „Дюнигейт“ ясно показа, че всички приказки на герберите за борба с корупцията и заменките са само на думи. Интересно ще бъде да разберем дали новоназначеният главен прокурор ще предприеме нещо срещу очевидното престъпление, извършено край Несебър. Все пак преките министерски сделки, осъществени без търг и на силно занижени цени, са очевидно обществено неизгодни, ощетяват сериозно държавния бюджет и попадат под хипотезата на член 220 от Наказателния кодекс: от една до шест години лишаване от свобода или от три до десет години при особено тежки случаи. Още повече, че земеделското ведомство на Мирослав Найденов  вече е подписало разрешения за продажба на още няколко златни морски парцела по познатата схема с изваждане на земи от горския фонд, продажбата им на занижена цена на подставени лица, които пък после ги препродават „на сметка“ на  приближени до властимащите.


Без следа

През последните години многократно бяха заличавани дюни, за да се вдигне поредният бетонен мастодонт на тяхно място. Както „Десант“ вече писа, през 2011 г. в непосредствено съседство с резервата „Пясъчни лилии“ край Созопол бе издигнат голям хотелски комплекс. Част от сградата бе построена върху пясъчни дюни, като върху тях бе насипана пръст, озеленена с грижовно поддържан райграс. Пясъкът от дюните дори бе използван директно като строителен материал на обекта. От бургаското РИОСВ обаче заявиха, че имотът не попадал в защитената територия, тъй като още „преди промяната на предназначението на земята е бил непроизводителна горска територия – дворно място, а не пясъчни дюни“. Този апетитен терен бе придобит от близкия до ДПС депутата Йордан Цонев бизнесмен Йордан Спиридонов.

Подобен е и случаят с близо 600 декара златни земи в близост до Аркутино – с плажна ивица, гора, пътни връзки и пясъчни дюни, които през 1995 г. правителството на Жан Виденов продаде за жълти стотинки на вече бившето държавно, сега частно, строително предприятие „Главболгарстрой“. То пък преподаде безценния терен на арабски фонд, чийто представител е маститият бизнесмен и хотелиер Димитър Караненов. Скоро след това вековните дюни бяха методично изравнени, за да се разшири плажната ивица.
Последният пример на заличаване на брегова ивица е от декември 2012 г., когато плажът на бургаския квартал Крайморие бе превърнат в разорана нива. Концесионер на обекта се оказа фирма „Роял Астория“, чийто собственик Димо Павлов е наемател и на къмпинг „Крайморие“.  




27 декември 2012 г. Багер разорава дюните между Несебър и Равда Комплекс „Пясъчни лилии“ бе издигнат върху дюните край едноименния резерват до Созопол Снимка: архив „Десант”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки