За да не обиждаме повече себе си


За да не обиждаме повече себе си
Момент от официалното откриване на композицията „На нож” през 1929 г.
01 Април 2013, Понеделник


След дълго забвение, в Хасково отново се извисява 120-годишният паметник на българската бойна слава – такъв, какъвто го искаме ние, българите

Автор: Иво Антонов

На 26 март открихме възстановения и напълно обновен Паметник-чешма на 10 пехотен Родопски полк в Хасково. Унижението на тази светиня най-после приключи.
Започнат преди 120 години, построен преди 110 и окончателно завършен преди 84 години, мемориалът на героите-родопци лежеше в задния двор, в бурените на забвението почти 2 десетилетия, зад пропадналите зидове на бившата казарма на 10-и пехотен Родопски полк. В самия център на Хасково.

За да не „обидим“ някой намръщен антибългарски съсед, чевръста комунистическа ръка беше премахнала паметните плочи с бойния път на полка. Пирот 1885, Одрин 1913, Ниш 1915 Чеган 1916, Черна 1916 – победи на запад, победи на юг, победи над малки и големи, над зли съседи и световни империи.

Без обида, нищо лично – просто победа! Поклон пред вас, герои – родопци!
Застанал пред белокаменния монумент, гледам устремените на юг каменни фигури на тримата войници в атака „На нож“ с мощно „Ура“.  Наивни, недодялани, но... велики. Победители! България беше велика точно заради тези, недодяланите, недохранените, поокъсаните, но великите българи.

Онези българи, с морала, с честта, с достойнството, с духа, вярата и непоколебимостта. Онези българи, които бяха „На нож“ срещу врага на България, независимо малък или голям, „брат“ или номад.

Спомних си за опълченеца, чийто гроб съм посещавал в Добрич – воювал срещу руските освободители със същата убеденост, с която е разсичал отоманските поробители. Такива са били онези българи. Така са разбирали нещата техните другари, така са ги издялали в камъка – с каменни пушки, насочени срещу Турция, с оръдия, насочени към Сърбия, с картата на Обединена и Велика България.

Не успял да ни сломи на бойното поле, врагът започна бавно, но сигурно да сломява нашето самочувствие. Почти 7 десетилетия. Като през турско. Първо елита, след това интелекта, след това морала, накрая достойнството.
Беден, болен, обезверен, нещастен и смачкан е днес българинът. Дворът на историята му е буренясал, паметниците осакатени и обрасли, дворците разрушени и ограбени. Така ни казват от телевизора, това виждаме около нас, защото гледаме в краката си. Защото не вдигаме главата си, за да видим онези, каменните, простичките, обикновените, но великите ни предци. С такива мисли и други подобни се провирах през шубраците и двуметровите храсталаци в двора на казармата на 10-и пехотен Родопски полк преди година. Свикнал съм.
Така се провирам в повечето полкови казарми на великите и славни полкове на някогашна България. Обидно.

В Сливен, в двора на 6-и артилерийски полк е склад за кофи за боклук… на 5 м от паметника на героите. В Ямбол, в казармата на 29 Ямболски полк  – склад за скрап на съветска ненужна техника, в Симеоновград, в казармата на 30-и Шейновски полк – склад за ненужни павета, в Лом - 2 конен полк – царство на змиите, Момчилград… Крумовград… Русе, Пазарджик, Свищов… Разруха, пущинак, забрава – нарочна.

Бивши, по-бивши, настоящи и претендиращи за бъдещи управници, все едно не са родени по тези места, не само са забравили, но и никога не са искали да научат за славата и величието, за подвига и саможертвата. Бившите полкове, храмовете на бойната слава на техните деди бяха превърнати в „терени с отпаднала необходимост“. Полковите паметници – също. Според някой си – завинаги.

Напук на душманите обаче, 100 години след великите Балкански войни беше създаден Национален инициативен комитет за честване на юбилея, който се пребори с „ония“ другите, и бяха отпуснати 560 000 лв. за възстановяване на 50 паметника – 10 от тях полкови, онези в шубраците, в Лом, Сливен, Ямбол, Хасково, Симеоновград, Крумовград, Шумен, в днешните „терени с отпаднала необходимост“ – вчерашни ковачници на слава и величие.  За да не обиждаме повече себе си!

Заедно с областната управителка на Хасково Ирена Узунова си поставихме за цел да върнем достойнството на героите-родопци и техния внушителен седемметров паметник-чешма. Успяхме. Тя успя – една жена сред многото безхаберни мъже. Но нали едно време, преди 100 г. точно тези жени изпращаха мъжете си на бой и смърт с китки, а след това в тила бачкаха на нивата, за да я има България!


Историята на една светиня

Паметникът на 10 пехотен Родопски полк е започнат като полкова чешма през 1892 г. от войниците на полка. Впоследствие, през 1901 г. е въздигнат до внушителни размери от Бачковските  каменари на бай Сандьо Джангоза от Добростан, а през 1929 г. е увенчан със скулптурната композиция „На нож“. Малко преди това са поставени и мемориалните плочи със славните битки и победи срещу малки и големи, близки и далечни врагове на България.
Изграден в центъра на казармата на 10 Родопски полк, този паметник е стожерът на славата на поколения хасковлии, сражавали се под знамената през войните за Обединението и Величието на България.

След приключване с идеята за обединението и обръщане гръб на величието, паметникът остава скрит зад стените на бившата казарма, превърната в свързочно поделение, комендантство, дори затвор. И така, до избухването на демокрацията, когато започва началото на края – стандартна процедура – закриване на поделението, разпад, шубраци, разруха и забрава.

Единствените посетители на светинята през последните 10-15 години бяха дузина пенсионери – пазачи и техните помощници – бездомните кучета. И така, до март 2013 г., когато за шок и ужас на тези, които са ни отписали нас, българите, над главите ни отново се извисява той, 120-годишният паметник на българската бойна слава – такъв, какъвто го искаме ние, българите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки