Пчеларите поискаха подпомагане като малки фермери


Пчеларите поискаха подпомагане като малки фермери
10 Септември 2013, Вторник


Пчеларите да бъдат включени в схемата за подпомагане на малките земеделски производители, дефинирана в новата Обща селскостопанска политика


за периода 2014-2020г., настояха участниците във Фестивала на меда в Несебър.
Схемата е доброволна за страните членки на ЕС, предвижда годишно плащане в размер между 500 и 1250 евро и включването на пчеларите в нея би спомогнало производството им, да подменят пчелните си кошери, да популяризират по-добре качествата на българския мед и да бъдат по-конкурентоспособни.

Фестивалът на меда в Несебър се организира за 12-и път тази година на площад "Месамбрия" в Стария град. До 7 септември пчеларите, които участват във феста, ще дискутират възможностите за развитие и финансиране на сектора, профилактиката и здравето на пчелите, новости в медицинското приложение на меда.

"Успяхме да привлечем вниманието на европейските институции като алармирахме постоянно за опасностите пред пчеларството. Така извоювахме 2-годишна забрана за използването на три опасни за пчелите пестицида, която ще влезе в сила на 1 декември. Фестивалът на меда в Несебър е пример за силата и ефекта на обединените усилия", каза пред пчеларите евродепутатът Мария Габриел.

По време на дискусията в залата на община Несебър, на която се очертаха предизвикателствата пред българското пчеларство, Габриел подчерта, че трябва да се изработят мерки за по-добра реклама на българския мед и пчелни продукти, които превъзхождат с качествата си европейските и световни стандарти.
В момента на дневен ред в Европарламента е изменението на директивата за пчеларството. Основният дебат е за дефинирането на полена - дали е съставна част на меда или е външна съставка.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки