Станислав Доспевски – първият български портретист


Станислав Доспевски – първият български портретист
Станислав Доспевски, автопортрет
04 Декември 2013, Сряда


Преди 180 години
На 3 декември се навършват 180 години от рождението


Автор: Маргарита Атанасова – Арачийска

на потомствения талантлив зограф, първи български портретист, ненадминат с изкуството си на Балканския полуостров за времето си – Станислав Доспевски.
Истинското му име е  Зафир Димитров Христов. Потомък е на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров, който е негов дядо. От  същия род произлиза и прочутият представител на школата Захарий Зограф, който пък е негов чичо. Баща му е Димитър Зограф.

Получава основното си образование в родния си град Самоков, а гимназия завършва в Пловдив. От съвсем млад се увлича по живописта. Заедно с баща си Димитър Зограф рисуват икони в църквата „Св. Неделя” в Пловдив, а после цели 5 години изографисват икони и стенописи в Рилския манастир. След това Зафир е признат за зограф т. е. майстор на църковната живопис.

На 4 септември 1851 г. заминава за Киев да следва живопис. Преди това се сгодява за първата си любов Мариола Божкова от Пазарджик, която цели 6 години го чака да завърши образованието си в Русия. Престоят му в Киев е важен момент в живота му. Там Зафир заменя гръцкото си име със славянското Станислав. За фамилия приема „Доспевски” – име, което идва от Доспей, родно място на дядо му Христо (Зограф) Доспеец.

От Киев той отива в Москва, където като руски поданик продължава образованието си в Художествено училище за живопис, скулптура и архитектура. За отличните му постижения преподавателите му помагат да постъпи в Императорската художествена академия в Санкт Петербург, която завършва в 1856 г. с грамота и сребърен медал (в Русия и днес се съхраняват немалко картини на Доспевски).

Връщайки се в България, той се установява в Самоков. След кончината на баща си се преселва в Пазарджик в 1860 г., където остава да края на живота си. През 1864 г. си построява дом, който днес е преустроен в къща музей „Станислав Доспевски”. Върху стените й той е нарисувал пейзажи от Санкт Петербург, Одеса и Цариград. В Пазарджик именитият художник организира обучение на ученици по иконопис.

Доспевски е един от основоположниците на Българската пейзажна живопис. А едни от най-ценните му творби са портретите, които ни е оставил. Образци-шедьоври на неговото изкуство са портрети на сестра му Домника Ламбрева, която ушила знамето на Пазарджишката чета по проект на Станислав. Следват портретите на баща му Димитър, на леля му – красавицата Елисавета Чалъкова, на съпругата му Мариола, на Стефан Захариев и много други. Зад престижното място, отредено му сред най-ярките портретисти в световната живопис от ХІХ век, стои и портретът на майка му Християния.

Тя е била дъщеря на самоковски чорбаджия – един от дарителите на Рилския манастир.
Първата самостоятелна художествена изложба в България на Доспевски е открита през 1859 г. в Пловдив в дома на Найден Геров от самия художник.
Той се включва активно по време на подготовка на Априлското въстание, установявайки контакти с Георги Бенковски, Васил Петлешков, Павел Бобеков, Константин Величков и други. Много преди това имал връзки с Васил Левски и Ангел Кънчев. След потушаването на въстанието Доспевски разкрива пред чужденци кървавата разправа с българското население и оглавява Пазарджишкия комитет за подпомагане семействата на загиналите, като раздава помощи и организира сиропиталища за деца.

Когато руските освободителни войски са вече на Дунав през 1877г., зографът е арестуван от турските власти и с други участници в Априлското въстание е хвърлен в Пазарджишкия затвор, после в Пловдивския, след това в Цариградския. Там умира от тиф, който го „спасява” от поругаванията на османците. За смъртта му има още две версии – че е удушен или е отровен. Датата на кончината му е 4 януари 1878 г. няколко дни преди освобождението на Пазарджик, за което той е действал и копнял през целия си живот. Не дочакал да види и се порадва на свободата.
Днес санктпетербургската диплома, медалът и личният пръстен на първия български портретист с академично образование са изложени в експозицията на неговата къща музей в Пазарджик.


Патриотичен календар

30 ноември 1944 г. — С освобождаването на сръбския град Нови Пазар от Първа армия завършва първата фаза от участието на България във Втората световна война на страната на Антихитлеристката коалиция

1 декември 1972 г. — С извеждането в Космоса на българска апаратура на съветския спътник „Интеркосмос 8” България е вписана като 18-ата космическа страна в регистъра на ООН

2 декември 1375 г. — Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва

3 декември 1912 г. — С подписването на примирие между Османската империя, от една страна, и България, Гърция, Черна гора и Сърбия (т. нар. Балканският съюз) приключва Балканската война

3 декември 1949 г. — Умира Елин Пелин

4 декември 1904 г. — С подкрепата на Иван Шишманов в София  е открито първото музикално училище в България, което през 1921 г. е преобразувано на музикална академия

4 декември 1956 г. — В София е открит първият  в България и втори в Европа киносалон 

5 декември 1916 г. — В рамките на Първата световна война, части от български военни подразделения влизат в Букурещ


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки