Започват надпяванията с народни песни в Тополовград


Започват надпяванията с народни песни в Тополовград
И тази година Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи светата божествена литургия на храмовия празник на църквата „Св. Троица“
06 Юни 2014, Петък


Традиционният събор “Св. Троица” и тази година ще събере над 10 хил. души изпълнители и гости

Автор: Огнян Марков

На 7 и 8 юни 2014 г. в местността до манастира край Тополовград ще се проведе Традиционният народен събор „Света Троица”. По традиция той е организиран от Община Тополовград, Сливенска митрополия, читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894” и Тракийското дружество в града. Проявата, който всяка година привлича около 10 000 души от цялата страна, е включена в Националния културен календар.
В нея ще вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески групи и групи за народни обичаи, всичките изпълняващи автентичен български фолклор.

Участниците са разделени в две възрастови групи – до 25 години и над 25 години. Наградите са грамота и парична премия за най-добро изпълнение във всяка категория, както и за най-млад и най-възрастен участник, а за всички останали - грамоти за участие.
Програмата предвижда провеждането на народни борби, които тази година са в памет на големия наш борец, европейския, световен и олимпийски шампион Еньо Вълчев, който почина на 14 февруари 2014 г.

Състезанията на зеления тепих на стадиона в Тополовград ще се проведат под патронажа на кмета на общината в първия ден на събора от 13.00 часа.
На 8 юни започва фолклорният празник, в който ще вземат участие местни и гостуващи художествени състави от Югоизточна Тракия.
Представянето на самодейните колективи ще започне от 9,30 ч., като председател на журито и тази година ще бъде Николай Ников - главен асистент по фолклористика в Департамента за езиково обучение – ИЧС, при Софийски университет "Св. Климент Охридски".

По време на събора ще бъде устроена традиционната Алея на художниците, където местни и гостуващи творци ще имат възможността да изложат свои творби в дните на форума.
Един от акцентите на фестивалните дни е светата божествена литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Това ще стане на 8 юни, Петдесетница по православния календар, когато е и празникът на църквата в манастира „Света Троица“. Това е най-голямата действаща обител в Сакар планина.

Манастирът е създаден още по времето на Втората българска държава. Дълго време той е служил като убежище на хайдутите, а възстановяването му през XIX век се приписва на легендарния кърджалия Индже войвода и неговия байрактар Кара Кольо.
Интересен е и храмът "Св. Троица“. Той е построен през 1836 г., като в него е вградена старата църква „Св. ап. Петър и Павел“. Тя пък от своя страна е градена върху основите на стар параклис, още от времето на Втората българска държава.

Сега „Св. Троица“ е една от най-просторните манастирски църкви в България.
Освен светата литургия и възможността миряни и вярващи да посетят светата обител, за децата са подготвени различни атракции, включително Лунапарк.


Изпълнение на група за автентичен фолклор на едно от предишните издания на събора  Снимки: mitropolia.sliven.net

В категории: Горещи новини , Духовни средища

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Saba
16.06.2014 21:06:17
0
0
Heck yeah this is exaltcy what I needed.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки