Математическата гимназия в Русе навърши 150 години


Математическата гимназия в Русе навърши 150 години
Настоящата сграда на математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе
16 Юни 2014, Понеделник


Тя е едно от най-старите класни училища в България

Автор: Огнян Марков

Русенската математическа гимназия „Баба Тонка“ е духовно средище с многолетна история и е едно от най-старите класни училища в България – наследник на Девическото школо в дунавския град, създадено след Кримската война от 1853-1856 г.
Първоначално, поради липса на собствена сграда, момичетата учат в частни къщи, както и в мъжкото училище в града. През януари 1863 г. обаче българите християни от Русе успяват да изгонят гръцкия владика Синесий и преустройват общинската къща, която той обитавал,  в Девическо училище.

Първоначално то има 3 отделения, подготвителен курс и четири класа. Преподаватели там са Никола и Стефана Пеневи, Никола и Станка Икономови, както и дъщеря им Дочка Икономова, Антонина Мамарчева, Стоянка Доганова, Стоянка Красналиева, Магдалина Царичинска. През 1967 г., по време на пребиваването си в Русе като учител и съдия, Драган Цанков спомага учебното заведение окончателно да се оформи като класно.
След Освобождението министър Константин Величков полага големи грижи за разкриване на библиотеки в системата на народното просвещение. С библиотечен фонд се сдобива през 1895 г. и класното училище в Русе.

На 20 март 1898 г. школото се преименува в Русенска градска девическа гимназия „Княгиня Евдокия“, а 11 години по-късно – на 14 май 1909 г., започва да се строи новата му сграда, която се изгражда по проект на архитект Едуард Винтер.
Сегашното си име „Баба Тонка“ гимназията носи от 10 юли 1922 г.
През 1970 г. е извършена важна реформа в специализацията на учебното заведение и то бива профилирано в гимназия със засилено изучаване на математика и физика. Приемът на учениците вече става след завършен VII клас с конкурсен изпит по математика, като за учебната 1970/71 г. са приети деца в четири физико-математически и две математически паралелки от тогавашните Русенски, Силистренски и Разградски окръг.

За да се стигне до 2 юни 1972 г., когато училището окончателно се трансформира в Математическа гимназия „Баба Тонка“. А от 1988/89 г. обучението вече се води и със засилено изучаване на английски език.
През ноември 2004 г. в гимназията заработва новаторска автоматизирана система за информиране на родителите за отсъствие от училище на децата им чрез sms през интернет, разработена съвместно от МГ „Баба Тонка” и фирма „Инфосърф”. Това е и първата подобна система в страната, като броят на неизвинените отсъствия веднага намалява с около 30%.

Връщайки се ретроспективно през годините назад, е редно да споменем една любопитна подробност. През 1935 г. две русенски гимназии - „Княз Борис“ и „Баба Тонка“, купуват имот в курорта „Свети Константин и Елена“ край Варна с площ 7750 кв. м. и през 1938 г. там е издигната масивна двуетажна сграда, която се използва за летовище от учениците и техните преподаватели.

След 9 септември 1944 г. имотът е отнет от държавата и превърнат в пионерски лагер за деца от цялата страна. Промените на 10 ноември 1989 г. дават повод на училищните настоятелства да реституират някогашната си собственост, което става факт през август 1995 г.
През март тази година престижната русенска гимназия отбеляза тържествено своя 150-годишният юбилей. „Тук идеите не само намират бъдеще, но и мечтите стават реалност“ - изтъкна в поздравителния си адрес по този повод областният управител Венцислав Калчев, който се оказа възпитаник на елитното учебно заведение.


В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки