Съгласие на собственици при застрояване в съседен имот


Съгласие на собственици при застрояване в съседен имот
04 Декември 2014, Четвъртък


Съгласно чл. 153 от ЗУТ разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

През 1999 г. направихме декларация с наши съседи по имот – две сестри, че имаме право на строеж на стопанска сграда на границата на двата имота. Ние пък си дадохме нашето съгласие те да строят в техния парцел, който обаче през 2005 г. бе закупен от тяхна племенница и тя построи там къща, гараж, навес и др. стопански сгради.
Поради финансови причини ние започнахме нашия строеж чак през 2007 г., но от община Несебър ни поискаха отново декларация от новите съседи.

Направи ни впечатление, че в 14-дневен срок нямаше никакви възражения около намеренията ни да започнем изграждането на сградата, и изведнъж цели три месеца по-късно е направено такова със задна дата. Планът ни беше одобрен от архитекта на общината, но после одобрението беше зачеркнато. А новата ни съседка каза, че ще видим разрешение, когато й броим 20 000 лева. Предложихме й 3000 лв., защото толкова имаме, но тя не се съгласи.
Междувременно ние довършихме нашия строеж, който обаче сега ДНСК може да събори заради натиска от страна на новата съседка.

Въпросът ми е, възможно ли е да се иска нова декларация, при условие че вече имаме такава и сме придвижили всички документи за издаване на строително разрешение много преди тази съседка да купи имота от лелите си? Може ли да се приеме, че това е заварено положение и ако е така, защо и на какво основание от общината ни карат да събираме наново подписи, а съседката ни иска пари?
Петка Георгиева, Несебър

Законът за устройство на територията (ЗУТ) предвижда няколко хипотези, в които се иска съгласие на собствениците на съседни имоти за извършване на различни по вид строежи.
Съгласно чл. 21, ал. 5 от ЗУТ свързано ниско застрояване се допуска при наличие на нотариално заверено писмено съгласие на собствениците на съседните урегулирани поземлени имоти, в които се установява свързаното застрояване.
Също така съгласно чл. 48, ал. 3 от ЗУТ оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота.

Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата.
В поземлени имоти, за които е установен нов начин или характер на застрояване, се допуска изграждането на следните временни строежи:

а) едноетажна пристройка към законно изградена сграда със застроена площ до 40 кв. м; ако пристройката е двуетажна, тя може да бъде до 30 кв. м на всеки етаж;
б) преустройство на таванско помещение, вместо пристрояване по буква "а", като се изгради надзид до 1,5 м и се направят капандури, независимо от етажността на сградата;
в) ателие или обект с обслужващо предназначение при спазване на ограниченията по буква "а", за застроена площ и височина;
г) постройки на допълващо застрояване;
д) гараж;
е) ограда.

В тези случаи съгласно чл. 51, ал. 1 от ЗУТ може да се допусне намаляване на нормативно установените разстояния до имотните граници със съгласието на заинтересуваните лица, изразено в заявление до кмета на общината с нотариално заверени подписи.
От вашето изложение не става ясно защо се изисква да има декларация за съгласие от страна на вашите съседи. Следователно можем само да гадаем за коя хипотеза става въпрос в конкретния случай. Абсолютно необяснимо е в тази връзка искането за пари от страна на вашата съседка.

Освен това съгласно чл. 153 от ЗУТ разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от влизането му в сила не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от влизането му в сила не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал.

Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
При презаверяване на разрешението за строеж се заплаща 50 на сто от предвидената такса по общия ред.
В тази връзка е важно да се уточни кога е издадено разрешението за строеж във вашия случай, за да е ясно дали то е преустановило действието си и евентуално дали е необходимо презаверяването му.  

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки