Безплодието изтънява сметките на фермерите


Безплодието изтънява сметките на фермерите
24 Февруари 2015, Вторник


Най-големи усилия по цял свят и у нас, без изключения, говедовъдите хвърлят да  ограничат безплодието или да не допускат то да се превърне в проблем за фермата.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Безплодие буквално означава, че всички крави и юници, които в момента не са бременни, се водят за безплодни, т.е. липсва развитие на плод. Не всички животни обаче, които в момента не са бременни,са безплодни. За такива се смятат само онези юници, които не са заплодени до 18-месечна възраст, и кравите, които не да заплодени до 80-ия ден след отелването. След изтичане на горепосочените срокове животните преминават в  групата на безплодните и всеки ден носи огромни загуби за фермерите от разходите за хранене, отглеждане и от понижената им продуктивност – мляко и приплоди.

Независимо от типа на хранене и отглеждане, породата и т.н. безплодието във всички случаи понижава продуктивността и  влошава икономическите резултати. По-малкото мляко се получава от естествената биологична закономерност на лактацията – периода на образуване и отделяне на мляко  от млечната жлеза (вимето).
След отелването количеството мляко, отделяно от вимето, непрекъснато нараства докъм 70-90-я ден, след което се  задържа на това ниво за кратък период от време и  започва постепенно да намалява.

Така например крава с лактационна млечност от 9164 л мляко дава през третия месец 1290 л, което е максималното количество. Същото добиче на десетия месец дава 488 л. Изчисленията показват средна дневна млечност през 3-я месец 43 л, а през 10-я – 10,6 л, т.е. четири пъти по-малко. Теоретично, ако  лактацията продължи и през 11-я месец, среднодневната млечност ще падне на 5-6 л. Така общо за целия лактационен период количеството на надоеното мляко ще нарасне, но среднодневният млеконадой ще падне при еднакви разходи за труд и хранене. 

За  нашата страна е установено, че при крави с лактационна млечност  от 3200 до 3600 л всеки безплоден ден носи загуба от 5 л мляко. При крави с млечност от 4400 до 4800 л дневната загуба се покачва на 7,5 л, а при крави с млечност от 5200 до 5600 л дневната загуба е вече 8,9 л.
Още по-показателни са резултатите, докладвани от опита в чужбина. Ако например се закъснее със заплождането на кравата след 80-я ден след раждане само с един полов  цикъл – 21 дни, загубите ще бъдат равни  на стойността на 231 л мляко, а при закъснение със заплождането с 2 полови цикъла –  42 дни, загубите ще достигнат  стойността на 460 л мляко.

Доказано е също така, че ако крава с лактационна млечност 8000 л закъснее със заплождането си след 80-я ден от отелването с 4 месеца, нейната икономическа изгода се понижава рязко и става равна на  финансовите резултати, получени от крава с лактоционна млечност 6000 л мляко, при това заплодена навреме –  до 80-я ден след отелването. Тази граница – 80 дни след отелване – трябва да се  помни , да се знае и да се гони за  изпълнение. В противен случай кравите и  юниците се гледат като едри и мучащи „домашни любимци.”

Загубите от безплодието се изразяват и в получаване на  по-малък брой приплоди. Идеалът е 365 дни междуотелен период, през който се получава мляко от една пълна  лактация и един  приплод. Ако над фермата надвисне черната сянка на безплодието, получените приплоди ще бъдат по-малко.
Приема се, че в зависимост от генетичния потенциал на приплодите всяко новородено теле има стойност, равна на  460-600 л мляко.

Както вече стана ясно, ако кравата се заплоди до 80-я ден след раждането, от нея за 365 дни ще се получи един приплод и  загуби няма да има. Това е оптималният вариант. Ако обаче същата крава не се заплоди  след първото осеменяване и закъснее с един полов цикъл от 21 дни, от нея за 365 дни няма да се получи едно теле, а условно 0,92 теле и ако кравата е с 4000 литра лактационна  млечност, загубата ще се равнява на  45,3 л мляко. При положение че същата крава  закъснее със заплождането с два цикъла – 42 дни, от нея ще се получи не едно, а 0,85 условно теле и млечната загуба ще се равнява на стойността на  87 л мляко.

Освен преките загуби от мляко и приплоди, безплодието води и до косвени загуби – забавяне на генетичния прогрес, сиреч забавяне на възпроизводството и по-късно навлизане в разплод на ново по-качествено (с генетични заложби за по-висока продуктивност) потомство.
Тежкото положение на българските говедовъди и неравнопоставеността им с европейските им колеги поставят на тежки изпитания  способността и възможността за оцеляване.

Добре е да се знае, че освен грижите за хранене, гледане, доене, поене и т.н. трябва да се полагат ежедневни грижи и за редовното и навременно заплождане на кравите и  юниците. Този проблем е от първостепенно значение за получаване на добри финансови резултати и намаляване на и  без това големите загуби на много стопани в бранша.


В категории: Съвети за животновъдството , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки