Социолозите отчитат ръст в подкрепата за Патриотичния фронт


Социолозите отчитат ръст в подкрепата за Патриотичния фронт
24 Април 2015, Петък


Стабилни позиции и ръст в подкрепата за Патриотичния фронт и неговите лидери показват данните на две от водещите социологически агенции – „Алфа рисърч“ и „Екзакта“

Автор: Ани Петрова

– които огласиха през седмицата резултатите и изводите от най-новите си проучвания.
В регулярното тримесечно проучване на социално-политическите нагласи на агенция „Алфа рисърч“, проведено в периода  7-15 април, се посочва, че ако сега се проведат парламентарни избори, за Патриотичния фронт биха гласували 5,7% от анкетираните, което представлява ръст от 0,6% спрямо данните от предишното изследване през януари и е практическо изравняване с Реформаторския блок.

Това нарастване на електоралната подкрепа може да изглежда минимално, но от друга страна то е симп-томатично, защото при другите парламентарни формации е налице намаляване на подкрепата. ГЕРБ остават сякаш недостижими лидери с 22,4% (отчитайки спад с 0,8%), следвани от БСП с 10,2 %  (спад с 1,2%), ДПС – 7%, Реформаторският блок 5,8% (спад с 0,7%), Патриотичният фронт с 5,7%.  „Атака” е шеста с подкрепа от 3,1%, а АБВ – седми с 2,2%.
Тези резултати обаче на практика повтарят сегашната парламентарна палитра, като извън парламента остава ББЦ на Бареков, подкрепата за която се е свила до символичния един процент.

Близки като показатели и отреждащи същата подредба са и данните на „Екзакта“, която се ръководи от бившата директорка на НЦИОМ Лидия Йорданова. И тук електоралните нагласи, макар и в неизборна ситуация, показват запазващо се значително преимущество на ГЕРБ - 25,1% от вота на българите, следвана от БСП – 12,2%. За ДПС биха гласували 7,5%, за РБ – 5,5%, а за ПФ – 5%. Атака е с 3%, а АБВ – с 2,5%.
В изследването на „Алфа рисърч“ се констатира спад на доверието най-вече при политиците в левия спектър: Георги Първанов (от 23% на 20%) и Михаил Миков (от 14% на 13%), докато при лидерите на Патриотичния фронт е налице ръст, който ги извежда пред лидерите на Реформаторския блок.

Доверието към  Валери Симеонов нараства от 11% на 15%, а към Красимир Каракачанов - от 13% на 16%. Същевременно лидерите на Реформаторския блок запазват позициите си без промяна – Радан Кънев и Меглена Кунева (по 14%), Божидар Лукарски (9%), коментират от „Алфа рисърч“. След лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов имат относително най-ниски нива на обществено неодобрение (около 39%), докато при Сидеров то се запазва в размер на 71%, установяват от социологическата агенция.

От „Екзакта“ изтъкват, че има известна промяна спрямо март т.г. в оценките на хората за работата на лидерите на парламентарни групи. За последния месец най-много позитиви заработва Валери Симеонов, който е одобряван от 25% (с 5% повече в сравнение с март). За позитивните тенденции в ПФ свидетелства и ръстът от 4% в одобрението към Красимир Каракачанов, който в момента е одобряван от 27% от българите.
На второ място сред лидерите на парламентарни групи с равни позиции остават Цветан Цветанов и Радан Кънев с одобрение от по 21%. Няма промяна и в дела на одобрението за работата на лидера на БСП Михаил Миков – 16%.

Онова, което тревожи в данните от проучванията на социолозите, е ниската обществена подкрепа за дейността на основните държавни институции. Данните на „Алфа рисърч“ показват, че доверието в президента (25,6% ), правителството (22,7%), парламента (10,6%) и главния прокурор (11%) се запазва същото или намалява с 1 до 2 процента спрямо януари 2015 г.

От „Екзакта“ отбелязват, че оценките за работата на кабинета са устойчиви през последните два месеца (съответно 31% одобрение през март и 32% – през април). Неодобрението към работата на правителството е спаднало с 1% и през последния месец възлиза на 54%.
Негативните оценки към работата на Парламента са с близо три пъти по-висок дял от позитивните (съответно 63% и 22%).


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки