Сред председателите на ПГ: Валери Симеонов остава най-одобрявания лидер


Сред председателите на ПГ: Валери Симеонов остава най-одобрявания лидер
Валери Симеонов и Красимир Каракачанов прерязват лентата при откриването на новопостроената църква „Св. Георги Победоносец“ в бургаския квартал „Победа“ през миналата година. Храмът е построен със средства на телевизия СКАТ
05 Юни 2015, Петък


Той и колегата му Красимир Каракачанов са сред 12-те политици с най-висок рейтинг, а формацията им със сигурност влиза в следващото Народно събрание

Автор: Ани Петрова

Валери Симеонов запазва позицията си на най-одобряван лидер на парламентарна група. За последния месец той печели нови 4% подкрепа за работата си и в момента му гласуват доверие 29% от българите.
Това показват данните от последното национално представително изследване на агенция „Екзакта”, които бяха огласени в сряда. Подгласници на Валери Симеонов в челната тройка на най-одобряваните лидери на парламентарни групи са съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, които имат съответно от по 27% и 23%.

Според социолозите от „Екзакта”, ръстът на рейтингите на одобрение на повечето лидери на парламентарни групи, както и разширяването на влиянието им сред собствения им електорат, е сигурен белег за полагане на усилия от тяхна страна във връзка с предстоящия местен вот.
Така рейтингът им на одобрение не е в резултат единствено на законотворческата им дейност. Макар и далеч от времето, определено като начало на кампанията за местни избори, зачестяват срещите на партийните лидери от предизборно естество с партийните активи и с избирателите, коментират авторите на изследването.

Прави впечатление, че лидерите на НФСБ и на ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са сред 12-те най-одобрявани през май български политици, при това с равен дял, което може да се тълкува като още едно доказателство за положителното възприемане на работата им като съпредседатели в коалицията „Патриотичен фронт”.

Резултатът на Симеонов и Каракачанов е само с 2 процента по-нисък от дела на одобрение към президента Плевнелиев и към председедателя на Народното събрание Цецка Цачева.
В топ 12 на българските политици намират място един настоящ кмет (Йорданка Фандъкова), шестима министри в настоящия кабинет на ГЕРБ, един бивш президент и настоящ лидер на партия (Георги Първанов), настоящият президент, настоящият председател на парламента, настоящ заместник председател на парламента (Красимир Каракачанов) и настоящ лидер на парламентарна група - Валери Симеонов.

Ако изборите се провеждаха на 27 май, със сигурност в следващия състав на Народното събрание биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ. Това показват данните за електоралните нагласи от майското изследване на „Екзакта”.

Към момента запазват шансовете си за присъствие в следващия парламент както „Атака”, така и АБВ. Във всеки случай, би било необективно и некоректно спрямо получените от „Екзакта” резултати тези партии да бъдат оставени категорично извън парламента, изтъкват авторите на изследването.

Социолозите разчитат в тези данни мобилизация от предизборен тип на основните политически ядра на основните партии, като това обяснява и защо се покачват рейтингите на повечето лидери на политически партии.
ГЕРБ остава първа политическа сила с 24,5%, а БСП втора с 14,4%. Електоралната тежест на ДПС в края на месец май е 7,3%, а на РБ – 6,2%. Следват ПФ с 5,1%, „Атака“ с 3,4% и АБВ с 2,8%.
„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ е популярен сред високообразовани жители на големите градове, коментират от „Екзакта“.


В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
патриот като вас-българофил,а
10.06.2015 04:29:59
0
0
ако се оттеглете от това правителство ,ще има нови изьори и герб ще спечели още повече ,а вие и кб ще загубите,защото народа ще прогледне истината.дпс ще спечели най много.бъдете истински патриоти ,а не като атака.
1
патрио: европеец на 1г.нечлен
09.06.2015 16:21:50
0
0
РАДВА МЕ ВАШИЯ ПАТРИОТИЗЪМ НО ЗНАЙТЕ ЧЕ МАЛКА БЪЛГАРИЯ Е В ЕС И ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С САЩ И РУСИЯ КОИТО КОМАНДВАТ СВЕТА.ТАКА ,ЧЕ БОЙКО ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТОВА.И С ТУРЦИЯ САЩ ,ЕС И РУСИЯ СИ ВЪРТЯТ ТАКОВАТА В ТЯХНИТЕ ИНТЕРЕСИ А НЕ НА БЪЛГАРИ.ЗАТОВА Е ЛЕСНО ДА ДАВАШ УЛИТМАТОМ ,НО КОГАТО СИ УПРАВЛЯВАЩ Е ДРУГО НОСИШ ОТГОВОРНОСТ/ТАКА ЧЕ НЕ ИЗНУДВАЙТЕ БОЙКО.ПРИ НОВИ ИЗБОРИ ТОЙ ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ВХПРЕКИ МХРСОТИТЕТЕ НА ОНЕЗИ -ТИ ГИ ЗНАЕШ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки