Паметник на Васил Левски в Чикаго


Паметник на Васил Левски в Чикаго
Момент от водосвета, извършен от отец Никола при откриването на мемориала на Апостола на свободата
08 Юни 2015, Понеделник


Деня, в който отбелязваме делото на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий и се чества българската просвета у култура – 24 май, в далечна Америка

Автор: Георги Ваташки

бе открит паметник на Апостола на свободата. На тържествената церемония в Чикаго присъстваха десетки наши сънародници не само от столицата на Илинойс, но и от всички краища на САЩ.
Мемориалът е издигнат в двора на българския храм „Св. Иван Рилски – Чудотворец“, а специално дошлият на откриването отец Никола от родната църква в Лос Анжелис отслужи празничен водосвет за събитието.

Инициативата за изграждането на паметника е на строителния предприемач Милчо Томов от Ахелой, който от 12 години живее отвъд Океана.
„Мястото на монумента на Апостола е в Чикаго, защото това е най-българският град в Америка, с най-голям брой наши сънародници. За мен Левски да има паметник тук бе лична мисия.

Аз съм потомък на дядо Петър Аладжата, който е лично назначен от Дякона за касиер на Габровския революционен комитет. Даже Евангелието, върху което членовете му са полагали  клетва, е сред скъпите реликви на нашето семейство“, разказва Томов за мотивите на своята идея.

Основаната от Милчо Томов фондация „Ние, българите по света“ избира за нейната реализация талантливите млади скулптори Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца. За изработването на паметника са помогнали десетки нашенци от щата Илинойс, като сред тях са и играчите от българския футболен отбор „Миньор“ (Чикаго).
Апостола на свободата няма да е единствената фигура от родната история с паметник в столицата на Илинойс.

„След Левски планираме да подготвим проекти за мемориали на Христо Ботев, на братята Кирил и Методий, както и на американския журналист Макгахан, застъпник на българската кауза след потушаването на Априлското въстание“, споделя плановете си Милчо Томов.
Паметникът в Чикаго е вторият на територията на Съединените щати, издигнат в памет на Дякона. Другият мемориал на най-големия ни национален герой се намира в двора на българското посолство във Вашингтон.


Левски вече има свой бюст-паметник и в далечно Чикаго

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки