Съд и прокуратура подгониха кметовете на Тетевен и Ботевград


Съд и прокуратура подгониха кметовете на Тетевен и Ботевград
Арестът на кмета на Тетевен Милен Милев при акция на ДАНС на 17 март 2014 г. Снимка: actualno.com
14 Август 2015, Петък


Нарушаването на законите на страната се оказва честа практика сред представителите на местната власт

Автор: Десант

Прокуратурата е внесла в Окръжния съд в Ловеч обвинителния акт по започналото през март миналата година досъдебно производство срещу кмета на община Тетевен Милен Ганев Милев, който е обвинен в длъжностно присвояване и престъпление по служба.
Заедно с него на съд са дадени заместникът му Детелин Пърлев, Ирена Тихолова – главен счетоводител на общината, и Биляна Василева, с която градоначалникът живее на семейни начала.

По първото повдигнато обвинение прокуратурата е констатирала, че като председател на Управителния съвет на общинската фондация „Тома Васильов“, в периода 15 април – 29 декември 2009 г. Милев е присвоил нейни средства, поверени му да ги управлява и пази. Откраднатите пари са в големи размери.
Второто обвинение към отстранения от длъжността си тетевенски кмет е доста по-сериозно. По него е констатирано, че той е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за обществените поръчки (ЗОП) с цел да облагодетелства фирма „Ярис“ ЕООД – Ловеч.

Това става, след като Милев и зам.-кметът Пърлев прекратили предсрочно договор с доставчик на хранителни продукти за общинските заведения, под предлог че били влезли в сила нови изисквания за менюто на децата. И възложили без нищо черно на бяло изпълнението на същата тази дейност на въпросното дружество „Ярис“, чийто едноличен собственик е не кой да е, а чичото на кметската благоверна половинка Биляна – Данаил Василев.

Това е продължило от април 2012 г. до август 2013 г., като сумата, заплатена на фирмата, е около 1 млн. лева. В обвинителния акт на Ловешката окръжна прокуратура е записано, че в резултат на деянието на двамата овластени мъже са настъпили значителни вредни последици за община Тетевен в размер на близо 370 000 лева.
Заместник-кметът Детелин Пърлев си е имал и друга занимавка. Той е обвинен, че е съставил неистински официални документи – 696 заповеди и 8 договора, отнасящи се до прехвърляне право на собственост, както и 3 контракта за учредяване на други вещни права, представляващи по същността си документна измама и престъпления по служба.

Освен това Пърлев е обвинен и, че в качеството си на длъжностно лице е използвал служебното си положение и е съдействал на кмета на общината, при което в нарушение на ЗОП и установените вътрешни общински правила за възлагане на обществени поръчки, е облагодетелствал същата тази фирма „Ярис“ ЕООД.
Като съучастник на градоначалника и неговия заместник в аферата с обществената поръчка е привлечен и главният счетоводител на общината Ирена Тихолова. Според обвинителния акт на прокуратурата тя също е използвала служебното си положение, за да осигури противозаконна облага за „Ярис“ ЕООД.

Съответно приятелката на кмета Биляна Василева е дадена на съд заради престъпно ползване на преправени документи по казуса, по които се привлечени като обвиняеми Милев, Пърлев и Тихолова.
Окръжният съд в Ловеч е насрочил заседанията по делото съответно за 15, 16 и 19 октомври 2015 г.
Припомняме, че Милен Милев бе арестуван при акция на ДАНС на 17 март миналата година. По-късно постоянната му мярка за задържане беше променена на домашен арест, а след това – в парична гаранция, но отстраняването му от длъжност остана в сила.

В дългия списък на градоначалниците феодали едно от призовите места безспорно заема ботевградският кмет Георги Георгиев. А крилатата му фраза: „Законът в този град – това съм аз“, е взета „назаем“ като вдъхновяващ девиз от мнозина негови колеги в страната.
През юни 2015 г. Георгиев бе доведен принудително за разпит в Софийска окръжна прокуратура заради опорочени обществени поръчки и силно намирисващо на корупция отдаване под наем на общински имоти. Тази сряда държавното обвинение отново се зае с него – сега той ще трябва да отговаря за констатирани нередности в реализацията на европроект. Това разследване, както съобщават от Министерството на регионалното развитие, се води по сигнал на управителя на „Травъл Медиа груп“ ЕООД Владимир Танев.

Вече е факт, че след проверка на министерството по информация, отново подадена от Танев, на общината е наложена 100% финансова корекция по друг договор за проект с еврофинансиране. Тоест всичко, похарчено за изпълнението му, ще бъде за сметка на данъкоплатците в Ботевград.
В Софийска окръжна прокуратура от средата 2014 г. до края на март т.г. текат поне 10 проверки по сигнали за нередности в тази община, като три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия  и за него се чака експертна проверка на дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) на МВР.

Вторият е на група граждани, които алармират за нередности във връзка с изграждането на Регионално депо за неопасни отпадъци по ОП „Околна среда“. Има сигнал за нарушения и по договор за доставка на костюми, декори и озвучителна техника за историческа възстановка „Последните дни на Иван Шишман“, отново финансирана от ЕС.
Проверка се прави и по сигнал за нередности при проектирането и изграждането на Ротондата в града и едно друго депо за отпадъци. Разследва се и това, че в периода 2007-2013 г. всички обществени поръчки, обявявани от Община Ботевград, стереотипно се печелят от едни и същи фирми.

Пътьом държавното обвинение започна да брои и многобройните имоти на кметското семейство у нас и в Гърция, като със сигурност възнамерява по някое време да привика Георгиев за обяснения с какви пари са придобити те.
Както се оказва, нарушаването на законите на страната е практика, много широко разпространена сред кметовете на общини и техните заместници. Само за четирите години от последните местни избори насам числото на попадналите в полезрението на правораздавателните органи властници от този ранг расте главоломно.

През февруари 2013 г. прокуратурата подхвана градоначалника и главния архитект на община Несебър заради продадените от тях 29 декара пясъчни дюни, където вече е построен цял жилищен комплекс. В края на януари 2014 г. в длъжностно присвояване бе обвинен зам.-кметът на пловдивската община Съединение Георги Трендафилов.
През август миналата година Костадин Павлов, кмет на община Куклен, отново в Пловдивска област, бе арестуван за корупция, свързана с обществена поръчка. А съвсем наскоро, в началото на юли т.г. същото сполетя и зам.-кметът на същата община Костадин Павлов, който пък бе привлечен да отговаря за подкуп, търговия с влияние, длъжностно престъпление и документни престъпления.

Емблематичен е случаят във Видин, където на 31 юли 2014 г. тамошният кмет Герго Гергов бе задържан във връзка с крещящи нарушения при избора на фирма изпълнител на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината.

През юни 2015 г. Окръжната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу Костадин Варев, кмет на община Белово, и Анета Кечева, началник на общинската служба „Земеделие“ в Септември, за съставяне на  документи с невярно съдържание.
Малко по-рано, през април т.г., кметът на Карлово Емил Кабаиванов бе обвинен за злоупотреба с имущество. Неговият колега, управляващ пловдивската община „Марица“ –  Димитър Иванов, пък се сдоби с обвинение от прокуратурата за това, че искал сам да оценява и продава общинска земя на желаещите да я купят.

В дългата поредица на местните дерибеи попада и кметът на Своге Жоро Цветков, също привлечен под отговорност за потъпкване на процедурата по Закона за обществените поръчки. През юни 2015 г. тръгна и делото срещу бившия кмет на Дулово Митхат Табаков, съучастник в длъжностно присвояване в особено големи размери, извършено в периода 2004 – 2006 г.

Този списък вече клони към плюс безкрайност. Тревожно е, че в много случаи избраните с пряко гласуване местни управници в един момент се самозабравят и почват да гледат на общината си като бащиния или пък, оказали се в зависимост от местни политически и бизнес групи, безотговорно изпълняват техните желания, погазвайки цялата законност в страната.

И най-жалкото във всичките тези истории е това, че в резултат на лошо работещата и със сигурност корумпирана съдебна система у нас, делата срещу сгазилите лука местни управници се влачат с години и завършват в един момент или с оправдателна присъда, или им се туря край поради изтеклата за производството абсолютна давност.
След което същите доскоро подсъдими господа – вече чистички, отново се появяват на общинския или националния политически хоризонт с нови и още по-големи мераци за власт, влияние и пари.


„В Ботевград законът – това съм аз!“, открито заявява градоначалникът Георги Георгиев Снмка: paragraph22.bg

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки