Как да отгледаме в градината си арония


Как да отгледаме в градината си арония
01 Септември 2015, Вторник


Растението е изключително полезно, красиво и непретенциозно

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Аронията (Aronia melanocarpa Elliot) е многогодишно храстовидно растение от семейство Розоцветни (Rosaceae). За нейна родина се счита Северна Америка. В Европа тя е пренесена по-късно, през XVIII век. В България арония започва да се отглежда в края на XX век.
Растението достига височина 2-2,5 м. То има лъскави, назъбени листа и синьо-черни плодчета, които са сходни с тези на касиса, но са по-едри, по-твърди, с тръпчиво-кисел вкус.

Аронията е позната още под названието черноплодна офика. У нас през последните десетилетия тя все по-често намира място в личното стопанство заради изключително ценните си лечебни качества. Препоръчва се за укрепване на имунната система, при сърдечносъдови проблеми, при заболяване на щитовидната жлеза, диабет и др.

Съдържанието на йод в плодовете на аронията е неколкократно повече от това в другите овощни и храстовидни видове. По съдържание на витамин Р пък е първенец сред овошките. Аронията е богата на витамини от групите В (В1,2,3,), С, К, Е, както и на макро- и микроелементи (желязо, калий, фосфор, калций, магнезий, молибден и др.).
От нея се приготвят ароматни сокове, компоти, вина и др. На по-големи площи тя се отглежда главно за нуждите на хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост.

Отглеждане

Аронията е непретенциозна към климатичните условия. У нас тя може да вирее в равнинните райони на страната и във високите полета с надморска височина до 1000-1300 м. Растението е влаголюбиво, развива се добре при умерени температури. Летните засушавания и високите температури се отразяват неблагоприятно на качеството на плодовете - те добиват горчив вкус. У нас за отглеждане на арония са по-подходящи предпланинските и планинските райони, където през летните месеци падат повече валежи и атмосферната влажност е по-висока.

Аронията е студоустойчива култура и понася без проблем отрицателни температури от порядъка на минус 27-30ºС. Цъфти през месец май, след преминаване на опасността от късни пролетни слани. Културата е устойчива на болести и неприятели.
Аронията е светлолюбиво растение, което не понася засенчване. По отношение на почвите тя няма високи изисквания. Може да се отглежда на различен тип почви, с изключение на мочурливите и тези с кисела реакция. Развива се много добре на песъчливо-глинестите почви.

Размножаване

Аронията може да се размножава по няколко начина - чрез издънки, резници и семена. Растенията се засаждат главно през есента, преди настъпване на големите студове. Предназначените за отглеждане на арония площи се наторяват с органични и минерални торове. Торовите норми се определят в зависимост от почвеното плодородие. Преди основната обработка на почвата (на дълбочина 35-40 см) се препоръчва да се извърши торене с 40-50 кг/дка комбиниран тор (NРK).

При създаване на големи масиви с арония обикновено растенията се засаждат при междуредово разстояние 4 м и разстояние между растенията в реда – 3 м. Аронията се засажда на дълбочина до кореновата шийка и непосредствено след това се полива.
Основните грижи при младите насаждения включват плитки почвообработки (аронията е с плитко разположена, разклонена коренова система), поливане през периода на наедряване на плодовете и торене.

Резитбите (просветляващи и подмладяващи) при аронията се провеждат по-късно, обикновено 5-6 години след засаждането на културата. В личното стопанство растенията може да се оформят като нискостъблени дървета.
Плодовете на аронията се прибират през втората половина на август. Те са събрани в чепки и се берат еднократно. При прилагане на добра агротехника реколтата от тази култура може да достигне до 700-800 кг от декар.  

Аронията е изключително красив храст с интересно обагрени листа през есента. Затова тя е предпочитано декоративно растение за паркове и градини, още повече, че се отличава и с високата си резистентност към замърсителите на атмосферата.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки