Сред овошките през октомври


Сред овошките през октомври
29 Септември 2015, Вторник


През октомври в овощните насаждения качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия е от изключително важно значение

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

за редуциране развитието на редица патогени и вредители по овощните култури през следващата вегетация.
Чрез есенната оран се заорават растителните остатъци и унищожават голяма част от зимуващите в тях и в почвата причинители на болести (струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, червени листни петна по сливата и др.) и неприятели (плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки и др.). Оранта може да бъде плитка и по-дълбока, в зависимост от типа на подложките на овощните култури.

При силно растящи подложки и по-дълбоко разположена коренова система есенната оран се извършва на по-голяма дълбочина (25-35 см), а при слаборастящите – не по-дълбоко от 15-20 см. С почвообработките при овошките се подобрява аерацията и водно-физичното състояние на почвата и се създават благоприятни условия за увеличение на полезните микроорганизми и почвеното плодородие.

През есента закържавелите дървета, загнилите и мумифицирали плодове трябва своевременно да се унищожават, тъй като те са благоприятна среда за презимуване на много патогени и вредители. В напуканата кора на овошките зимуват акари, плодови червеи и други неприятели. Желателно е старата кора на дърветата да се остъргва, а след това растителните остатъци да се изгарят. Болните леторасти задължително трябва да се изрязват, а инструментите след резитбата – дезинфекцират със спирт или белина (10% разтвор).

В началото на октомври при крушата при установяване наличие на крушов пъпкопробивач, при плътност над икономическия праг на вредност (5-6 бръмбара на дърво), се препоръчва третиране с някои от посочените инсектициди: Нуреле Дурсбан – 0,06%, Вазтак Нов 100 ЕК – 0,02%, Карате Зеон – 0,02%, Децис 2,5 ЕК – 0,03% и др.
Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките и повредите се откриват през пролетта, когато борбата срещу тях е невъзможна. 

През октомври в ябълковите и крушовите насаждения, след прибиране на плодовете,  в началото на листопада, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.
При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата,  сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишната.

Растежът и плододаването на овощните култури през следващите години до голяма степен зависи от есенното торене. Фосфорните и калиевите торове (60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат) се внасят в почвата с дълбоката оран (35-40 см) през 3-4 години. През есента се внася от ¼  до 1/3 от азотния тор (15-20 кг/дка). При възможност за торене с оборски тор се препоръчва 4-6 тона на декар.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки