Фестивал на черноморския дух в Бургас


Фестивал на черноморския дух в Бургас
Една от атракциите на фестивала бе демонстрацията на грънчарство, в което всеки можеше да се включи
04 Октомври 2015, Неделя


През дните на форума не секна потокът от посетители пред павилионите, отрупани с произведения на народното изкуство

Автор: Огнян Марков Снимки: Авторът

Виждали ли сте как с помощта на старинен български уред от прясно издоено мляко се получават масло и мътеница? Как детски ръчички, подпомогнати от майстора грънчар, оформят от меката глина малка паничка? Как под сръчните ръце на възрастна плетачка от Айтос, докато разговаря с хората край нея, се ражда поредната блуза от пухкава вълна, украсена с различни орнаменти?

Всичко това беше показано в градинката пред Дома на нефтохимика в Бургас от 25 до 27 септември, когато се проведе фестивалът „Дни на регионални традиционни занаятчийски и туристически услуги в Черноморския басейн“, чийто домакин бе областната администрация в Бургас.
Духа на Черноморския регион бяха дошли да покажат майстори на народните занаяти и представители на туристически фирми от седем държави – България, Гърция, Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Турция. Ето какво видя екип на „Десант“ през втория ден на форума.

В северната част на площад „Тройката“ в Бургас са се настанили сръчните наследници на старите традиционни занаяти от тези страни. А отбилите се случайно от своя път минувачи, заедно с нарочно дошлите да разгледат изложението, остават прехласнати от пъстрото многообразие от красивите предмети, подредени в десетки добре оформени и празнично пременени павилиони.

Едно от местата, които привличат най-много посетители, са изложените произведения от дърво, плод на таланта на членовете на Занаятчийската камара в Бургаска област. Красиво оформени гривни, обагрени от естествено преливащите се цветове на изсушеното дъбово и буково дърво, от което са направени, малки съдове с похлупаци, чинии, дървени гребени, украсени с народни носии, малки сандъчета за скъпоценности, точилки, дървени лъжици и бъркалки, гладко струговани хаванчета, изящно изписани комплекти от съдове за подправки – това е само част от асортимента в този край на изложението.
А до тях майсторът седи и довършва изравняването на дъното на красива фигурка, свързала в едно народните традиции в дърворезбарството и неговото съвременно виждане за изкуството.

В непосредствена близост е сергията с красиво изработените свещи от истински восък, получен по стара, предавана от поколение на поколение рецепта. В дясно е поставено майсторското свидетелство на жената, сътворила тези истински шедьоври – Юлиана Кирова.
До тях са седнали плетачките от Странджа. Майсторски извезаните пъстри фигури, всяка със свое специфично символно значение, забравено сега, богатството от цветове и апликации и най-вече меката вълна, предена на ръка, грабват окото на посетителя, омагьосват го с тихия си разказ за тази планина на тайните, оставащи неразгадани докрай и до днес.

Следващият павилион с изделия от вълна е буквално отрупан с разноцветни, красиво изработени пуловери и блузи за малки и големи, шалове и традиционни български покривки, радващи с цветното многообразие на бродерията си. Особено ефектни и примамливи за посетителите са онези, плетени с дебели куки, чиито дупки създават илюзията за неподозирана ефирност на иначе топлите през зимата дрехи.

Грънчарят, разположил се до един от входовете към изложението, продава изработени от него и изкусно украсени панички, вазички, тумбести съдчета, подходящи както за украсата на специално избран кът в дома, така и за ежедневна употреба. Той е поставил такса от 5 лева за всеки, който иска да поработи на грънчарското колело, но това е, както казва, за да могат хората да не се тълпят при него, а да се насладят на народното изкуство и в другите павилиони.

И затова малко момиченце, дошло тук с родителите си, извайва една своя мечта от гъвкавата глина и радостно търси одобрение в очите и усмивките на околните. А грънчарят я напътства, поставя ръчичките й точно там, където трябва, за да може в безформения в началото къс материал да се пропие истинската магия на изкуството.
„Международната“ улица на изложението започва точно пред входа на Дома на нефтохимика, в който точно в този момент тече друго събитие - представянето на съставите от областния преглед на пенсионерските самодейни състави.

Гърците, като практични хора, са наблегнали на туристическите услуги, които предлагат техните курорти. И са готови надълго и нашироко да ги рекламират, макар още от началото да са преценили с опитното си око платежоспособността на поредния любопитен бургазлия, спрял се пред техните листовки, отрупали масичката на павилиона им.
А на грузинския щанд, естествено, може да опита най-хубавото вино, приготвено по вековна стара рецепта и поело в себе си слънцето на тази прекрасна страна.

И докато пъстрият поток от посетители разглежда изложеното на павилионите, на сцената пред тях се редят предвидените в програмата на фестивала музикални и танцови изяви на певци и състави от различните страни. И както обикновено става на такива събирания, карнавалното настроение накрая завладява всички – и майстори, и търговци, и посетители, и в крайна сметка всички се хващат на едно хубаво българско хоро.
Фестивалът на народните занаяти е само част от общия празник, призван да покаже и пази духа на Черноморския регион. Освен него, в Бургас се проведоха още две събития.

Първото от тях бе уъркшопът „Традиционните продукти в Черноморски басейн“, приютен на 23 и 24 септември в една от залите на експозиционния център „Флора“ в Морската градина на Бургас. Там посетителите можеха да научат как се прави хубаво вино, какви чудеса е способен да сътвори медът, както и каква е историята на всеки един занаят през вековете.
А финалът на този истински есенен празник бе на семинарът, проведен 28 и 29 септември в зала „Петя Дубарова” на Морското казино. Сред дискутираните на него теми бяха възможностите за кулинарен туризъм по Черноморието, съвременните начини за популяризиране на новите дестинации, формирането на специфичен за всеки човек туристически продукт и други.


Занаятчии от Малко Търново показваха майсторството си в кошничарството Майсторът довършва изравняването на дъното на красива фигурка Току-що полученото масло През трите дни на изложението на народните занаяти не секна потокът от посетители, дошли да се порадват на това изкуство и да отнесат късче от него в дома си

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки