Първата читалня в Полски Тръмбеш се открива в... дюкян


Първата читалня в Полски Тръмбеш се открива в... дюкян
Танцуват децата от ансамбъл „Полянци“
18 Октомври 2015, Неделя


Днес местното читалище, което отбелязва 110 години от основаването си, може да се похвали с богата биография

Автор: Стефан Огнянов

През октомври 2015 г. се навършват 110 години от създаването на читалище „Отец Паисий“ в град Полски Тръмбеш. Историята не е запазила имената на хората, станали неговите първооснователи в далечната 1905 г. От онези времена до наши дни е оцелял само един печат и протокол от общо събрание.
Знаят се обаче имената на учителите, работили на просветителското поприще през годините – Йордан Петров,  Кръстю  Томов, Дечо Гюзелев, Йорданка Бояджиева и опълченеца Иван Белчев Манев, преселил се тук от Дряново.
През 1921 г. се взема решение читалището да носи сегашното си име „Отец Паисий”. За негов председател е избран Стефан Станчев.

В началото духовното средище не е разполагало със своя материална база. Книгите в библиотеката са се съхранявали по домовете на основателите и активистите му. През 1927 г. в дюкяна на братя Коцеви се открива читалня, през 1932 г. тя е преместена в дюкяна на Стойчо Иванов, а малко по-късно – в един от магазините на Димитър Чолаков.
През 1924 г. настоятелството с председател Васил Михайлов се обръща с молба към общината за отпускане на 400 кв м. безплатно общинско място в центъра на Полски Тръмбеш за построяване на читалищна сграда. С огромен ентусиазъм просветните дейци и цялото население се заемат да осъществят това начинание.

От 1925 до 1944 г. председател на читалището е Гатчо Бошнаков. Под негово ръководство се извършва цялостната подготовка за изграждането на новата постройка. На Никулден през 1935 г. тя бива открита тържествено. В нея се пренася и библиотеката, която вече разполага с 385 тома книги, повечето получени от дарения. През 1937 г. е оборудван киносалон, а през следващата година се пристрояват читалня и  гримьорни. През 1939 г. читалището вече има и собствена  киномашина.
Преустройството на просветното средище се извършва в периода от 1972 до 1976 г. Тогава в новоизградената му част то се сдобива с репетиционни зали, стаи за обучение и канцеларии.

Това дава възможност за по-пълноценна работа на самодейните колективи, кръжоците  и музикалната школа. Скоро наблизо е изградено и лятно кино с 400 места.
В периода от 1925 г. до 1988 г. деятели на духовното средище се включват в списването, разпространението и издаването на вестниците „Тръмбешки стопански известия”, „Стопански търговски лист”, „Тръмбешки вестник”, „ Тръмбешки глас”, „Тръмбешки известия”, „Трудов подем”, „Кооперативен подем” и „Подем”. Техни редактори са Емануил Манолов, Кръстьо Кръстев, Донка Великова, Евгени Хаджидончев, Рачо Илиев и Татяна Петрова.

Читалището е организатор и на проучвателни дейности в областта на краезнанието и фолклора, на организирането на музейни сбирки, кръжоци, курсове, клубове по интереси, детски студия, срещи със специалисти, лекции, кръгли маси, дебати  и т.н.
Както повелява традицията, то става център на местната художествена самодейност. Пръв нейните редици запълва театралният състав, в чиято трупа се включват основно учителите. Сформира се и оперетен състав с ръководител  Стаю Касабов и диригент Стефан Качаунов, танцов състав, воден от  Ст. Попов и  Емануил Манолов, както и смесен и мъжки хорове с диригент Кирил Димов.

Детската музикална школа е създадена през 1967 г. В нея се водят класове по пиано, цигулка и акордеон, но през годините освен тях в нея се изучавали и гъдулка, китара, народно пеене и популярна музика. Към настоящия момент близо 20 деца и младежи се учат да свирят на барабани, китара и електрическо пиано в съществуващия към читалището музикален клуб.
Сред известните формации, съществували в самодейната читалищна дейност, са още естраден оркестър „Електрон -70” с основател и ръководител Евгени Хаджидончев, както и вокално-инструменталните състави „Ореол“ (1989-1991 г.), „Моби Дик“ (1991-1995 г.), „Апогей” (1995-2000 г.), „Веселите момичета” (2000-2003 г.) и естрадно-сатиричният състав, воден от Иван Рашков.

Няма как да не споменем и създадените в последните години вокална група „Сияние“ и най-новата вокална формация „Вдъхновение“, родена едва през 2013 г., която в момента се подготвя за участие в Третия фестивал на старата градска песен „Георги Бейков”.
Но не само поп музиката е вълнувала местните самодейци. Добри изяви имат и членовете на кръжока по изобразително изкуство, воден от Тодор Тодоров, Николай Иванов и Борислав Милетев, детската танцова школа с ръководител Иванка Христова, както и други подобни формирования.

Днес под стряхата на читалището продължава да жъне успехи основаната през 1979 г. фолклорна формация „Полянци” с хореограф и художествен ръководител Мариана Стефанова. Трупата е лауреат на редица национални конкурси и фестивали и може да се похвали с богата концертна дейност и изяви не само в България, но и в Украйна, Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Италия, Унгария, Словения и др.
Но освен „ветераните“ от „Полянци“, добре се развива и фолклорен клуб „Луди млади”, съществуващ едва от 2010 г., а също и детската фолклорна школа по български народни танци.

Богат е репертоарът на детския театрален състав, воден от Горица Дончева. В него влизат пиесите „Новогодишна небивалица“,, „Невероятно представление”, „Златоперко“, „Радинка и големият лъжец”, „На лъжата краката са къси”,  „Вълшебникът от Оз“ и много други спектакли.
Невъзможно е да се изброят всички съществували през изминалите 110 години в Полски Тръмбеш инициативи, кръжоци, състави и дела, които свидетелстват за родолюбието на местните хора. Но и казаното е достатъчно, за да стане ясно на всеки, че тук живеят българи, които силно милеят за развитието и просперитета на просветата и културата в родното си място.


Колективно четене с първия щатен библиотекар на читалището в Полски Тръмбеш Елена Караилиева Факсимиле от първия печат на НЧ „Отец Паисий“ от 1905 г.

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки