С турнир по стрелба с исторически оръжия закриха сезона на възстановките


С турнир по стрелба с исторически оръжия закриха сезона на възстановките
Цветелин Радулов от Русе в униформа на австро-унгарски егер
18 Октомври 2015, Неделя


Десетки участници в униформи и носии от различни епохи се събраха в Добрич

Автор: Пламен Николов

Второто издание на уникалния по рода си Национален турнир по стрелба с историческо оръжие „Найден Николов – Войводата” събра в Добрич над 50 възстановчици от различни военноисторически клубове в цялата страна. С нетрадиционната надпревара бе отбелязан и краят на активния сезон на възстановките. 
Надпреварата се организира от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”. Идеята е на председателя на добричкия клуб д-р Добрин Добрев. Събитието, което е напът да се превърне в ежегодно, е в памет на големия реконструктор и патриот Найден Николов.

Второто издание бе двойно по-масово в сравнение с прощъпулника на турнира преди година. Включиха се представители на регионалните клубове на НД „Традиция” от Добрич, Велики Преслав, Шумен, София, Плевен, Велико Търново, Русе, Етрополе, клуб „Миноносец „Дръзки” – Варна, Уестърн клуб от София.
Участниците показаха уменията си в стрелбата с реплики на оръжия с предно зареждане. Зрителите имаха възможността да видят пълни копия на оръжейни системи, ползвани в периода от ХІV до ХІХ век. По този начин те се запознаха с историята на огнестрелното оръжие от неговото възникване до навлизането на патронните пушки и пистолети.

Едни от най-интересните образци показа о.р полк. Върбан Минев. Той е притежател на фитилна пушка от XIV век – едно от първите огнестрелни оръжия, появило се на Балканите по време на турското нашествие. В сбирката на колекционера присъства и аркебузът, навлязъл във въоръжението в Европа през 15-ото столетие. Той е с усъвършенствана система на възпламеняване и постепенно измества фитилните пушки. Аркебузите са били на въоръжение и в Османската империя и са използвани по нашите земи в продължение на два века, до появата на кремъчното оръжие.

В унисон с представените оръжия, полк. Минев бе облечен с униформа на еничар от личната гвардия на падишаха. Задължително изискване към участниците бе да са в облекла, съответстващи на епохата, в която е ползвано преднопълнещото оръжие.
Зрителите видяха пъстра палитра от носии и униформи, като акцентът бе върху българската история. На огневия рубеж заставаха хайдути в пищни народни носии, четници от националноосвободителните борби, стрелци в арнаутско облекло.
С македонската си носия Кирил Бързаков представи борбите на ВМРО за освобождение на останалите под турско робство след Берлинския договор български земи.

Не бяха забравени и значими моменти от световната история. В униформа на егерски стрелци от Австро-унгарската армия по времето на Наполеоновите войни бяха стъкмени д-р Добрин Добрев и Цветелин Радулов от Русе. Двамата участваха в състезанието с егерски щуцери - кремъчна пушка, използвана масово по време на Наполеоновите войни.
Колорит сред участниците внесоха двама представители на варненския клуб „Миноносец „Дръзки”, които се появиха облечени като католически свещеници. Кюретата и падретата са имали съществена роля в завоюването на Новия свят от европейците и не по-зле от войниците са владеели оръжието, поясни Петър Петров от военноисторическия клуб в морската столица.

Не бе забравен и Дивият запад – участници от различни клубове се появиха в облекла на каубои и стреляха с револвери от средата на XIX век. Интересен образец от тази епоха бе револверната пушка.
Състезателите упражниха точността си в пет дисциплини. Разстоянието до мишената бе 25 м, като всеки участник имаше право на по пет изстрела. Стрелбата с преднопълнещо оръжие е истинско изпитание за стрелеца. Зареждането отнема няколко минути, а за да се получи точен изстрел, е нужно прицелът да се държи в продължениe на 2-3 секунди. Допълнително усложнение е и силният откат на старинните оръжия.

Надпреварата бе изключително оспорвана, като в три случая двама състезатели имаха по еднакъв брой точки. Половината от медалите останаха в Добрич, другите отидоха при най-точните стрелци от гостуващите клубове.
След края на турнира участниците бяха зарадвани и с една от запазените марки на “46-ти пехотен Добрички полк” – фланкировката (бойни умения) с казашки шашки, разработена от Снежана Иванова. Демонстрацията бе направена от най-младите членове и кандидат-членове на добричкия военносторически клуб – Зорница Върбанова (16 години), 14-годишният Никола Димов, Галин Сребков и Десислава Добрева (18 г.) и Георги Харитов.

Те се появиха в униформи на кубанското казачество от епохата на Руско-турската освободителна война, които също са патент на клуба от Добрич. Зорница Върбанова получи личния приз на председателя на НД „Традиция” о.р. полк. Агоп Казасян за отлично владеене на фланкировката.
Турнирът премина при отлична организация и безукорно спазване на правилата за безопасност. Успешно проведеното мероприятие за пореден път затвърди престижа на „46-ти пехотен Добрички полк” като един от елитните военноисторически клубове в страната.


Дамите също показаха хладнокръвие и точен мерник

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки