Бременните овце са изложени на много рискове


Бременните овце са изложени на много рискове
20 Октомври 2015, Вторник


По това време на годината овцете се намират в първата половина на бременността си и трябва да бъдем много внимателни и наблюдателни какво се случва в стадото.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

В този период те са податливи на много рискове. Най-често срещано е прекъсване на бременността от незаразни фактори като: травматични увреждания (удряне, падане, подхлъзване и др.), незаразни и паразитни заболявания, близкородствено заплождане, недоимъчно хранене, лоши зоохигиенни условия, силен стрес, грубо и неумело извршване на манипулации и др.
Освен от незаразно естество, прекъсването на бременността може да бъде предизвикано и от патогенни агенти – бактерии, вируси, гъбички и др.

Бруцелозата има типично проявление при заплодените овце – те абортират през втората половина на бременността. Може да се наблюдават мъртви раждания, перинатална смъртност (при съвсем малки новородени агнета), като всички тези проявления са съпроводени с влошено общо състояние на овцете: треска, куцане, отказ от храна и др. При мъжките животни (кочовете) се наблюдава типичният орхит – възпалени и оттекли тестиси.

Когато овцата абортира вследствие бруцелоза, прави впечатление голямата оттекла плацента с некроза на котиледоните (местата, където се осъществява връзката между майката и плода). Котиледоните приличат на гигантски месести „копчета”. Такива овце трябва незабавно да се изолират и да бъдат подлагани на тест за бруцелоза или да се вземе кръвна проба и да се изпрати за микробиологично изследване в лаборатория.

Салмонелоза (паратифен аборт). Когато заболяването обхване единични животни, прави впечатление, че боледуват по-младите. Характерни са мъртвите раждания и перинаталната смъртност. Някои овце и агнета боледуват с тежка и изтощителна диария. По плацентата се наблюдават неспецифични изменения. В случаите на перинатална смърт се установяват кръвоизливи в цялото тяло. Против салмонелозата съществуват ваксини. Могат да се прилагат и антибиотици като „Аламицин“, „Пен и Стреп“, „Колисин“, препарати, съдържащи енрофлоксацин и др.

Ензоотичен (хламидиен) аборт. Той се характеризира с късно абортиране, преждевременни раждания, множество мъртвородени агнета, мумификация (изсъхване на плода в майчината утроба), перинатални загуби, аборти при повторна бременност и задържане на плацентата. При този вид аборти типично е възпалението на плацентата с некроза на котиледоните и отток в пространството между котиледоните. Профилактиката на хламидиеният аборт включва стриктно прилагане на хигиенни мерки, ваксинация в района и прилагането на антибиотици в случай на избухване на заболяването – окситетрациклини.

Токсоплазмоза – изключително коварно заболяване, от което страдат всички топлокръвни, включително и човек. Протича с безплодие, мумификация на плода, късни аборти най-често при по-младите овце в засегнатите райони, както и установяване на перинатална смъртност. Патологоанатомичната находка показва видими промени в котиледоните с наличие на сиво-бели петна в тях, мумифицирани фетуси, както и огнищно увреждане в мозъка на умиращите агнета. Мерките за борба включват ваксинация на податливите животни.

В този период на годината е времето, когато се извършват и редица масови профилактични мероприятия, които не бива да се подценяват. Ако те не бъдат проведени, овцете допълнително отслабват общия си имунитет и загубите може да бъдат много по-тежки – аборти, увеличена смъртност при новородените агнета, липса на мляко при кърмещите овце и по-честа заболеваемост през тежкия есенно-зимен период.

Най-важните профилактични мероприятия, които всеки стопанин трябва да извърши, са: третиране на животните срещу метил и други вътрешни паразити с препарати през устата „Довистом“, „Албендазол“, „Вермитан“, „Панвермин“ и др.) или с комбинирани инжективни препарати срещу вътрешни и външни паразити – „Пандекс“, „Айвомек“, „Севамек“, „Екомектин“, „Норомектин“, „Дектомакс“ и др. Трябва да се извърши и ваксинация срещу ентеротоксемия с една от следните ваксини: „Ковексин - 8“, „Коглавакс“, „Когламун“ и др. При наличие на заразна агалаксия при козите може да се използва ваксината „Агалакс – С“ по 2 мл на животно.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки