Обратна връзка


Обратна връзка
Палети с изборни книжа, съхранявани в частен склад в Стара Загора Снимка actualno.com
23 Октомври 2015, Петък


И замириса на предизборни машинации


Достатъчно на брой избори се произведоха у нас след оня паметен за всички от нас, които са го преживели, 10 ноември 1989 г., а държавната машина на всеки вот от година на година все повече скърца. При това не само от технически неуредици и грешки, от уж несъзнателни пропуски и престаравания, ами нещата директно отиват към повече или по-малко прикрити опити за манипулации, пред което дори скандалната Костинбродска афера от май 2013 г. може да се окаже, че ряпа трябва да яде.

След като сакралната за всички кандидати за кметове и съветници дата 25 октомври 2015 г. съвсем наближи, дойде ред и да се транспортират изборните книжа до областните градове, а после – и до общините.
И почнаха странните, но само на пръв поглед, обърквания. Бюлетините за Кърджали се оказали неизвестно защо и как във Видин, видинските пък били издирени някъде в Южна България. И това са само известните случаи, очертаващи пълния хаос в държавната администрация, планиран по всяка вероятност много точно от онези фигури в задкулисието, които от години наред дърпат конците на публичните политически личности.

В т. 4 на решение № 1801-МИ / 03.09.2015 на Централната избирателна комисия съвсем ясно е записано, че „охранителните дейности в процеса на доставката и съхранението на изборните книжа и материали се осъществяват от Министерството на вътрешните работи, съгласувано с общинската избирателна комисия.“ И никъде не пише, че материалите за една община може да бъдат съхранявани в сградата на друга.
Охрана обаче при транспортирането на материалите за вота явно няма, щом посоките така се объркват. Едва ли има и завишена охрана там, където те вече са пристигнали и стоварени.

В Стара Загора например палетите с тях нощували в частен склад в приятно съседство с рекламни материали на ГЕРБ. А станало така, защото тирът, натоварен с тях, не можел да стигне до зала „Христо Ботев“, където било предвидено книжата да се съхраняват. Освен това, както посочва областният управител Стара Загора Георги Ранов на в писмо до Министерския съвет, ЦИК и ОИК, те се оказали за негова и на администрацията му пълна изненада в „много голямо количество“.

Тези оправдания, естествено, са повече от наивни, защото би следвало областните администрации отдавна да се уведомени товар с какъв обем да очакват, за да се подготвят нужните условия за съхраняването му. А ако не е сторено, то твърденията, че хаосът в работата на държавната машина, съзнателно предизвикан или не, наистина са верни.

Интересен е и случаят в Бургас. Преди на бъдат разпределени в областта изборните книжа, те са били стоварени в сградата на Община Бургас. И то въпреки нормалната за случая процедура да бъдат комплектовани и разпределени по общините не от кой, а от областната администрация.

Според председателя за избирателната комисия в Бургас Елка Стоянова обаче нямало никаква драма в това, че книжата са съхранявани в сградата на общината в града. Тя твърди и че имало нужната охрана, която обаче никой не уточнява каква е била, нито от кое полицейско управление. Най-малко пък се уточнява кой е имал достъп до палетите, бил ли е оторизиран за това и дали не са били създадени условия да бъде извършена манипулация с бюлетините за избора.

В село Гъбарево, община Павел баня, пък били открити съвсем случайно от секретаря на общината в плик 278 образци на бюлетини.  По този повод Районната прокуратура в Казанлък била образувала досъдебно производство. Като се има предвид обаче, че единственият обвиняем по напълно прозрачната като опит за манипулация на изборите Костинбрадска афера -  бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, бе оправдан преди 6 месеца от Софийския градски съд, то едва ли има особени основания да се очаква, че и казанлъшкият съд ще стигне по-далеч.

В образеца за протокол за избор на общински съветници на секционна избирателна комисия в община Несебър черно на бяло в Част I, т. А, е записано, че регистрираните кандидатски листи на партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати са 11. Четири страници по-нататък в протокола обаче става очевидно, че те са 12.
Обикновено броят на регистрираните избирателни листи – цифром и словом, в тази точка от протокола се нанася още в печатницата, тъй като той става известен най-късно месец преди датата на изборите. И ако в действителните протоколи за отчитане резултатите от вота лъсне тази грешка, тогава нищо чудно да се стигне и до анулиране на изборите в тази община.
Не, че някога това се е случвало...

Георги Христов,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки