Как да изберем биволица за разплод


Как да изберем биволица за разплод
03 Ноември 2015, Вторник


Има няколко неща, на които трябва да се обърне внимание

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Отглеждането на биволи става все по-популярно у нас, тъй като този вид животни имат редица предимства пред кравите. Те например оползотворяват груби и малоценни фуражи, които не могат да се използват за изхранване на крави, по-невзискателни са, дават по-маслено и качествено мляко и др.
Стопаните обаче често се затрудняват при избора на биволици за разплод. Затова ще се опитаме да им помогнем с някои съвети.

Когато малачето е още в детска възраст, то е покрито с гъста и дълга козина, което му придава неугледен, дори страховит и неприятен вид. Това обилно окосмяване дори се засилва през зимните месеци. Погледнато на външен вид, такова животно с нищо не обещава да стане добра майка, която да ни радва с доброкачествено мляко.
С напредване на възрастта тази козина постепенно опада – най-напред в задния и средния пояс, а по-късно и отпред. И някъде около края на първата година малачетата вече заприличват на добра и обещаваща стока. Така че, ако тръгнете да купувате малко малаче, не се притеснявайте от рошавия му външен вид.

Живото тегло е обективен и сигурен показател за извършване на добра покупка. На 6 месеца малачето трябва да тежи около 150 кг, на 12 месеца – 270 кг, на 18 месеца – 360 кг, на 24 месеца – 450 кг, а при възрастните животни теглото е около 550 кг.
Главата е добре да бъде сравнително нежна, което е показател, че животното е добра кръстоска между местни български биволи и индийската порода Мура. Освен това бъдещата майка трябва да има жив поглед, а при стоеж не бива да събира краката.
По-сигурен избор може да се направи, когато се купува малакиня на 18-20 месеца. Обърнете внимание на осанката на животното – красивото и хармонично развито животно дава почти пълна гаранция за висока продуктивност.

Биволицата за разплод трябва да притежава средно голяма, нежна глава, силно развити рога, шията да има множество тънки гънки; средната част следва да е средно дълга, добре свързана; гърбът да е прав или леко вдаден, а крупата да е широка.
За бъдещата продуктивност от съществено значение е да се проучи темпераментът на животното.

Ако до момента то е отглеждано свободно-боксово, нормално е да се страхува от срещата си с нови хора, но ако е отглеждано оборно-вързано, при контакт и опипване добичето трябва да се държи спокойно. Знае се, че биволите много-много не обичат чужди хора, затова не е необичайно при първата среща животното да се държи неспокойно. Напук на общоприетото схващане за лошотията в характера му, биволът бързо изгражда трайни условни рефлекси и се сприятелява с голяма привързаност към новия си стопанин, стига той да бъде спокоен, търпелив и последователен.

Понякога при пипане малакинята прикляка, отваря устата, изплезва езика и дори може да започне да мучи. Това е признак на страх и той трябва да бъде внимателно преодолян. Когато до първото си раждане тя не свикне с новия си стопанин, това означава, че ще започне да дава малко количество мляко.

При избора е добре да се обърне внимание и на вимето, така както се прави и при избора на крава за разплод. Голямото и обемисто виме, с правилна симетрична форма, добре свързано с тялото е идеалният вариант. Т.нар. коремно виме е за предпочитане пред увисналото и отпуснато. За изискванията на машинното доене разстониято между вимето и пода на обора трябва да бъде не по-малко от 45 см, а цицките трябва да бъдат достатъчно развити и с правилна цилиндрична форма.

Когато избирате бъдещата биволица, огледайте и най-малките подробности по тялото, тъй като правилният избор е гаранция за добър генетичен материал. Остава след това да се грижите добре за новата си стока, да я храните балансирано и в достатъчни количества и тя ще ви се отблагодари с голяма млечност. А това, от своя страна, ще рефлектира директно и върху икономическите резултати.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки