Внимавайте, когато купувате крава


Внимавайте, когато купувате крава
17 Ноември 2015, Вторник


Голямата популярност на кравите се дължи на способността им да използват най-добре от всички селскостопански животни обемистите и малоценни фуражи,

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

като ги превръщат в изключително полезните продукти – мляко и месо. Затова и народът го е казал: „кравата е домашно магазинче”. Преди да решите да си вземете такова животно, първо помислете кое е по-изгодно да купите – теле, юница или крава?
По-добрият вариант е да се спрете на юница, която още не се е отелила, ако не изпитвате голяма необходимост веднага да започнете да получавате мляко. Така купувате две животни – две в едно, а след няколко месеца ще имате и прясно мляко.

От друга страна купуването на крава има едно голямо предимство – вече е известно какво количество мляко дава тя и може да се направят по-дългосрочни финансови прогнози. От стопански и биологичен аспект е необходимо да се знае точната възраст на животното. Това пряко рефлектира както върху млечната продуктивност, така и върху физиологичното му състояние, особено върху размножителния процес. Най-ценни са кравите на не повече от 2-3 отелвания, което значи, че те са на 5-6 години.

Доказано е, че след петото отелване млечността постепенно пада. Макар че в практиката се срещат често и крави с максимална (най-висока млечност) 7-9 лактации, а има случаи при отделни крави, при които лактациите достигат до 17-18 за целия им живот.
Как се определя възрастта на кравите?
Най-точно това става от племенните книги или паспорта, където са отразени датата на раждане, произходът и други данни за животното. Тези данни могат да се вземат от регионалните центрове за селекция и репродукция в животновъдството, но само за контролираните животни.

Често на пазара се предлагат крави без писмени документи и възрастта може да се определи по външни белези. Първият начин е по измененията, които настъпват в зъбите. Вторият начин е по растежа на рогата. Третият – по броя на пръстените по рогата. Последните два начина нямат голямо практическо значение поради масовото обезроговяване на животните още при раждането им.

При определяне на възрастта по зъбите се наблюдават главно изменения в резците, намиращи се в предната част на устната кухина. Говедото има 32 зъба – 8 резци на долната челюст и по 6 кътника на двете страни на горната и на долната челюст. Възрастта на животното се издава по израстването на млечните зъби, по смяната им с постоянни, по изтриването на зъбите, по формата на изтритата повърхност и на общото състояние на зъбите.

Разликата между млечните и постоянните зъби се състои главно в големината и цвета им. Така например, от 3- до 4-месечна възраст крайните резци достигат пълно развитие. От 4-5-месечна възраст започва изтриването на зацепите и на вътрешните средни резци. От 6- до 9-месечна възраст започва изтриването на външните средни резци и понякога и на крайните.

От 10-14-месечна възраст продължава изтриването на млечните резци. Те стават по-големи и се разреждат. От 15- до 18-месечна възраст зацепите започват да се клатят. Поникват вторите задни кътници. От 19- до 22-месечна възраст падат млечните зацепи и поникват постоянните. От 22- до 24-месечна възраст постоянните зацепи израстват по-пълно и от 2 години и 1 месец до 2 г. и 4 месеца започва изтриването им. В същото време поникват задните кътници, падат първият и вторият млечен кътник и се заменят с постоянни.

От 2 години и 7 месеца до 2 години и 8 месеца поникват постоянните вътрешни средни резци, които израстват напълно до 3 години. Сменят се и трите млечни кътници. От 3 години и 2 месеца до 3 години и 4 месеца падат външните средни резци и започва изтриването и на външните средни резци.
От 3 години и 5 месеца до 4 години и 2 месеца се увеличава изтриването на зацепите и на вътрешните средни резци и започва изтриването и на външните средни резци.

От 4 години и 2 месеца до 4 години и 6 месеца крайните млечни резци се заменят с постоянни. От 5 години до 5 години и 6 месеца предният край на крайните резци е слабо изтрит. На 6 години и 6 месеца езичната повърхност на зацепите е изтрита повече от половината. На 7 години и 6 месеца езичната повърхност на зацепите се изтрива напълно. На 10 години всички резци стават по-къси. На 12-годишна възраст изтриването на резците достига до шийката на зъбите, а на 13-14-годишна възраст емайлът на всички резци изчезва.

Както е логично, върху изтриването на зъбите влияят храненето и породата, което затруднява точното определяне на възрастта по зъбите. Макар че е ориентировъчна, по посочената зъбна картина може да се определи възрастта с точност средно до 5-6 месеца, което е напълно достатъчно. Най-често при младите животни до 5-годишна възраст се допуска грешка до 3-4 месеца, а с увеличаването на възрастта рискът от грешки нараства.


В категории: Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки