В личното стопанство през декември


В личното стопанство през декември
24 Ноември 2015, Вторник


През декември започва подготовка за отглеждане на разсад, предназначен за ранно производство на зеленчуци. За производството на здрав зеленчуков разсад

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

е задължително използването на качествена торово-почвена смес. Тя се приготвя от добре разложен, пресят оборски тор и почва в съотношение 2:1, обогатена с 1,2 кг/м2 суперфосфат, 0,6 кг/м2 калиев сулфат и 0,4 кг/м2 амониев нитрат.
Почвената смес трябва да бъде с неутрална реакция (рН-6,6-7) и добре обеззаразена. Обеззаразяването на торово-почвената смес може да се извърши чрез  използване на физични и химични методи.

Термичното обеззаразяване на почвената смес, наричано пропарване на почвата, е физичен метод, при който почвата се третира с прегрята пара под полиетиленово покритие. При температура 50оС  се унищожават нематодите, между 60-72оС – голяма част от фитопатогенните гъби и бактерии, а над 82оС – семената на плевелите губят кълняемостта си.

Соларизацията е екологичен, лесен и сравнително евтин начин за обеззаразяване на почвата. При него се използва топлината от слънчевата енергия през най-топлите летни месеци. При определени условия слънчевите лъчи могат да повишат температурата на почвата в 20-30-сантиметровия слой над 60оС. За да се осигури добра топлопроводимост по време на соларизацията, почвената смес трябва да бъде добре навлажнена (съдържанието на влага в сместа трябва да бъде 70-75% от ППВ – пределна полска влагоемност ) и плътно покрита с фолио.
В практиката за обеззаразяване на почвата се използват различни пестициди: фунгициди („Фузаклин“, „Дитан М-45“, „Фунгуран“), нематоциди („Биоакт ВГ“), инсектициди („Видейт“, „Мокап“) и др.

Необеззаразените зеленчукови семена и инвентар (саксии, сандъчета, почвообработващи инструменти) могат да бъдат източник на редица гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури. В личното стопанство за обеззаразяване на земеделския инвентар най-често се използва хлорна вар (2%) или син камък. В домашни условия обеззаразяването на зеленчуковите семена (краставици, домати, пипер) може да се извърши с 10-процентов разтвор от перхидрол в продължение на 20-25-30 минути (20 минути за краставиците, 25 минути за доматите и 30 – за пипера), след което семената се промиват с чиста вода и подсушават.

В началото на декември, преди настъпване на големите зимни студове, трябва да приключи засаждането на овощните култури. В райони, където ранните пролетни слани са често явление, не се препоръчва засаждане на раноцъфтящи овощни видове (бадем, кайсия, праскова).
През декември в южните райони на страната може да се извършва сеитба на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, бакла, моркови, спанак, магданоз и др.). Целта на тези предзимни сеитби е получаването на по-ранна продукция през пролетта.
Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира близо месец по-рано в сравнение с тази от пролетната сеитба.

Семената на морковите се сеят седмица преди трайното понижение на температурите, за да се изключи възможността те да поникнат до началото на зимата. Подходящи за отглеждането им са леките, структурни и пропускливи почви (наносни, глинесто-песъчливи, структурни черноземи). На по-големи площи се препоръчва редова сеитба на бразди през 10-12 см, на дълбочина 1,5-2 см. На малки площи сеитбата може да се извърши разпръснато при посевна норма 1-1,5 г за 1 м2.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки