Декември ще е благоприятен за житните култури


08 Декември 2015, Вторник


В началото на декември агрометеорологичните условия ще се определят от високи за сезона температури. На места в полските райони средноденонощните им стойности

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви.
Очакваното застудяване през втората половина от първото десетдневие ще възпрепятства нежелателната късна есенна вегетация при пшеницата, ечемика и зимната рапица. Ще се създадат по-подходящи условия за протичане на закалителните процеси при зимуващите земеделски култури.

През второто и третото десетдневие на декември прогнозираните температури – около и малко над климатичните норми, ще поддържат в състояние на покой есенните посеви и трайните насаждения.
Изключения са възможни при зимните житни култури в крайните южни райони и по Черноморието през втората половина от второто десетдневие. През този период при пшеницата и ечемика има вероятност да се създадат условия за краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси, но промяна във фенологичното състояние на културите не се очаква.

В края на декември при зимните житни култури ще преобладават фазите братене и трети лист. Засетите в агротехнически срок посеви са във фаза братене, с коефициент на братимост  над 1,7. Късно засетите посеви, през второто десетдневие на ноември, ще зимуват неукрепнали, във фаза поникване.
През месеца прогнозираните стойности на минималните температури от порядъка на минус 9-10оС, при по-продължително задържане, в условия без снежна покривка, ще представляват опасност само за намиращите се във фаза поникване зимни житни култури. Тези стойности са над критичните за рапицата, която през есенната си вегетация формира розетка от 6-8 листа.

През декември очакваните валежи – около нормата за месеца, ще увеличат почвените влагозапаси в еднометровия слой и на много места в страната те ще достигнат нива до ППВ (пределна полска влагоемност).
Прогнозираното в началото на месеца сухо време ще осигури възможност за приключване на есенните растителнозащитни мероприятия при овощните култури.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки