Охранителен бос гази трудовото законодателство


Охранителен бос гази  трудовото законодателство
Николай Марков (вляво) и Симона Михнева не са получавали заплати от месеци, а също и Ради Добрев
15 Януари 2016, Петък


Собственикът на СПС-СОТ от Несебър безнаказано се гаври със  своите служители, като не им плаща с месеци

Автор: Георги Ваташки

Липса на легитимни трудови договори, неизплащане на дължимите заплати с месеци,  нерегламентирано работно време, задържане на документи на служители и постоянен тормоз спрямо тези от тях, които все пак дръзнат да си потърсят правата. Това е реалността, в която от близо година си вадят прехраната няколко души, наети на щат в несебърската охранителна фирма „Секюрити енд Протекшън Сървисис Груп“ или както я наричат местните хора - СПС -СОТ.

Нейният собственик Стоян Стоянов дължи хиляди левове на свои настоящи и бивши работници. Всъщност охранителят има печалната слава на некоректен работодател, който поддържа постоянно текучество на кадри. Системата му е да назначава непрекъснато нов персонал, на който да не плаща, след което да търси поводи за уволнения.
Потърпевши служители на фирмата са правили опити да се жалват от Стоянов пред компетентните органи, но вместо реакция от страна на държавните институции, получавали от шефа си заплахи за разправа с имена от криминалния свят на Несебър.

„От 1 септември не съм получила нито стотинка. Не мога и да напусна, защото Стоянов отказва да ми върне трудовата книжка, както и да бъде прекратен трудовият ми договор, както е по закон“, заяви пред „Десант“ бившата диспечерка в СПС-СОТ Симона Михнева. Тя и още седем бивши служители на несебърския охранителен бос потърсиха съдействието на вестника и на телевизия СКАТ.

Обектите, които охранява фирмата в Несебър и Слънчев бряг, до началото на миналата година са повече от сто. В морския град се говори, че Стоян Стоянов се ползва със специална подкрепа от страна на управата на община Несебър, благодарение на която печели апетитни обществени поръчки за оборудване със СОТ и видеоохрана.
Какво се крие зад лустрото на най-големия охранител в общината обаче? Оказва се, че  част от неговите „професионалисти“ имат съответната квалификация само на книга, без да са минали през специално обучение.

„Имам документ, че съм била на курс за придобиване на правото да работя като професионален охранител и като диспечер, но всъщност реално не съм била обучавана. Това за мен си е чиста фалшификация“, убедена е Михнева.
Нейният колега Никола Марков пък е в още по-абсурдно положение. Освен че не са му изплатени заработените от него заплати за последните няколко месеца, Стоянов задържал трудовата му книжка и отказвал да му даде копие от трудовия договор.
Тази фирма е като капан за наивници.

Тя трябва да се закрие, защото съсипва съдбите на много хора, казва Марков. Мъжът добавя, че техническото оборудване на компанията - камери, сигналноохранителна техника и т.н., е в лошо състояние и без поддръжка. Зачестявали и случаите, когато не се реагира изобщо на алармите на охраняваните обекти.
Компания с лиценз за охрана като СПС-СОТ трябва да има минимум четири патрулни автомобила с жива охрана от обучени служители с право за носене на оръжие.

„Нищо такова няма в тази фирма. Докато работех в компанията, имаше само една патрулна кола. Реална охрана пък изобщо липсва, защото повечето колеги напуснаха, а тези, които още се водят на работа, ги пращат на адрес с голямо закъснение“, разкри скандални подробности Марков за вътрешната организация на охранителното дружество.
Според потърпевшия служител често е имало случаи, когато поставената СОТ техника не функционира правилно. Вследствие на това магазини и хотели, охранявани от фирмата, са ставали обекти на кражби, без дори да бъде регистриран сигнал за това.

Допълнително светлина върху действията на самозабравилия се охранителен бос хвърля друга жертва на Стоянов – Ради Добрев: „Два месеца работих без договор, като уговорката бе да събера нужните документи за назначаване до първите дни на новата година. За този период получих само аванс за първия месец и след това - нищо. Когато напомних за уговорката ни, получих следния отговор – „Ти луд ли си, нямам излишни пари за осигуровки“. Живея в село Оризаре и тъй като пътувах на свои разноски, без да получавам насреща нищо, се принудих сам да напусна. Но няма да се откажа да си търся изработените с труд средства.“

Екипът на „Десант” и СКАТ успя да издири шефа на охранителната фирма, за да му даде възможност да коментира обвиненията на своите бивши служители. Стоянов обаче се скри от журналистите зад тежката врата на дома си и категорично отказа да отговори на въпросите им. Явно страхът от разгласа на скандалните далавери бе надделял у охранителя, защото часове след като екипът ни бе напуснал Несебър, той се обади на редакционния телефон на СКАТ и заплаши, че ще съди двете медии. Като мотив той посочи, че бил „душевно разстроен“ от „сблъсъка“ с журналистите. След което обвини оплакалите се от него служители в знайни и незнайни провинения. На въпроса може ли да докаже твърденията си, той обаче побърза да затвори телефона

В Несебър Стоянов често се хвали на всеослушание, че не е случаен човек, че е свързан с подземния свят и даже афишира връзки с бившата барета Алексей Петров.
СПС-СОТ е създадена през 2011 г. и Стоян Стоянов е неин едноличен собственик и управител. Компанията има действащ лиценз за охранителна дейност и за разполагане на сигналноохранителна техника.

Скандалите обаче я съпътстват от самото й начало, а собственикът е многократно съден за неплащане на осигуровки и наеми, както и за натрупани дългове към ремонтни фирми.
Пример за това е скорошният случай с наетия от СПС – СОТ  подземен паркинг „Лъки“ в морския град. Там охранителният бос е паркирал служебните автомобили на фирмата, но в продължения на цяла година не е плащал и стотинка на наемодателя.

Шефът на СПС-СОТ далеч не е единственият, който си позволява безнаказано да не плаща заплати и осигуровки. През март 2015 г. „Десант“ в своя публикация разказа за потъпкване на трудовото законодателство в друга охранителна фирма край морето - Агенция по сигурност „Скорпио“ от Бургас. Тя е известна с това, че е създадена от бившия заместник-министър на МВР по време на Тройната коалиция Камен Пенков. Двама от охранителите, назначени на щат в „Скорпио“, близо седем месеца бяха подлагани системно на немотивирани санкции и странни удръжки от заплатите.

Когато потърпевшите се обърнаха за закрила към Инспекцията по труда обаче, развоят се оказа очаквано логичен за тях. Санкции спрямо „Скорпио“ не последваха, а ожалилите се служители бяха уволнени.
Дали ще има някакво справедливо възмездие по случая с несебърската фирма или за пореден път ще остане само болката на омерзените от некоректния си работодател служители, „Десант“ ще проследи случая.


Собственикът на СПС-СОТ Стоян Стоянов се скри от СКАТ и „Десант“ зад вратата на дома си. Час по-късно той заплаши по телефона със съд журналистите

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Stella
07.08.2016 21:30:26
0
0
Ouh là, un zeste de « North By Northwest » sans le navion, une pincée de  » Simple mortel », un soupçon de Pierre Richard et de Victor Lanoux dans « La Carapate » croisés avec les soeurs Ingalls, le tout accompagné d’ un air à la « The Divine Conp&y&mbse;»d#8230; ça promet d’être glandiose !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки