В германските търговски вериги ще отворят български щандове


В германските търговски вериги ще отворят български щандове
Българският щанд на изложението в Берлин, реализиран от ансамбъл „Българе”
26 Януари 2016, Вторник


Страната ни представи традиционни храни и продукти на изложението „Зелената седмица” в Берлин


През април в повечето големи германски търговски вериги ще бъдат отворени български щандове, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на българския щанд на тазгодишното издание на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ в Берлин. Инициативата е на аграрното министерство, а идеята е те да станат регулярни и да се създадат постоянни щандове с български продукти в немските вериги.

Първият ще бъде отворен в германската столица. „Когато предоставяме качествени продукти и те са промотирани добре – активно и атрактивно, считаме, че всеки консуматор би отразил качеството на продуктите ни”, подчерта Грудев. Той уточни, че основният интерес на германските потребители е насочен към българското вино, но млякото и млечните продукти също са широко застъпени на немския пазар. „Има специален интерес и към биологичното производство, плодове, зеленчуци, мед и традиционни месни специалитети с географско обозначение. Това са стоките, за които се договорихме, че ще бъдат промотирани”, каза още Васил Грудев и поясни, че на тези щандове традиционно ще присъстват и всички продукти, които са свързани с розата и розовото масло.

По думите му, именно чрез такъв тип промоционални кампании може да се събуди интересът към българските стоки и да се даде възможност родните продукти да присъстват в европейските вериги. „За нас е важно да дадем възможност на всички наши храни да станат популярни на пазара“, категоричен бе Грудев. Той и министърът на земеделието и прехраната на Германия Кристиан Шмид откриха българския щанд на „Зелената седмица“, който е оформен като традиционна копривщенска къща. Идеята и реализирането на проекта е дело на ансамбъл „Българе”. Посетителите на форума се насладиха на вкусни български госби и на фолклорна програма с каба гайда. Ястията бяха поднесени по атрактивен начин – с танц на хлебаря, на месаря и др.

България се представя на изложението със свои продукти за 27-ми пореден път. Тази година на щанда бяха изложени традиционни български храни, сред които  вина, екологичен мед, защитените месни храни с традиционни наименования - Панагюрска луканка, филе „Елена“, роле „Трапезица“, „Кайсерован врат Тракия”. На българския щанд имаше и млечни продукти - био краве кисело мляко, био краве сирене, българско краве, овче и козе сирене и кашкавал от овче мляко.

Българският щанд заемаше площ от 140 кв.м. България ще бъде партньор на Международното изложение „Зелена седмица” през 2018 г., договори Васил Грудев с ръководството на “Панаир Берлин” – домакин на форума. Участието на страната ни като съорганизатор след 2 години съвпада с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Надяваме се логото на „Зелената седмица” да спомогне за популяризиране на българския бранд не само за българските храни и напитки, но и на България като атрактивно място за добра кухня, туризъм и отдих”, подчерта Грудев.

В рамките на изложението в Берлин заместник-министърът проведе срещи и с министрите на земеделието на Естония и Унгария, както и с държавния секретар на земеделието на Свободна държава Бавария Хуберт Бителмайер. На българо-унгарската среща бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на поземлените отношения, начина на управление на държавния земеделски фонд и разработването на Поземлен кодекс, който да обединява законодателство в тази област с цел запазване на земеделската земя за земеделски нужди. Друг акцент в разговора бе потвърждаването на общата позиция, която двете страни отстояват за запазването на статута им като свободни от ГМО страни. На срещата на заместник-министър Грудев с Хуберт Бителмайер бяха коментирани възможностите за разширяване на съвместните дейности в областта на храните, млякото и горския сектор.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки