Учредиха литературна награда на името на Николай Хайтов


Учредиха литературна награда на името на Николай Хайтов
Паметникът на писателя в центъра на града
01 Февруари 2016, Понеделник


Тя е предназначена за средношколци от гимназия в Асеновград, в която писателят някога е учил

Автор: Елиана Николаева

По идея на дъщерята на писателя Николай Хайтов – Елена Хайтова, неотдавна бе учредена литературна награда на името на големия български творец и общественик. Отличието ще се връчва на талантливи ученици от гимназия „Свети Патриарх Евтимий“ в Асеновград, в която е учил и самият Хайтов.

Учебното заведение отбелязва своя патронен празник на 20 януари и по този повод на същата дата тази година бяха определени и първите лауреати на новоучредената награда, която занапред ще се връчва ежегодно. Възпитаниците на гимназията се надпреварваха за честта да станат нейни носители като писаха есе на тема „Моят Хайтов“. Решението на организаторите е всяка година конкурсът да бъде на различна тематика, свързана с известния автор на разказа „Дервишово семе”. 
В крайното класиране за първото му издание като най-добро бе отличено есето на деветокласника Иван Дафчев, втора остана абитуриентката Ебру Реджепова, а бронзът взе Диана Петрова от 10 клас. Поощрителни награди бяха връчени на Мария Господинова, Петя Тодорова и Румяна Борисова.

Отличията бяха раздадени в стаята, посветена на Николай Хайтов, намираща се на първия етаж на гимназиалната сграда, като специални гости на училищния празник бяха писателите Елена Хайтова и Никола Гигов. Тук е редно да споменем, че наградата на името на създателя на прекрасните „Диви разкази“ освен специалния си знак, има и парично изражение, като дял  в осигуряването на средствата имат както учебното заведение, така и дъщерята на писателя. Призьорите бяха стимулирани и с предметни подаръци, като всеки от тях получи лично от поета Никола Гигов негова книга. Присъстващите служители от Община Асеновград възнамеряват в бъдеще да разширят обхвата на конкурса и в него да се включат и другите училища в града.

По повод вълнуващото събитие, специално за „Десант“ Елена Хайтова сподели: „Асеновград е на хвърлей място от родното село на Николай Хайтов. В града има улица, кръстена на негово име, на централния площад пък има издигнат негов бюст-паметник, изработен от даровития местен скулптор Христо Венев.
Мислех си, че в училището, където баща ми е учил през 30-те години на миналия век, заслужава да има значителен белег за това. Още повече, че преди около 10 години една от стаите в него бе обособена като „стая на акад. Николай Хайтов“.

В нея беше подредена специална витрина, в която са изложени почти всички негови произведения, както и специални табла, съдържащи мисли и девизи на писателя. Принос за откриването на този кът има асеновградският общественик, краевед и писател Иван Гащилов, близък приятел на именития творец и автор на книгата „Гласът на Николай Хайтов“.

От 6 години двамата със съпруга ми Никола Гигов сме приятели и чести гости по различни поводи – за 24 май, за Деня на народните будители – в тази  асеновградска гимназия, в която баща ми е учил. Срещите ни с днешните й възпитаници ни убедиха, че в тези младежи блещукат искрици на родолюбие, съществува интерес към личността на големия писател, още повече, че той ги „гледа“ от стената и им вдъхва увереност в себе си и силна обич към България.

Така че реших да се опра на тази искра в детските мисли и сърца и да я разгорим още повече чрез един конкурс, който да увлече средношколците да пишат и да се състезават за честта на училището и за името на Николай Хайтов. И ето че сега, когато се отчетоха резултатите от надпреварата за наградата, се разбра, че младите хора са открили всеки за себе си по нещо свое за Хайтов“. Елена Хайтова изрази увереност, че много достойни възпитаници на гимназията ще поемат по пътя на литературата и духовността като големия писател и патрона на учебното заведение Патриарх Евтимий.


През 2003 г. на името на писателя е учредена Националната литературна награда „Николай Хайтов». Отличието се връчва всяка година в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, като се присъжда за книга с белетристично или публицистично съдържание, утвърждаваща националните традиции, нравствеността, родолюбието и духовните послания на писателя Николай Хайтов. 
Наградата е учредена от софийското читалище, което днес носи името на твореца, по повод кончината на Николай Хайтов, който дълги години е председател на това духовно средище.

В журито, което определя кои ще са носителите на този приз, влизат представители на НЧ „Николай Хайтов“ – София, на Съюза на българските писатели, в. «Земя» и на столичния район «Изгрев», а също и носители на наградата, национално признати познавачи на живота и творчеството на Хайтов, представители на творчески съюзи и други авторитетни личности.



Историята на Професионална гимназия „Свети Патриарх Евтимий“ в Асеновград е на повече от век. Сградата, в която се помещава учебното заведение, е построена през 1890/91 г. по проект на известния чешки архитект Йосиф Шнитер, чието дело са и голяма част от обществените сгради в Пловдив. Първоначално в нея се нанася  Циприхорското мъжко училище, а през 1918 г. се предоставя на смесена гимназия „Васил Коларов“.
Преди това - през 1907 г., тук е открита първата гимназиална паралелка в Асеновград.
Емблематично е значението на това образователно средище за просветното дело в града. Освен акад. Николай Хайтов, в класните стаи на това изящно здание са учили и професор Димитър Пасков – откривателят на легендарното лекарство против детски паралич – нивалин, а също и известният математик и политик Благовест Сендов.


Сградата на гимназията в Асеновград, където е учил Николай Хайтов

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки