Народ без минало е като дърво без корен


Народ без минало е като дърво без корен
Карикатура: Николай АРНАУДОВ
11 Февруари 2016, Четвъртък


Докато я има България, никой не може да обезличи националната ни идентичност



Новината, че от учебниците изпадат „История славянобългарска”, „Къде си вярна ти, любов народна”, „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене” , „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, искрено ме потресе!
Вместо тях, мисля, че е крайно време да бъдат изхвърлени всички соросоиди и космополити от просветното ведомство, които целенасочено се опитват със своите действия да обезличат българската национална идентичност. С премахването от учебниците на такива знакови за нас, българите, текстове Министерството на образованието и науката, според мене, цели постепенното заличаване на националното ни самосъзнание. А това ще има необратими и катастрофални последици за бъдещето на нашата нация.

Това, за съжаление, не е първият случай за изопачаване на българската история и за насаждане в младото поколение на нихилистично отношение към миналото ни. През последните няколко години зачестиха опитите на външни и наши псевдоисторици и родоотстъпници да се гаврят с най-светлите и трагични страници от нашата история, върху които се градят българският национален дух и народната памет.

Пионер в това отношение преди години бе опитът на един инициативен комитет да построи паметник на Сюлеймановите главорези на светия за всеки българин старопланински връх Шипка, от който изгря свободата на България след пет века на робство. След това се появиха българската изкуствоведка Мартина Балева и австрийският учен от Свободния университет в Берлин д-р Улф Брунбауер, които твърдяха, че Баташкото клане от 1876 г. било мит! А Батак е национална светиня за всеки българин, който милее за своя род и родина.

Стана ми обидно, че един австриец тръгва да изопачава грубо общоизвестни факти от нашата история, които са жалоните на националната ни памет. Но по-страшното в случая е, че в това гнусно дело му партнира една българска изкуствоведка, която няма моралното право да нарича себе си българка!
Комисията по дискриминация пък поиска да изхвърли от учебниците по литература творчеството на Ботев и Вазов, защото пораждало дискриминация към турското малцинство у нас (?!). А стиховете на Ботев са записани със златни букви в Сорбоната като шедьовър на поетичната мисъл!

В същото време учебникът за 3-ти клас „Човек и общество“ учи децата, че българите живеели щастливо и сговорно с поробителите си, имали неограничени права, дори изповядвали свободно православната си религия.
За съжаление, и някои днешни историци се включиха в този недостоен хор със своите опити за „нов прочит" на българската история. Така се родиха „новините”, че Левски никога не е изричал крилатата мисъл „ Ще имаме едно знаме, на което ще пише свята и чиста република”, че не се е срещал с Ботев във вятърната мелница край Букурещ и тем подобни твърдения!

Други пък изкараха Ботев „терорист” заради това, че е превзел кораба „Радецки", за да преведе четата си от Влашко на българския бряг! Прав е бил войводата, когато е простенал, разбирайки, че никой няма да подкрепи на родна почва него и дружината му: „И аз съм тръгнал тоз народ да го освобождавам!”.
Наскоро в един сайт прочетох статията „Априлското въстание – подвиг или позор” на една уж историчка, на която не искам да назовавам дори името. Тя едва ли не изкарва, че българите сами са си виновни за геноцида, извършен от турците при разгрома на въстанието, понеже също били вършили жестокости спрямо мюсюлманското население.

Нима репортажите на Макгахан, Жирарден, Иван дьо Вестин, статиите на Уилям Гладстон, писмото на Гарибалди и онази паметна реч на Виктор Юго във френския парламент, в която той се обръща към съвестта на европейските политици да спрат клането над българите, са фарс и лъжа?!
Всеки народ има теми от своята история, които са светая светих. За тях той не говори с гръмки фрази, защото са изпълнени с трагизъм и саможертва, а само тихо сваля шапки и мълком коленичи…

За нас тези теми са свързани с Ботев, Левски, Априлското въстание, Батак, Шипка и други знакови места, събития и герои от нашата славна и трагична летопис. Кощунство е, че българската държава в лицето на Министерството на образованието и науката не само търпи, но и поощрява няколко самозабравили се чиновници и учени да се гаврят с най-светите икони на българския национален дух, които присъстват в живота ни от люлката до гроба.
Много ми се иска да вярвам, че тази гавра не е целенасочен и тенденциозен факт, защото без делото и саможертвата на Левски, без живота и поезията на Ботев, без масовата хекатомба пред Олтара на Майка България на априлци и на опълченците на Шипка - историята ни би била равна и скучна като пустиня.

След Освобождението младата българска буржоазия, впуснала се в котерийни борби за власт, бързо забравя светлите възрожденски идеали на Ботев и Левски за чиста и свята република и оставя гробовете на героите да буренясат. Това кара потресеният Вазов да напише „Епопея на забравените”.

Днес сякаш колелото на историята отново стига до тази ситуация. Много от новоизлюпените парвенюта, бизнесмени и политици, увлечени в първоначалното натрупване на капитали и в правене на политическа кариера, обичат да редят в кабинетите си образите на Ботев и Левски, криейки зад скъпите рамки корумпираните си души и гузната си съвест. Но няма как да се измъкнат от клеймото, с което калоферският бард още преди години разкрива истинската им същност: „ Патриот е, душа дава за наука, за свобода, но не свойта душа, братя, а душата на народа”.

Очевидно на някои от тях много им се иска народът ни да тъне в безпросветен мрак, да няма славна история и национална памет, да няма велики поети и славни герои, които ни дават самочувствие и гордост, че и ний сме дали нещо на света. Защото народ без минало е като дърво без корен, което лесно можеш да изтръгнеш и направиш на подпалки!
Напук на всякакви бюрократични скудоумия, едно е повече от сигурно – Ботев, Левски, Бенковски и Каблешков ще си останат вечно живи в съзнанието на своя народ, докато има на света държава, наречена България!
д-р Петър Ненков


В категории: Горещи новини , Трибуна

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
11.02.2016 17:19:28
0
0
С изв.за неволн.писм грешка-гордеем е думата.[bluescreen]
1
Генади Савов
11.02.2016 15:45:44
0
0
Ние трябва да се гордем с миналото си на иранско-трако-славянско-готско-скитски народ.От р.Морава до Одрин и Люлебургас,Бяло Море,Черноморието и Охрид и днес живеят българи.Имената на царете Иван Асен Първи и сина му Иван Асен Втори с цар Калоян е нужно да ги знае всяко българско дете.Те били потомци на княз Баян-брат на княз Токту сл.управл.на Тервел по някои автори.Турско робство е имало.Иван Вазов го наричал иго-тежко-непоносимо бреме от турски насилници срещу бълг.народ.Който,е чел Лето 1850 от Владимир Зарев знае за този бунт ср.турската власт по Видинско далече преди Април-1876 год.В Батак през Априлското въстание турски отряди от с.Нова махала и гр.Пещера първи почнали сечта над българите,които си дали оръжието на техни хора-след туй в клането влязли помаци от Доспатско.Над 1700 батачани били посечени по данни на Ив.Венедиков и Николай Хайтов.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки