Настъпва време за заплождане на зайкините


Настъпва време за заплождане на зайкините
16 Февруари 2016, Вторник


Ако това мероприятие се извърши сега, през топлия сезон стопаните може да получат поне 4-5 поколения

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Краят на зимата вече се вижда, времето се затопля и зайцевъдите трябва да помислят за заплождане на зайкините. Когато това мероприятие се направи навреме, ще може през топлия сезон да се получат 4-5 и дори повече поколения.
Някои зайцевъди заплождат зайкините и през зимните месеци и тогава се получава най-здравото поколение зайчета. Но, както е известно, гледането на новородени и млади организми през студените зимни месеци е доста по-трудно и свързано с по-големи разходи. Най-удачното време за започване на зайчарската година е точно сега, за да може рано напролет да се родят първите зайчета.

За да нямат проблеми с репродукцията при зайкините, е добре стопаните да знаят някои техни физиологични особености. Женският заек е от малкото животински видове, които имат неспонтанна овулация. Такава е например и котката. Зайкинята овулира (отделяне на зрели яйцеклетки от яйчниците) само по индукция, като овулацията се предизвиква от покриването.

Другите селскостопански животни и кучето имат периодична овулация, която няма връзка с покриването и се проявява периодично през определени цикли. При зайците, обаче покриването индуцира невроендокринен рефлекс, който води до овулация. Стойността на хормона, който я предизвиква, достига своя максимум 1,5-2 часа след покриването и след още 10-12 часа се отделят яйцеклетките.

Бременността при женските зайци трае средно 31 дни, като варира от 30 до 33 дни. Добре е да се знае, че ако срокът на износване е по-кратък от 29 дни, малките зайчета са нежизнеспособни. Като цяло заекът спада към голямото семейство на гризачите, които се характеризират с изключително кратка бременност и бързо развитие на плодовете, което е резултат от образуването на съвършена плацента.
Броят на новородените зайчета обикновено варира от 8 до 10. Те се отбиват между 30-я  и 42-я ден.

Плодовитостта се влияе от редица фактори като температурата, храненето, светлината, гледането и др. Затова началото на пролетта е времето за добър старт на зайчарската година.
В практиката съществуват три различни системи за развъждане на зайците – екстензивна, полуинтензивна и интензивна.

При екстензивната система женските зайкини се заплождат, когато малките се отбият – 6 седмици след раждането. Екстензивната система най-често се използва от любители.
При полуинтензивната система женските се заплождат 10-12 дни след раждането, а отбиването на малките става когато навършат 30-42 дни. У нас това е най-широко използваната система на развъждане.

При интензивната система женските се заплождат още на 2-я ден след раждането. Заплодяемостта и броят на малките обикновено са по-ниски в сравнение с полуинтензивната система, но той може да бъде по-голям в резултат на по-високия брой приплоди от зайкиня за година. Но тази система води до бързо изтощаване на майките и изключването им от разплод.

Използва се също и комбинация от последните две системи. Най-добре е майки, които са родили малък брой зайчета (по-малко от 5), да се заплодят 2 дни след раждането, докато тези, родили нормален брой зайчета, следва да се заплождат 10-12 дни след раждане.
Женските зайци се използват най-често по-малко от година, като за този период те могат да дадат до 8 потомства. При промишленото отглеждане мъжките обикновено се подменят след 1 до 2 години.

Половото съзряване на женските зайци настъпва на възраст около 12 седмици, но заплождането може да се извърши за първи път между 16- и 17-седмична възраст. Затова е важно самците да се държат отделени до 10-ата седмица.
Управлението на зайцефермата при естествено заплождане се основава на определяне за заплождане на един или два дни в седмицата. Кърмещите зайкини се отделят за заплождане 10 дни след раждането. Тази удачна схема на управление по същество представлява полуинтензивна схема на размножаване за 42 дни. На практика това означава, че при благоприятни условия женската се запложда през 6 седмици в един и същи ден от седмицата.

Хормоналното стимулиране на женските зайци се извършва с два хормона - Folligon - 2 дни преди покриване на зайкинята - 35 МЕ и Fertagyl – в деня на покриване - 0,2 мл. Комбинацията от тези два хормона е гаранция за успех при развъждането,т.е. ще има добро и навременно заплождане и получаване на по-голямо потомство.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
SR
18.02.2021 22:26:01
0
0
Здравейте,интересува ме мъйкия колко пъти е добре да се пуска ,или 1 път е достатъчно
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки