Възпаления на млечната жлеза


Възпаления на млечната жлеза
23 Февруари 2016, Вторник


Маститите представляват най-често срещаните поражения на млечната жлеза. Те нанасят огромни щети на стопаните, свързани със загуба на мляко, бракуване на ценни животни и др.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Понятието обединява голяма група заболявания с множество подвидове.
Серозен мастит – микроорганизмите попадат в подкожната и съединителната тъкан при нараняване на жлезата или ако съществува първично възпалително огнище, най-често в матката. Клиничната картина показва уголемена, зачервена, темперирана и болезнена засегната част на жлезата. Тя има уплътнена или твърда консистенция. В началото млякото е нормално по количество и на външен вид не е променено. Тази форма на мастит е най-леката, но ако не се вземат спешни мерки, тя бързо преминава в следващата – доста по-тежка.

За лечение се използват антибиотични шприц-канюли, които се вкарват след издояване във вимето през цицките – „Клавунор“, „Норомаст“, „Норотрим“ и др. Кожата на вимето се измива с топла вода и сапун и след подсушаване се масажира с помада рефригеранс или антифлегмин.
Остър катарален мастит – установява се най-често през първите седмици на лактацията, като обикновено обхваща само една от четвъртините на вимето. По-често боледуват високопродуктивните крави. Основни причинители са стрептококите, които проникват през цицковия канал, когато не се спазва необходимата хигиена в обора и особено при доенето.

Засегнатата част на вимето е слабо уголемена, а на основата на цицката може да се наблюдава слаб оток с тестена консистенция. Млякото е намалено и променено на външен вид – воднисто, пресечено и с голямо количество млечни съсиреци. Общото състояние на животното не е променено.
За лечение се използват същите антибиотични шприц – канюли, описани по-горе, които се впръскват във вимето.
Остър катарално-гноен мастит – представлява катарално-гнойно възпаление на млечната цистерна, млечните пътища и алвеолите, т.е. на всички участъци в жлезната тъкан на вимето.

Обикновено участват полям брой възбудители – стрептококи, стафилококи и ешерихия коли, които проникват през цицковия канал при неспазване на необходимата хигиена.
Засегнатата част е уголемена, темперирана и болезнена при допир, млечната секреция е намалена. Млякото е изменено – воднисто, със солен или горчив вкус и много съсиреци, които понякога имат червен оттенък. При тази форма на мастит общото състояние е влошено – животното е угнетено, апетитът е намален или напълно липсва, пулсът и дишането са ускорени, а вътрешната телесна температура е повишена.

Лечението включва освен прилагане на гореописаните антибиотици във вимето и инжектиране на антибиотици мускулно за 5-7 дни, като например „Бетамокс Л.А.“, „Тетравет“, „Аламицин Л.А.“, „Пен и Стреп“, „Тиловет“ и др.
Остър генерализиран мастит – представлява остро злокачествено протичащо възпаление на млечната жлеза, което се придружава със значителен и болезнен оток на вимето и тежки разстройства в общото състояние на животното.

Възпалението възниква най-често по кръвен път и има връзка с тежко протичащи следродилни възпаления на матката, храносмилателни и други разстройства на организма, а така също и като усложнение от по-леко протичащите форми на мастит, описани по-горе. Участие вземат редица микроорганизми  като ешерихия коли, клебсиела, аеробактер, стафилококи и др.

Както показва името на тази форма (генерализиран), възпалителният процес обхваща най-често цялата млечна жлеза. Млякото е силно намалено или напълно липсва и има вид на суроватка,понякога с кървав оттенък. Вътрешната телесна температура е повишена до 41,5 градуса. Животното отказва да се храни и ако не се вземат спешни мерки, настъпва смърт за няколко дни.
Лекуването включва прилагане на антибиотици както във вимето, така и чрез мускулно инжектиране, и прилагане на общоукрепваща терапия с аналгин, витамин С, „Дуфалайт“, „Бутазал“ и др.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки