Има ли „студена война” между България и Турция


Има ли „студена война” между България и Турция
2 юли 2015 г. Угур Емироглу (в кръгчето), заедно с други дипломати от Генералното консулство на Турция в Бургас, на ифтар по повод Рамазан в шуменската джамия в компанията на ходжи и обикновени българи мюсюлмани Снимка: bizimgazete.bg
26 Февруари 2016, Петък


Проблемът не е в изгонването на турския дипломат с нисък ранг, а в намесата на Анкара във вътрешните ни работи

Автор: Борислав Михайлов

Формално погледнато, въпросът има ли „студена война” между България и Турция е много по-лесен от този има ли действащи протурски партии у нас.
Погледнато нормално, а не формално, това, че България обяви за персона нон грата Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас, не може да бъде тълкувано като нещо извън стандартната дипломатическа практика. При това, българското външно министерство прилежно спази нейния етикет, като обяви, че няма да коментира тази тема „нито сега, нито в бъдеще“.

И ако бе настъпило мълчание, то щеше да е едно напълно разбираемо мълчание.
Между България и Турция няма „студена война”, та да пълним медиите с информации за разкрити дипломати шпиони.
Но новините понякога са като айсбергите – имат подводна част, която е многократно по-голяма от видимата – също като процесите между две съседни страни, едната от които за пореден път живее с нескрити имперски амбиции.

Това е повод да си спомним, че така шумно промотираната у нас на високо равнище книга на турския премиер Ахмед Давутоглу  „Стратегическа дълбочина: Мястото на Турция в международните отношения“ е много повече от академичен труд, а нейният автор е идеолог, стратег и движеща сила на политиката за възраждане на някогашната турска империя и превръщането на Анкара в глобална сила, в лидер на ислямския свят (виж бр. 336 на „Десант” от 27 ноември 2015 г.).
Преди да стане премиер, Давутоглу бе министър на външните работи на Турция, което обяснява някои особености в неформалната служебна дейност на дипломати като Угур Емироглу.

Налага се да уточним, че въпросното турско аташе бе изгонено от България заради нерегламентирани връзки с представители на мохамеданското вероизповедание в областите Шумен и Разград, смятани за бастиони на ДПС досега, а в бъдеще – може би крепости на ДОСТ – въпрос на преразпределение на бизнеса между партиите на Доган, Местан, Корман Исмаилов и Касим Дал.
Факт е, че мохамеданското изповедание у нас е присъщо за огромната част от електората на тези партии. То е верският принцип, мотивиращ техните избиратели при упражняването на гражданските и политическите им права.

Кой всъщност е Угур Емироглу

Така стигаме до въпроса кой е всъщност Угур Емироглу и какви ги е вършил у нас, та се наложи да бъде обявен за персона нон грата. Той е от онези агенти на турското разузнаване, които работят по направление на религиозната дейност, коментира преди дни лидерът на НФСБ и председател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, като също припомни, че мюсюлманското изповедание се използва за сериозно политическо влияние у нас. „Това в една последователна политика на Турция да формира зони на политическо влияние чрез религията”, категоричен е Симеонов.

„Угур Емироглу е от тясно профилираните агенти на турското разузнаване, които работят по направление за религиозна дейност. Бил е мюфтия в Бурса, Трабзон, Гюлхане и Страсбург. Това е човек, който се подготвя внимателно да работи с различни групи от общности не само в различни държави, но и на различни континенти. Неговата биография показва прецизността, с която действа турското разузнаване и голямото значение, което отдава на обработката на българската религиозна общност с мюсюлманско вероизповедание. Пред Емироглу не е поставено случайно условието да напусне България. Той е внимателно следен от българското разузнаване и ДАНС от няколко години“, каза Валери Симеонов.

Той допълни, че Временната комисия за разследване на влиянието на Турция и Русия у нас ще получи нужната информация от службите, разузнаването и ДАНС за дейността на Емироглу и хора като него.
Лидерът на патриотите изтъкна също, че дипломатът агент Емироглу „не се е занимавал само с вкарването на българските мюфтии в правата вяра”, но и е извършвал натиск върху политици. Именно това, според Симеонов, прави и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, а такава дейност е станала причина и за изтеглянето на друг дипломат – Алпер Акташ.

Това, което се питат патриотите, е дали след „безусловно похвалните” действия на службите ще има и подобни мерки срещу трима народни представители, които се смятат за проводници на турско влияние – напусналите ДПС заедно с Лютви Местан депутати Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Същественият въпрос в този случай е дали българското правителство ще има кураж да докаже, че България е суверенна и независима и няма да допуска подобна намеса във вътрешните си работи – изтъква Валери Симеонов.

Как се създава „електорат” на ДОСТ

В средата на февруари пръв 24rodopi.com информира, че 136 български граждани са в неофициален черен списък на Турция, като в Топ 30 са Ахмед Доган, Делян Пеевски, тримата съпредседатели Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, бивши министри, популярни настоящи общински кметове и ключови депутати на ДПС.
Изданието се позова на източници от ръководството на авторитетна изселническа организация в Турция и на практика анонсира последвалата след три дни новина на истанбулски медии, че на Доган и Пеевски е наложена забрана да влизат в Турция.

За съществуването на списъка потвърди и бивш висш български държавен служител, с когото също е проведен „международен разговор със запитване дали ще влезе в новата партия на Лютви Местан“.
От „черния списък” бил отпаднал само един бивш български депутат, който декларирал, че ще се присъедини към новата партия ДОСТ, чието учредително събрание е насрочено за 27 февруари.

И една геостратегическа прогноза

Това, което казват на глас малцина български политици и анализатори, всъщност е написано черно на бяло в геополитическата прогноза за следващите 10 години на частната американска анализаторска компания „Стратфор”.
„В продължаващия хаос на Близкия изток и Северна Африка Турция ще е страната, която ще се превърне в ключовия играч на региона. Подкрепяна от САЩ, Анкара ще се опита да разшири влиянието си както на юг, така и на север – с търговски, политически и военни средства...  но потенциално и с ограничени военни средства.

Нещо повече, с фрагментирането на Европейския съюз, отслабването на отделни икономики и преориентацията на определени нации на Изток, Турция ще се опита да увеличи присъствието си на Балканите като единствената останала сила, която може да го направи”, пишат щатските анализатори.
Всъщност подобна тревожна прогноза – ясно свързана с мястото на ДПС в българската политика – присъства и в един анализ на експерта по въпросите на националната сигурност Николай Радулов.

Припомняйки, че влиянието на Турция в България е традиционно силно и се крепи на българските граждани от турски произход, които считат, че Турция е майката родина, Радулов отбелязва: „Българските турци традиционно слушат турски радиостанции и гледат турска телевизия. Българските медии нямат никакво влияние върху тях. Политическото влияние на ДПС е традиционно, често налагано чрез пряка пропаганда на место, но при опити на части от българските турци да подкрепят друга политическа сила понякога преминава в откровен натиск от местна власт и съселяни”.

Създаването на ДОСТ може да се разглежда като част от процеса на диверсификация на политическите канали за упражняване на турското влияние у нас. Най-вероятно тя ще е с протурска насоченост, а нейният електорат – съставен по-скоро само от етнически турци. „Има основание за притеснение за турско влияние у нас, тъй като неоосманисти са завзели политиката в Турция и се държат като велика сила. Да имаш „велика сила“ срещу себе си е опасно“, подчертава социологът Андрей Райчев.

Всъщност българската съдебна практика, много преди Емироглу да бъде изгонен, дава реални примери за опасността от допускането на чуждо влияние в делата на мюсюлманското изповедание. Както е известно, в продължение на години се точи съдебен процес срещу 12 имами от Пазарджишка област, проповядващи ислямски фундаментализъм, а след символичните присъди на част от тези хора отново бяха повдигнати обвинения в антидържавна дейност, включително и в подкрепа на терористичната групировка „Ислямска държава”.

„Турция събира информация за настроенията на мюсюлманите у нас чрез имамите в джамиите в България“, предупреди преди време бившият шеф на контраразузнаването и настоящ депутат Атанас Атанасов, който по-рано беше и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност. Според него в България отдавна мюсюлманските молитвени домове се използват за политика, а през последните години има много тясно сътрудничество между ДПС и турската държава.

Пропъждането на Лютви Местан от ДПС само формално очиства партията на Доган от протурското влияние. Така, както обявяването на Угур Емироглу за персона нон грата само на пръв поглед не е елемент от своеобразната „студена война” между София и Анкара.
А не бива да забравяме и какво ще се случи, ако турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си да пусне към Европа двата милиона бежанци, пребиваващи в момента на територията на югоизточната ни съседка.

Анализирай това
„Дипломатическата практика не задължава страната, която обявява дипломат за персона нон грата, да дава обяснения и мотиви. Предполага се, че другата страна си знае защо. Мотивите ние няма да ги разберем и по-добре да не ги и знаем.
Но в последните няколко месеца дебатът за влиянието на Турция върху живота и дейността на ислямското изповедание у нас придоби доста широки размери. Някои анализатори изнесоха неособено лицеприятни данни и беше необходимо и съвсем естествено органите, които се занимават с тези въпроси, да дадат своето становище, да дадат своята позиция. Очевидно тук нещо се е случило...“

ген. Чавдар Червенков,
бивш шеф на военното разузнаване


В категории: Анализи , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
b0153
14.09.2017 11:49:00
0
0
Здраствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? Ответ на Email: prodawez395@gmail.com
Здраствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? Ответ на Email: prodawez395@gmail.com http://w.w/
4
playboy targovez rentier arbi
28.02.2016 15:23:22
0
0
studena vojna rusia turzia moshe da ima no studena vojna turzia balgaria ne moshe da ima no moshe da ima promenlivi otnoshenia meshdu stranite v zavisimost i ot interesite taj kato v balgaria ima konflikt na interesi meshdu poisnudeni dogovorni otnoshenia i istinski interesi to vsjaka strana pravitelstvoto ima ekipi otbori koito da protivoborstvat ili da sadejstvat za reshenia na problemi v vsaimnite otnoshenia taj kato v balgaria shivejat poveshe ot 500 hiljadi balgarski turzi i ima moshe bi nad 400 hiljadi izselnizi balgarski turzi to i tova moshe da se ima napredvid kato se ima napredvid she simpatiite moshe da klonjat kam turzia a ne kam balgaria koeto e v ramkite na zakonnite poloshenia no nezakonna kolaborazia s protivnizi na balgarite i zakona e nesakonna sashtoto vashi i za drugi narodnosti .zatova si nabavete kakvo znajat i kakvo misljat v turzia za njakoi balgari i balgaria i kakvo znajat kakvo znajat i misljat balgarite i v balgaria no moshe bi e po rasumno da ne pravim ot kotkata tigar i nito ot tigara kotka i taj kato az ot desetiletia sam bezplaten dobrovolen diplomatisheski satrudnik otlishnik to ako ne mi se plati za shestorkite shte pisha na vsishki dvojkite i na popravitelnite ispiti moshe da im pisha trojki sreshtu dostatashno diskretno
zaplashtane na moja prjakor ime v polinesijski banki na pazifika kadeto ima zelenooki slushitelki tip ,,, esmeraldi i sapfiri i granati i malahiti ,,, koito da mi dadat tova koeto obisham i shelaja shelanie za ljubov ot prav pogled i prodalshitelen parvi pogledi ljubov
3
bivsh trudovak gastarbejter
27.02.2016 06:12:36
0
0
njakoi si psihishno razstroeni meshdu koito moshe da ima i takiva koito shetat tova razmahvat plashilata na religiosni i drugi vojni ,kato se ima napredvid she hristianite po zjal svjat sa nad 2 miliarda a mussulmanite okolo 2 miliarda to nikoj njama fajda ot religiosni vojni no protivoreshia shte ima i to iskustveno sasdadeni za da mogat imamite i hristianskite vodashio da se profilirat kato zashtitnizi na pravata vjara po verojatni sa etnisheski i osobeno sozialni vojni meshdu bedni i bogati narodi zatova kato se napravi mnogospektralen analis na poloshenieto na balgarite i na balgaria moshe da se isberat kakto pri zar boris vasmoshno naj malkite premeshdia za po umni prognosi se dopitvajte do mnogo dobri i raslishni diplomati politizi agenti spioni targovzi a ne mutri i tehni prijateli i si sverjavajte shasovnika po shesto s zar solomon zar boris i drugi s zarski sanove i s novite i s njakoi ot starite sajusnizi a shto se otnasja do boshestveni nauki kato kaballa koito postavjat vseki shovek v njakoj vaobrashaem dom to moja dom e spored kaballa mnogo pati po 21 plus 19 plus 6 novremenno sam v dom 8 i dom 9 a bjah vremenno v dom 4 i dom 5 i dom 1 i dom 2 i drugi domove
2
bivsh trudovak gastarbejter
26.02.2016 13:36:03
0
0
taj kato njamam fajda da bada bezplaten dobrovolen satrudnik nito na shervenite nito na belite nito na kafjavite nito na shernoriskite partii zarskite partii no moga da imam mnenieto na refera arbitera mediatora kojto moshe da naklanja vesnite na kantara tam kadeto ima poveshe fajda zatova mislja she e dobre za balgarite da imat mnenieto she tesi balgarski turzi rodeni v balgaria sa nashi sagrashdani i s ravni prava i zadalshenia tesi balgarski turzi koito sa se izselili sa nashi bivshi sagrashdani a tesi turzi i kurdi koito shivejat v turzia sa nashi komshii i e dobre da imame dobri otnoshenia na vsaimno zashitane na interesi
i taj kato interesite na turzite shivushti v balgaria ne savpadat s tesi na turzite shivushti v turzia ili drugi strani to e dobre da imame diferenzirana politika sprjamo tjah kato im se podskashe she tesi koito ne sa balgarski turzi njamat trajni interesi v balgaria i idvat ponjakoj si pat s pari na samnitelni organisazii i hora a tova she njakoi ot tjah se pishat za prijateli no sa po skoro falshivi prijateli zaradi kelepira to ima i balgari koito sa falshivi prijateli za kelepira i taj kato sme voenno i politisheski zavisimi ot evrosajusa i nato kakto i garzia i mnogo drugi strani no sme ikonomisheski zavisimi i ot rusia to to e dobre da posnavame i spasvame konstituziata i zakonite na balgaria i evrosajusa
za da izbalansirame po zakonen pat njakoi problemi ne trjabva nepremenno da badem zirkovi ili teatralni artisti a da rasberem she njakoj pat se nalaga pone vremenno da dadem edno za da vsemem drugo ili da se pravim na vremenno nevmenjaemi i da ostavim evrosajusa i nato i velikite sili da si vsemat resheniata koito ne zasjagat interesa na balgarite i balgaria
tova go pisa bezplaten dobrovolen honorar konsultant d,argent dependant
1
MUNCHO
26.02.2016 13:35:48
0
0
MEZDUNARODNITE OTNOCHENIJA SA BAZIRANI IZKLJU4ITELNO NA RECIPRO4NA OSNOVA!
A TOZI SLU4AI E ZA ANALIZ I PROTIVODEISVIE OT SAOTVETNITE BG.SLUZBI,A NE OT
4ITATELITE.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки