Подгответе помещенията за малките пиленца


Подгответе помещенията за малките пиленца
08 Март 2016, Вторник


За целта следвайте златните правила за профилактика

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Пролетта през тази година настъпва няколко седмици по-рано. Край реките и по поляните вече покараха коприва и тревички, което показва, че трябва да се подготвяме за малките пиленца. Ще напомним за някои основни правила и опасни болежки при пернатата стока.
Пиленцата изискват топло помещение. Обикновено се обезопасява с мрежа и се включват кварцови лампи. Една такава лампа може да затопля около 70-75 пилета. През първите 1-2 дена температурата при малките хвъркати трябва да се поддържа около 37 градуса, а до 7-10-ия – 35 градуса по Целзий.

През първите 10-14 дни относителната влажност на въздуха в помещенията за отглеждане трябва да е близка до тази в люпилния шкаф, т.е. около 70-75%, а след това се намалява плавно до 60-70%.
Подсигурява се постеля от фини дървени стърготини, по възможност обезпрашени. Най-удачно е да се използват трици от иголистна дървесина, които съдържат природни „антибиотици” – фитонциди, имащи способността да пречистват и дезодорират въздуха.
Още в първите дни след излюпването се прави т.нар. запойка на пилетата с антибиотици и витамини. Съществуват хиляди схеми, но общият принцип е в първата питейна вода да има антибиотик (тетрациклинови, синтетични пеницилини, енрофлоксацини и др.) и витамини в комбинация с минерали.

От 7-я ден се започва даването на препарат против клека – Seled. Профилактиката с антибиотици не изключва даването на природни средства като прополисова тинктура, чеснова тинктура, поставянето на пръчици от ясен във водата и др.
Златните профилактични правила при отглеждане на птиците могат да спестят много нерви и средства. Те включват създаването на оптимални условия за отглеждане на изключително крехките и податливи на заболявания пернати. В никакъв случай не трябва да се допуска контакт между млади и стари птици. Помещенията, в които се отглеждат пилетата, се почистват и дезинфекцират редовно, за да се унищожат насекомите и гризачите.

Една от най-широко разпространените заразни болести при птиците у нас е т.нар. „бяла диария”. Боледуват предимно малките пилета и пуйчета – докъм 20-дневна възраст. Заболяването е описано като салмонелоза и се предизвиква от бактерията салмонела (Salmonella galinarum) и нейния вариант Sallmonela pullorum.
Няма място в света, което да е стерилно откъм салмонелата. Тези бактерии притежават значителна устойчивост в околната среда, но се унищожават лесно с гореща вода и обикновени дезинфектанти – 2-4% хлорна вар, варно мляко и др.

При възрастните птици болестта е позната като тиф, а при младите – пулуроза. Засягат се предимно птици от кокошия род – кокошка, пуйка, токачка, фазан, гълъб, паун, канарче, врабче и др. По-рядко са наблюдавани заболявания при патиците. Към този вид салмонела човек е практически невъзприемчив.
Източници на инфекцията са болните пилета и възрастните птици, а така също и заразоносителите – възрастните птици, които прекарват салмонелоза в скрита (латентна) форма. Заболяването се разпространява чрез заразени яйца (бактерията попада от яйчниците в яйцето) или пилета за разплод.

Инфекцията много често се разпространява, включително и на големи разстояния, и чрез превозни средства, обслужващ персонал, клетки, инвентар, контейнери, заразена вода, храна и постеля. Това е и една от причините на гледачите и работещите в птицеферми да се забранява отглеждането на кокошки в личния двор. Механични преносители на салмонелите много често са гризачите, кърлежите, мухите и др. Както при повечето заразни заболявания, и при салмонелозата предразполагащи фактори са груби грешки в отглеждането и храненето на птиците.

Пулурозата се проявява още в първите дни след излюпването на малките пиленца и протича с умърлушеност, сънливост, липса на апетит, отпускане на крилата, затруднено дишане и най-типичния признак – бяла диария. Характерният бял цвят на диаричните изпражнения се дължи на голямото количество пикочна киселина, която се отделя с урината.

Много често изпражненията засъхват и запушват клоаката, като образуват белезникава твърда запушалка, което води до спиране на дефекацията. Невъзможността да се изходят при мъчително напъване е причина пиленцата да писукат от болка, а впоследствие да се подуват и голяма част от тях да умират. Доказано е, че пиленца, които заболяват веднага след излюпването, т.е. произхождат от заразени яйца, умират най-често в рамките на една седмица.

Заболелите на възраст 10-20 дни, т.е. заразени след излюпване, боледуват 1-2 седмици и дори част от тях оздравяват. При по-големите пилета - на възраст над 20 дни, заболеваемостта и смъртността рязко намалява. При тях заболяването протича протрахирано, хронично в продължение на 1-2 седмици, но същественото е, че оздравелите остават заразоносители. От тези факти е видно, че тежестта на заболяването е право пропорционална на възрастта на птиците – колкото по-малки са, толкова по-тежко протича процесът и смъртността е по-висока. Неслучайно още в началото отбелязахме важността на запойката с медикаменти на новоизлюпените пиленца.

За лечение се използват основно антибиотици и сулфонамиди. Най-често се прилагат следните антибиотици – Oxytetracyclin, Pharmasin, Rodotium, Tetraoleandomycin, Fluron. Те се разтварят в доза 1 грам на 1 л вода, давайки се като единствена вода за пиене в продължение на 5-7 дни
Ефективни препарати от групата на химиотерапевтиците са още Enroxil, Optiprim, Syvaquinol, Roxacin, като обичайната доза е 0,5-1 мл на 1 л вода като единствена вода за пиене в продължение на 5-7 дни. Всички противоинфекциозни средства трябва да се дават паралелно с поливитаминни или други комбинирани общоукрепващи препарати като – Vitamino, Supravitaminol, Promotor и др.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Петър
27.03.2020 08:40:13
0
0
Първата седмица трябва да се държат под лампа, като се гледа температурата да е като тази по време на люпилния период - около 37.7 градуса. След седмия ден лампата се "повдига" леко, за да се намали температурата с около 2.5 градуса. И всяка следваща седмица до пускането им в двора се намалява с по около 2.5 градуса.
1
stefan
02.06.2019 08:48:08
1
0
Колко време трява да бъдат под ланпа кога може да се махне напълно ланпата?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки