Ако изборите бяха днес: Патриотичният фронт гони реформаторите по подкрепа


Ако изборите бяха днес: Патриотичният фронт гони реформаторите по подкрепа
11 Март 2016, Петък


Общественото мнение става все по-критично към министрите, чиито сектори изостават с реформите

Автор: Десант

Коалицията Патриотичен фронт запазва стабилна подкрепата, която има и ако сега се проведат парламентарни избори, със сигурност ще влезе в Народното събрание, тъй като може да разчита на 4,1-4,5% от гласовете. Това показват данните от огласените проучвания на електоралните нагласи на две от водещите социологически агенции – „Алфа рисърч” и „Екзакта рисърч груп”.

„Алфа рисърч” е извършила национално представително проучване в периода 18-25 февруари, когато са анкетирани 1723 пълнолетни граждани, както и експресно проучване в периода 28 февруари-4 март, а „Екзакта” е направила своето изследване в дните между 16 и 24 февруари чрез анкета сред 1000 пълнолетни българи.
Данните от двете допитвания са твърде близки, поне що се отнася до  електоралната подкрепа на водещите партии. ГЕРБ губи 3% в сравнение с ноември, но продължава да се ползва с двойно по-голяма подръжка от декларираната за БСП - 21,3% за партията на Борисов срещу 10,4% за социалистите на Миков, съобщиха от „Алфа Рисърч”.

При „Екзакта” има малка разлика в процентите, но съотношението между двете формации също е 2 към 1. Подкрепата за ГЕРБ е  24,5 на сто, а за БСП – 12 на сто. Анализаторите от „Екзакта” коментират, че на практика през последната година не се наблюдават промени в електоралния дял на ГЕРБ и БСП.
Интересна е ситуацията при ДПС, което, макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, дори и на тази база отбелязва спад от 6,8% на 4,9%.
Отливът съответства на разколебаността на традиционния електорат на движението след появилите се съобщения за забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция, коментират социолозите от „Алфа рисърч”. Същевременно актуалният около местните избори и излязъл отново на сцената след отстраняването на Лютви Местан въпрос – възможно ли е пряко или непряко ДПС да влезе в една нова правителствена формула – среща сериозно обществено неодобрение.

От анкетираните 35% са на мнение, че нищо не се е променило в тази партия, 19% я виждат като по-приемлива за коалиране, но 43% смятат, че от случилото се ДПС изглежда още по-ненадежден партньор.
Освен споменатите три формации, ако сега се проведат избори, в Народното събрание биха влезли още РБ ( 5,5%) и ПФ ( 4,5%). За „Атака" биха гласували 2,9% от избирателите, а за АБВ - 2,5 на сто, което според социолозите означава, че те запазват шансове да се класират сред парламентарните формации в бъдеще.
В проучването на „Алфа рисърч” се отчита лек отлив на подкрепа за Реформаторския блок (до 5,9%). Както вече споменахме, за Патриотичния фронт заявяват, че ще гласуват 4,1% от анкетираните, за АБВ - 3,1%, а за „Атака" - 2,2%.

Поредица от напрежения в управляващата коалиция обаче, след оставките на бившия правосъден министър Христо Иванов, на образователния Тодор Танев и появилите се неясноти за бъдещото на кабинета води до спад в персоналната подкрепа за всички лидери на участващите в правителството партии: Бойко Борисов с 5% - от 38% на 33%; Меглена Кунева – с 3% - от 15,5% на 12,5%, Божидар Лукарски – от 8,5% на 6,3%, Николай Ненчев – от 8,1%% на 7%, показват данните от проучването на „Алфа рисърч”.
Тенденция на спад е налице, макар и по-слабо изразена, както при излезлия в опозиция Радан Кънев (от 11,8% на 10,6%%), така и при лидерите на подкрепящите кабинета партии – Георги Първанов (от 23,2% на 20,3%), Валери Симеонов (12,3%), Красимир Каракачанов (17,5%).

На дъното на класацията на общественото доверие са Волен Сидеров, Ахмед Доган (по 4,5%) и Лютви Местан – 2,8%. Поне към момента нито един от лидерите с амбициите да бъдат политически представители на турците в България не печели категорична подкрепа сред тях, коментират анализаторите от „Алфа рисърч”.
От „Екзакта” отчитат, че симпатизантите на партиите, които участват в управлението са по-оптимистично настроени към бъдещето на страната в сравнение с останалите българи. Според данните оптимистите за бъдещето на страната са 43 на сто, а за собственото си бъдеще - 45 на сто. Песимистите за бъдещето на България са 46 на сто, а тези, които не очакват добри дни в личен план - 38%.

Плавен спад в подкрепата за правителството, премиера и някои ключови министри, отразяваща усещането за липса на развитие в редица сфери, коментират от "Алфа Рисърч".
Фокусирането на общественото внимание върху корупцията, липсата на видим напредък в чувствителни за обществото сфери и появилите се пукнатини в управляващата коалиция връщат доверието към правителството до стойности отпреди половин година, сочат данните на социолозите. Положителните оценки за дейността на кабинета спадат от 24% в края на 2015 г. до 20% в началото на март 2016 г. Съответно нараства и критичността към работата на кабинета – от 42% до 46%.

Доскоро консолидирани в подкрепата си за правителството, към момента симпатизантите на партиите от управляващото мнозинство са значително по-разколебани. Най-устойчиви в доверието си остават привържениците на ГЕРБ (43% положителни, 40% неутрални и 17% отрицателни оценки).
Сред избирателите на Реформаторския блок то спада до 30% одобрение (срещу 26% неодобрение и 44% неутрално отношение), а сред тези на Патриотичния фронт и АБВ критичните оценки достигат до 60% при доверие, ненадхвърлящо 15%.

Подобна е тенденцията в оценката за работата на министрите, мнозинството от които са с отрицателен индекс за дейността си, допълват анализаторите на "Алфа Рисърч". Както и в предишни месеци, най-отчетлива е обществената критика към секторите, свързани с икономика, финанси, правосъдие и вътрешен ред. Липсата на видимо подобрение в традиционни икономически отрасли, придружено с нарастване на данъчната тежест, увеличава неодобрението към министрите на икономиката Божидар Лукарски, на финансите - Владислав Горанов, на енергетиката - Теменужка Петкова, на туризма - Николина Ангелкова. Блокирането на реформата в МВР и съдебната система поставя министрите на вътрешните работи - Румяна Бъчварова, и на правосъдието - Екатерина Захариева, сред най-критикуваните членове на кабинета.

Периодично възобновяваните дебати по нетърпящи отлагане, но все неслучващи се реформи в редица сектори са формирали у мнозинството от българските граждани (71%) убеждението, че вече не е възможно поддържане на икономическа и политическа стабилност без провеждането на дълбоки реформи.
Тази позиция доминира сред представителите на всички социално-демографски групи, включително привържениците на ГЕРБ и правителството, се казва в анализа към проучването на „Алфа рисърч”.

Според 58,6% от хората въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте,  правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22,3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната.
Критичната позиция доминира във всички социални и демографски групи, вкл. сред симпатизантите на управляващата коалиция. Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

Два са основните адресати, които общественото мнение държи отговорни за липсата на резултати в борбата срещу корупцията – висшата магистратура и прокуратура и управляващите. 62,2% от българите смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта, коментират още от „Алфа рисърч”.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки