Време е да пристъпим към сеитбата на лещата


Време е да пристъпим към сеитбата на лещата
15 Март 2016, Вторник


Това може да се извърши при първа възможност в началото на март

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Лещата е едно от най-старите културни растения, отглеждани от дълбока древност в страните на Югозападна Азия. Египтяните, евреите, римляните и гърците са познавали много добре тази ценна зърнено-бобова култура. По нашите земи тя е била отглеждана още от прабългарите.
Древните народи, а по-късно и европейците, са я използвали освен за храна, и в народната медицина. Семената й по съдържание на белтъчини (между 25 и 32%)  не отстъпват на фасула и граха. Те съдържат почти всички незаменими за животинския организъм аминокиселини (тирозин, триптофан, лизин, аргинин, хистидин, цистин, метионин), богати са и на витамин В1.

У нас лещата се отглежда като ранна пролетна култура. Сеитбата й може да се извърши при първа възможност още в края на февруари и началото на март. Тя притежава висока студоустойчивост – пониците й понасят без повреди минимални температури до минус 6оС, а възрастните растения – до минус 8-9оС.
Лещата е култура с агротехническо значение. Обогатява почвата с азот и е важен предшественик на пшеницата и другите зимни и пролетни житни култури.

В България са разпространени двата подвида от това културно растение – едросеменна и дребносеменна. Широко разпространение има дребносеменната леща, която е с по-добри вкусови качества и е по-невзискателна към почвено-климатичните фактори. Дребносеменната пък има по-къс вегетационен период (60-70 дни) от едросеменната (80-130 дни).    
През началните фази от развитието си лещата не е взискателна към топлинния фактор. При температура 4-5оС  тя пониква за 10-12 дни.

Към влагата в почвата растението има по-големи изисквания в началните стадии от вегетацията си. В по-късен етап устойчивостта му към засушаване нараства, особено при дребносеменните сортове.
По отношение на площите, на които ще се отглежда, лещата се развива най-добре на  песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи варовити почви. Подходящи за тази култура са и песъчливите черноземи.

Основната им обработка се извършва на дълбочина 20-22 см. През пролетта предсеитбената обработка на площите включва култивиране и брануване.
Торенето с минерални торове при лещата зависи до голяма степен от предшественика. Когато се отглежда след предшественик, торен с минерални торове, тя не се нуждае от торене. Внасянето на азотни торове се налага само на бедни откъм този елемент почви. В този случай се прилага предсеитбено торене с 6-7 кг/дка амониева селитра. При наличие на повече азот в почвата лещата развива голяма вегетативна маса, периодът на цъфтеж се удължава, а процесът на узряване на семената протича неравномерно.

При отглеждане на леща на по-слабо плодородни почви се препоръчва торене с умерени дози фосфорни и калиеви торове (4-5 кг активно вещество на декар), като суперфосфатът може да се внесе еднократно през есента или на два пъти – половината с есенната оран, а другата половина – с предсеитбеното култивиране.          
Лещата се засява при междуредово разстояние 10-12 см и на дълбочина 3 см при дребносеменните сортове и 5 см – при едросеменните. Семената трябва да са с висока чистота, най-малко 96%  и кълняемост – над 90%. Сеитбената норма за дребносеменната леща е 8-10 кг/дка и 12-14 кг/дка – за едросеменната.

За да се осигури дружно и бързо поникване на семената, след сеитбата засетите площи трябва да се валират.
В периода от поникване до фаза цъфтеж се препоръчват 1-2 бранувания.
При прилагане на добра агротехника при отглеждането на тази ценна култура добивите могат да надхвърлят 200 кг от декар. Лещата се прибира, когато узреят над 50% от чушките. За ограничаване на загубите от разпиляване (разпукване и ронене на шушулките) се препоръчва прибирането й да се извършва през по-ранните часове.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки