Кой има право на безплатна винетка


17 Март 2016, Четвъртък


Със сина ми сме съсобственици на лека кола „Лада“. Самият аз съм с призната инвалидност от 88 % и всяка година получавам от социалните служби безплатна винетка.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Сега отново попълних съответните документи за това, но когато ги занесох в службата за социално подпомагане, ми отговориха, че не ми се полага безплатна винетка. Отказът си служителите мотивираха с това, че биха ми я дали, ако съсобственик на колата е съпругата ми.
Доколкото знам, според законите в страната, когато единият от собствениците на МПС е инвалид и е в родствени връзки с другия съсобственик, му се полага безплатна винетка. А нима синът ми ми е по-малко роднина от жена ми?
Имат ли право социалните служби да отказват да ми издадат безплатна винетка в моя случай?

Ценко Василев,
Етрополе

Съгласно чл. 10 от Закона за пътищата, лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.
За да получите винетка, е необходимо автомобилът да е ваша собственост или в режим съпружеска имуществена общност. Следователно във вашия случай единствено вие или съпругата ви, ако автомобилът е придобит по време на брака, можете да се ползвате от тази законова възможност.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Слава
12.12.2019 19:15:44
0
0
След смъртта на съпруга ми ко;лата е станала съсобствена с дъщеря ми...въпреки,че тя живее на 400 км.и никога не я е карала.Как мога да имам право на винетка? С 96% съм .
1
Лилия
31.01.2019 09:22:35
1
1
Как да си поръчаме безплатна винетка и от къде от телефона става ли????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки