Залесяват близо 20 000 декара гори


Залесяват близо 20 000 декара гори
12 Април 2016, Вторник


Предвидените за залесяване горски площи тази година са близо 20 хиляди декара, което е с 28% повече от миналата година. „Рекордна е инвестицията в залесяване”,


обяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при откриването на Седмицата на гората в Стара Загора в понеделник.
През тази година са предвидени и други големи инвестиции за отглеждането на горите без материален добив, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища, допълни Костов. 178 км са горските пътища, рехабилитирани и построени през 2015 г., от които 32 км в полза на националната сигурност в района на българо-турската граница, посочи той. Тази година целта е още по-амбициозна, като е предвидено да се реконструират и завършат над 210 км горски пътища.

Предстои 900 хиляди хектара гори да бъдат сертифицирани през 2016 г.
За първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и средства в размер на 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват, с цел те да бъдат облекчени, а гората да се обслужва професионално.
Той подчерта, че така държавата чрез държавните горски предприятия изпълнява своите високи обществени задължения и отговорности за опазване и стопанисване на горите. До края на годината предстои приемането на Наредбата за оценка на екосистемните ползи от горите и тяхното остойностяване.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки