Сиромах Лазар и Богатият Лазар


Сиромах Лазар и Богатият Лазар
16 Април 2016, Събота


В миналото двамата братя се чест-вали в две последователни седмици преди Връбница


Седмица преди да настъпи Христовото Възкресение – на шестата седмица от Великия пост, Православната църква отбелязва възкресението на Лазар, което народът чества като Лазаровден. В тазгодишния календар той е на 23 април и случайно съвпада с датата, на която се празнува свети мъченик Лазар Български.

Това обаче не са всички Лазаровци, които се почитат у нас. В миналото, специално в рупските села из Странджанския регион, празниците, посветени на Лазар, са били два – Сиромах Лазар (или още Сиромашка Лазарница) и Богат Лазар (или също Богата Лазарница). По данни на малкотърновския музей, те се отбелязвали в две последователни съботи преди Връбница. Така че тази година денят на Сиромах Лазар се пада на 16 април.
Старите предания разказват, че двамата Лазаровци – сиромахът и богатият, били братя. Богаташът обаче се големеел и се отнасял с пренебрежение към бедния си близък родственик. Един ден беднякът се примолил на заможния си брат да го вземе за чирак. И той склонил, но започнал още по-надменно да се отнася със сиромаха, с който били една кръв.

Един ден бедният Лазар отвърнал на брат си, че Господ бил правил стълби, по които едни се качвали, а други слизали. А богаташът се присмял на тези му думи. Но не щеш ли постепенно той изгубил имането си, докато с трудолюбието си другият Лазар взел че забогатял.
Подобна притча има и в Евангелието – тя е за богаташа и Лазар, но в нея богатият не е назован по име. Повествованието също е по-различно, но като цяло противопоставя богатството, здравето и ситостта до пресита с горчивата мъка, болестта и глада.

По думите на етнографката от РИМ-Шумен Даниела Ганчева, капанците в Разградско също почитат и богат Лазар, и сиромах Лазар. Беднякът и при тях се чества първи, по-предната събота преди Лазаровден. Тогава те отдават почит към наскоро починалите им близки. Задължителни за тази обредност са т.нар. рангелчета (или още рангелски краваи), които се украсяват с топчета от тесто с дъгички отгоре. Самото рангелче е наречено на ангела, отнасящ душите в отвъдното, а дъгата в украсата му символизира духа на покойника.

За панихидата се прави и раздава варено жито, а също и господева просуя – пита, увенчана с кръстен знак от тесто. В някои капански села се извършва и опалване на гроба, като това се прави или в петък, или в събота. За целта се пали най-често царевична шума или слама.
Рано в съботата на Сиромах Лазар се приготвят и просфорки за раздаване. Те са от прясно, неквасено тесто, за да е чиста душата на мъртвия. Особеното при тях е, че в зависимост от украсата си всяка е предназначена за определен починал човек. По нея може да се познае дали е за жена или мъж, на колко години е бил покойникът и дори с какво се е занимавал.

Така например за възрастен мъж просфората се украсява с бастун, за земеделец или мъж в разцвета на силите си се изобразява рало, а за момите и младите булки се прави венец. Плитка се сплита за жена, а за дете се прави украса във формата на ръкописно „г“.
Така приготвените просфори се нареждат под иконата, като върху всяка се запалва свещичка. Поставят се и съдини с варено жито, както и стомна с прясна вода. Всичко се прикадява от стопанката и се раздава за Бог да прости или лично от нея, или от малки момиченца до 10-12-годишна възраст.

По принцип в съботата, две недели преди Великден, когато било Сиромах Лазар, не се работело. В някои села заедно с майките или бабите си обикаляли най-бедните деца, често и сирачета. Наричали ги лазаркинчета. Те играели за здраве и берекет, а стопаните ги дарявали с яйца, брашно, дрешка или пара.
На следващата седмица, когато се отбелязвал Болярският Лазар, както наричат богатия в някои населени места, в ролята на лазарки влизали момите.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки