Глистите и животните често си съжителстват


Глистите и животните често си съжителстват
19 Април 2016, Вторник


Почти няма птици, които да не  се засягат от аскаридозата

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Едно от най-широко разпространените заболявания при птиците е аскаридозата, известна повече като глисти. Почти няма птици в частния сектор у нас, които да не са засегнати от нея. Боледуват кокошовите птици, предимно кокошките и пуйките и по-рядко патици, гъски, токачки, фазани, яребици, кеклици, гълъби и врабчета.
Причинителите са паразити, които имат различни наименования според вида на птиците, които поразяват, като дължината им варира от 3 см (при гълъбите) до 12 см (при кокошките). 

Глистите се развиват в тънките черва на пернатите. Полово зрелите паразити отделят  яйца, които се разпространяват във външната среда заедно с фекалиите. В яйцата  за 10-30 дни се развиват инвазиоспособни ларви. Попаднали в организма на птиците, за 30-50 дни ларвите достигат полова зрялост и започват да отделят яйца. Така цикълът се затваря. Аскаридите живеят в червата на птиците около 1 година.
Болестта се среща повсеместно, като засяга както екстензивно отглеждани птици, така и интензивно отглеждани пернати при промишлени условия, където инвазията има масов характер. Боледуват предимно подрастващите птици. Тежките породи кокошки са по-устойчиви на инвазиране.

Главни носители и разпространители на инвазията са кокошките и пуйките. Резервоар на аскаридите са и дъждовните червеи, които са любимо лакомство на  птиците. Яйцата на глистите остават живи във външната среда повече от една година и могат да презимуват, а ларвите се запазват в дъждовните червеи до 3-4 години.
Имайки предвид биологичните особености на паразитите, лесно може да се обясни широкото разпространение на заболяването сред птиците. На практика почти всички пернати, отглеждани у нас са инвазирани, особено тези в личните стопанства. За развитието и поддържането на инвазията в средата голямо значение има влагата и затова пренаселени и влажни помещения са идеалната среда, в която заболяването процъфтява.

Постоянно поддържане на болежката се установява при съвместно отглеждане на млади и възрастни птици. Аскаридозата се пренася от една ферма в друга чрез инвазирани птици или при механично пренасяне на аскаридийни яйца от птици, насекоми или стопани чрез обувките, превозните средства и инвентарни предмети. Непълноценното и недоимъчно хранене улеснява развитието на болестта и инвазирането.
Паразитите нанасят сериозни увреди на организма на птиците, изразяващи се в запушване (обтурация) на червата, възпаление на лигавицата, което нарушава резорбцията на храната. Глистите отделят голямо количество токсини, които увреждат вътрешните органи и силно алергизират организма.

Като резултат от пагубното им действие силно се намалява продуктивността на птиците – спада яйцеснасянето. Това е една от основните причини често кокошките да не снасят, макар да се хранят и гледат добре. Аскаридийната инвазия води до възникване на недоимъчни състояния и до по-тежко протичане на някои заразни заболявания. Стресът, който предизвикват паразитите, се отразява неблагоприятно и забавя растежа и развитието на младите птици.

Глистите си живеят в пернатите почти перманентно, без да показват характерна клиника, което силно затруднява поставянето на диагноза. Още повече, че развоят е хроничен и загубите са повече косвени. Птиците показват повишена жажда, намален или запазен апетит, угнетеност, имат диарични изпражнения, несигурна походка и увиснали крила поради парези. Гребенът и менгушите избеляват, развитието е протрахирано, забавено, яйчната продуктивност спада или изцяло спира, по устната кухина се откриват налепи, птиците силно отслабват и голяма част от тях завършват летално след продължително боледуване.

Острото протичане на заболяването се различава от болестта кокцидиоза по липсата на кръв в изпражненията и по забавеното протичане. Кокцидиозата протича бързо и много драматично. 
Хистомонозата (черноглавка) по пуйчетата протича с тъмновиолетово оцветяване и подуване на главата на пуйчетата. Най-сигурният начин за поставяне на точна и бърза диагноза е извършването на аутопсия. Ако разрежете надлъжно тънките черва, веднага ще забележите тънки и дълги вретеновидни със заострени краища паразити, подобни на спагети. Обикновено в червата на една птица се откриват десетки и стотици глисти.

За лечение се използват препарати, които се дават с водата за пиене – Piperatrin, Piperazin, Panacure и др., както и  таблетки  Levocolumbin, когато става въпрос за по-малък брой засегнати птици.
Профилактичните мерки включват периодично третиране на птиците, въпреки че не показват клинични симптоми – поне 3-4 пъти годишно. Добре е да се прекъсне достъпът на други животни до птицефермите – диви птици, гризачи и др. Периодично щателно да се провеждат изтребителни мероприятия, целящи унищожаване на насекомите. Превозните средства и инвентарът, който се вкарва във фермите, да се третира с горещи дезинфекционни разтвори.

Правилно е подрастващите и възрастните птици да се отглеждат разделно. Екстензивно отглежданите птици не трябва да се пускат до торищата и дворчетата непосредствено след дъжд, когато на повърхността на почвата има много дъждовни червеи, които представляват резервоарни гостоприемници на заболяването.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки