Как да превърнем непотребните вещи във великденска украса


Как да превърнем непотребните вещи във великденска украса
Така изглеждат великденските венци, изработени от отпадъчни материали и лозови пръчки
24 Април 2016, Неделя


Мисията не е невъзможна, нито е кой знае колко сложна, достатъчно е малко фантазия и повече желание

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Идват Лазаровден, Цветница, а след това е и Великден, един от най-светлите християнски празници. Какъв по-хубав повод да разкрасим дома си, да развихрим фантазията си и с подръчните средства и материали от разчистването на шкафове и чекмеджета да си направим красиви неща, които да ни създават настроение.
Мисията не е невъзможна и сложна. Ще ви представим идеите за великденска украса, претворени от социалните домове и защитени жилища от община Велико Търново.
Не изхвърляйте прочетения вестник.

С него можете да си направите красиви панери. Нагъвате ивици от вече прочетените страници на тръбички и от тях се получават кошчета, съветва Симона Тодорова, педагог от Защитеното жилище в село Церова кория.
Ако ви се вижда сложно, ето една още по-простичка за реализация идея. Всеки гардероб се нуждае от разчистване, а старите и вече омръзнали ни дрехи могат да послужат за изходен материал за изработване на нанизи с цветя, пиленца, великденски зайци или венци.
„Подбирате си тъканите по цвят, вземате ножицата, игла с подходящия по плътност и цвят конец, режете и пришивате, а непотребните парченца плат може да се използват за пълнеж на фигурките. Няма начин да не се получи нещо красиво, стига да имате желание, казва Симона Тодорова.

Ако искате нещо по-оригинално, отидете до най-близката книжарница и си купете няколко парчета различен по цвят филц. От тях можете да изрежете цветя, с които да украсите старите си дървени и ратанови панери или да облепите кутия за обувки, в която да приберете разпилените по рафтовете дреболии.
Разровете се из кашоните с изоставените от децата ви играчки и от там може да изпадне някой ринг или топка. Тях пък можете да използвате като основа за венци, които да доразкрасите с филц или с омръзналите ви копринени шалчета.
Поръчайте на мъжа си или баща ви да не изхвърля всички лозови пръчки, когато подрязва лозето на вилата на село или асмата до блока в града. От тях стават прекрасни венци или основа, върху която да разположите различни красиви и естествено ръчно направени фигурки.

От по-пресните и гъвкави пръчки можете да оформите венец, който да привържете със стари панделки или шнурове, както и с украсата от вече изсъхналия букет.
Можете да доукрасите венеца с цветя от филц или с издухани и боядисани яйчени черупки. С остатъците от памука, използван за боядисването на яйцата, можете да доразнообразите цветната композиция с някое цветенце или гнездо за пиленце. Малко повече търпение и тренировки трябват, но резултатът си струва, ако взаимствате идеите на Клуба на инвалидите във Велико Търново и си направите декоративни великденски яйца с техниката "квилинг" и лепило С-200.

Изрязвате тънички лентички от цветна хартия или си ги купувате от книжарницата. Вземате дървено шишче, сцепвате връхчето му, за да закачите лентичката, и започвате да навивате хартийката, за да получите цветните спирали, съветва Илка Банкова.
Вземате сурово яйце и от двата му края пробивате дупчици с игла, за да изтекат жълтъкът и белтъкът. Измивате вече издуханото яйце и го оставяте да изсъхне. Всяка от хартиените фигурки мажете с лепило С-200 и лепите върху яйцето в каквато фантазията ви подсказва комбинация. Накрая можете да напръскате с лак за по-добра фиксация.

Вече сте купили лепило, имате някакъв канап или цветни прежди, старо бурканче или малка стъклена бутилка с по-нетрадиционна форма. Това е достатъчно, за да си направите красиви вазички.
В купичка сипвате лепилото и в него потапяте канапа или преждата. Така напоените конци внимателно увивате ред по ред върху измитите и подсушени стъклено бурканче или бутилка. След това оставяте да изсъхне.

После налепете квилинг фигурките или цветя от филц, или каквото фантазията ви подскаже, за да стане още по-красиво. Така вече имате нова и красива вазичка за сухи цветя или просто цветен акцент за някое кътче на дома.
Ако скоро сте ходили на пикник край реката или пазите от миналогодишната морска ваканция плоски камъчета, можете да ги превърнете в красиви детайли за домашната украса. Измивате камъчето и го боядисвате с латекс, останал от последния ремонт, или с боичките на детето.

Докато съхне, се разтърсете по чекмеджетата, от там може да изпадне някоя флорална салфетка или остатъци от цветна подаръчна хартия с различни орнаменти.
Изрежете си фигурки и по техниката на декупажа, може и с С-200, ги залепете върху боядисаното камъче. Готовото произведение лакирайте или намажете с някаква фиксираща течност. Ако искате, можете да доизрисувате камъчетата. Става и с лакове за нокти, съветват момичетата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи във Велико Търново.

С техниката на декупажа тези дни те украсиха и яйца на клечки. Тук хартиените орнаменти се лепят с белтък, разбит на пяна.
Ако ви е останала някоя стара керемида, използвайте я сега. Изрежете си цветни детайли, залепете ги върху основата, притиснете, за да излезе въздухът, и след като изсъхне, лакирайте. Прикачете шнур и окачете на стената. Просто и лесно, но става красиво пано, съветват терапевтите от Дневния център за възрастни с увреждания към фондация "Милениум". Щом ние можем, ще го направи всяка една домакиня, казват Ния Тодорова и Елица Кернова.

Можете да ползвате и дървени шайби за основа като върху тях също налепите по ваш избор фигурки и цветни акценти, за да получите красиво пано за великденска украса. 
Мисията е изпълнена - къщата е минала през предвеликденското чистене, а с намерените непотребни вещи и малко фантазия сме си направили украса.


Великденски яйца, направени с техниката „квилинг” и лепило С-200, от Клуба на инвалидите във Велико Търново От камъчета можете да изготвите красиви детайли, създаващи настроение у дома Омръзналите ни копринени шалчета и старите детски рингове живеят нов живот като великденски венец С филц, остатъци от стари дрехи и фантазия се получават красиви изделия, доказват го от Защитеното жилище в село Церова кория

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки