Хайде всинца на хорото!


Хайде всинца на хорото!
Децата на българите в чужбина не са спирали да изучават народни танци, какво пречи това да правят и техните връстници в самата България?
07 Май 2016, Събота


Идеята хубава, изпълнението калпаво

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Ура! Народните танци стават задължителни в училище. Ще се преподават в часовете по физическо, който се ослушва – двойки, докато диша, ей така се бори чалгата, да живей България, ще израсне достойно поколение! Ако бодро марширувате под лозунга „Бойко бори ония гадове комунистите”, сте прегърнали безусловно родолюбивата идея на Министерството на образованието.
Ако сте наистина такива хора, зная, че мразите и ще ви е трудно, но все пак, искате ли да помислим?

Това ми прилича на новаторската идея за вкарване на повече часове по практика в средните професионални училища.
В случай че не знаете, едно време имаше УПК система, чиято идея беше точно такава. А когато ни изпратиха на безплатен стаж по строежите, бригадирът Стоян Сърбина, при когото се паднах, процеди през зъби, че този IV разряд от техникума е пълна ала-бала и ако искам, вместо смешния шестчасов работен ден, да ме пусне на осемчасов с „коефициент на трудово участие”.

Поисках страхотни пари за онова соцвреме, извадих и адски доволен останах. Но, да не се отвличаме. Основната идея беше, че такова нещо и преди имаше.
Да, както и днес, и преди погледнахме с лека насмешка, но когато се оказа, че другарят Фиалковски по физическо е абсолютно непреклонен и ми написа четири двойки една след друга, се стреснах много сериозно.
Еленино хоро, брех! Така трудно да ми беше, скачах като прострелян сръндак, напук на всякаква логика за движение в група с хванати ръце, а той побесняваше още повече, защото мислеше, че се подигравам с него. Сериозният ни разговор още повече задълбочи проблема.

Стана безпощадно ясно – въпреки че почти героично за две години съм свалил от себе си над 10 килограма, тренирам усилено и е много доволен от мен, ако не заиграя Елениното – двойка за срока и за годината. Резил тотален, да те оставят да повтаряш по физическо, ебати кошмара! И то в средното училище! Ад!
Добре де, научих го на вилата на една съученичка и щастлив го повторих в салона на училището, разминах се с позора. Исках да ви кажа какъв е резултатът.

След няколко години го забравих и днес мога само първите 2-3 стъпки от него. Не ми се удава, явно, не искам да се оправдавам, но е така. То аз и с правото хоро не съм много наясно, по сватби най-вече размахвам нагоре-надолу ръце, отколкото го играя с вещина, но да кажем, че горе-долу се справям.
Любопитно ми е днес, когато в даскалото не само че не ги държат толкова строго, колкото нас, ами да не кажа някоя лоша дума за дисциплината, как ще бъдат мотивирани децата, които не щат да играят хоро.

Още повече пък до 10 клас да усвоят 22 народни танца. С двойки, както гореописания случай ли? Позволете силно да се усъмня. С назначаването във всички училища на опитни педагози, майстори на фолклорните танци ли? Тук вече се смея от сърце.
За да не ме включите в множеството на критикарите на всяка цена на реформите на правителството на добрия премиер Борисов, искам да бъде разяснено на родителите и децата как ще се случи тъй, че след 5-6 години телевизиите няма да развяват в сутрешните си блокове грозни сцени от Ютуб и ВиБокс 7, в които учител отчаяно моли своите питомци да спрат да въртят гюбеци в час за контролно по математика.

А те, усмихнати до уши, вият кръшно хоро пред дъската с „Хай, тропнете, да тропнеме!” на уста. Стига, за Бога! Защо са нужни оценки и задължения? Не може ли просто през зимния сезон, вместо хлапетата да ходят да пушат марихуана, във физкултурната зала да им се покаже някой хубав народен танц?
И без заплахи да им се обясни, че това не трябва да се забравя и ще им е нужно да го знаят, за да не се излагат?

Специалистите вече се изказаха по въпроса. Христо Димитров, създател на ансамбъл „Българе”, например също смята така. Нали се уговорихме, идеята не е лоша. Подробностите и изпълнението са калпави. Като почти всяко нещо напоследък впрочем, имащо претенции за напредничаво, хубаво и жизнеутвърждаващо.
А най-любимият български национален спорт „плюене по интернет” през последните дни отново бележи сияйни върхове. Страните са се разделили условно на „комунистически тъпаци” и „соросоидни европедерасти и безродници”.

И това – хора на възраст около моята и по-сериозна, на която се предполага, че са учили в училище поне по един народен танц. Но, нищо ново под слънцето.
А, да не забравя! Единственият чуждестранен танц, който задължително щял да се изучава бил... гръцко сиртаки. Питах на едно място дали е мислено за турски кючек. Отговориха, че не било.
Изобщо не се учудих. Че него кое хлапе не го знае? И не практикува с наслада? Най-вече в училище. Заснето на клипче с мобилен телефон.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
targovez playboy mister OMNIP
08.05.2016 13:50:23
0
0
mnnenieto na mnogo balgari i nebalgari za evrosajusa bi moglo da bade she v nego ima mnogo EVROFIGHTERI, EVRODOLARI, evrodemokrati ,evroplutokrati,evrofashisti,evrokomunisti,evroanarhisti .
evronudisti i evrokapitalisti ot evropa i mnogo drugi strani
az lishno predposhitam da bada evrokapitalist a ne evronudist dori i kapitalite mi da idvat ot takiva kato frenska madama ,maria-huana ot panama i ot
us $ kapitalisti i us $ nudisti
A TESI KOITO SHETAT I USNAJAT ZA TOVA KOETO NE E ADRESIRANO DO TJAH AKO MI PRESHAT DA IMAM PARI I ZA KOMPANIA MLADI PALNOLETNI NO NE DARTOLETNI EVROPEJSKI VID HRISTIANKI SHENSKI SAMKI
MOGAT DA SE RAZPOSNAJAT NAJ LESNO PO MIRISMITE KATO NA DARTI KOSI I DARTI KOSLI dori i da sa parfjumitani s frenski japonski i drugi vidove parfjumi

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки