Може да удължат срока на Кампанията по директни плащания


Може да удължат срока на Кампанията по директни плащания
Фил Хоган
10 Май 2016, Вторник


Българското Министерство на земеделието и храните ще вземе решение за удължаване на Кампанията по директни плащания за 2016 г.


след съгласуване със земеделските производители. Това съобщиха от ведомството след изказването на еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, че Европейската комисия ще подкрепи желанието на някои държави да удължат с един месец (от 15 май на 15 юни) крайния срок за подаване на заявления за директните плащания, както и за определени плащания по Програмата за развитие на селските райони.
Искането бе направено през последните няколко седмици от няколко държави членки на Европейския съюз, сред които и България. Страната ни постави писмено пред Европейската комисия въпроса за удължаване на срока на настоящата кампания за подпомагане на стопаните.

Скоро формалното решение на ЕК ще бъде прието и публикувано под формата на регламент. „Решението на Комисията да удължи сроковете отразява сериозността на икономическата ситуация на някои земеделски пазари, както и някои сериозни трудности, създали се през първата година от прилагането на схемите по директните плащания и мерките по програмите за развитие на селските райони. Очаква се облекчаването на правилата да помогне на фермерите с някои специфични трудности при подаването на заявленията за кандидатстване. Държавите членки, които решат да удължат крайният срок за подаване на заявления, трябва да направят така, че да се спазват правилата за добър финансов мениджмънт“, коментира Фил Хоган.

От земеделското министерство подчертаха, че, след съгласуване със земеделските производители, ще бъдат спазени всички необходими процедури за промяната. Решението за удължаване на срока ще бъде взето след приемането на регламента, даващ тази опция на държавите. В момента той се съгласува в рамките на ЕС, допълват от МЗХ.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки