Едемната болест покосява младите прасета


Едемната болест покосява младите прасета
10 Май 2016, Вторник


Най-критичният период при отглеждането на свинете е времето около отбиването им. Този процес при всички видове животни е свързан с натрупване на високи нива на стрес,

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

обусловени от няколко фактора: смяна на средата, скъсване с майчините грижи, смяна на храната, гледачите, борба за лидерство в новите групи и др.
Свинете, както и птиците, са най-интензивно отглежданите селскостопански животни, което допълнително натоварва младия организъм. Едемната болест е сред най-често срещаните страдания при тях и нанася големи щети на стопаните. Тя засяга животните в процеса на отбиване и в следотбивния период, протича много бързо и за съжаление – с висока смъртност.

Причинители на заболяването са токсични щамове бактерии ешерихия коли, които се срещат при възрастните свине в засегнатите ферми. Познати са много типове токсични колибактерии, които могат да причинят заболяването. Възприемчиви са прасетата в процеса на отбиване до 4-месечна възраст, като обикновено заболяват при отбиването и непосредствено след него. При сукалчетата болестта протича най-често като септицемия с бързо намножаване на причинителите.

Болежката се появява спонтанно и внезапно при наличие на някои предразполагащи фактори: преждевременно отбиване на прасетата, особено ако не са им подсигурени  подходящи дажби, внезапно отбиване с незабавно преминаване към хранене с концентриран фураж, прехранване (особено с концентриран фураж), рязка промяна на храната, лишаване на прасетата от питейна вода, често безконтролно прилагане на антибиотици, прегряване и др.
Болестта има спорадичен или слабо контагиозен характер. Заболеваемостта достига най-много до 35%, като протича със слаба контагиозност и показва пролетно-лятна сезонност и стационарност.

Съществено значение за поставяне на диагнозата имат анамнестичните данни. От анамнезата узнаваме за внезапната поява на болежката и най-същественото – че това става около периода на отбиване на прасетата.
Сред наскоро отбитите прасета болежката протича клинично в три форми: свръхостра, остра и гастроентеритна. Свръхострата форма се среща по-рядко, прасетата умират внезапно или се откриват умрели.
Острата форма протича от 2 до 24 часа, рядко за 2-3 дни.

При нея се наблюдават слаба треска, пълна липса на апетит, отоци в областта на клепачите, около очите, глътката и подчелюстното пространство (откъдето идва името на болестта – едемна), нервни симптоми – мускулни спазми, парези и парализи (клатушкане на задницата, нестабилна походка с преплитане на краката, стойка с разкрачени крайници), отслабване и/или пълно изгубване на гласа. Дишането е затруднено – прасетата хъркат с отворена уста. Смъртта настъпва от задушаване.
Гастроентеритната форма протича най-леко – предимно с диарии и в повечето случаи завършва с оздравяване.

Както е видно от гореописаното, заболяването протича в периода около отбиването, много бързо и драматично. Тъй като младите прасета имат недобре развит имунитет, голяма част от заболелите завършват летално.
За лечение се използва специфичен серум – Collibosan, който се инжектира на заболелите прасета. Могат да се прилагат още антибиотици, които са ефективни срещу колибактериите, като Collistin, Chloramphenicol, Neomycin, Oxytetracyclin, Collisultrix и др. – вътрешно, както и инжективните форми: Allamycin, Tetravet, Intramycin и др. На страдащите животни е добре да се дават активен въглен, йодна тинктура във водата, тинктура от чесън или пчелен клей и др. запичащи средства, както и чревни антисептици.

Едемната болест е много широко разпространено заболяване. Едва ли има стопанин, отглеждащ свине, който да не го е срещал. За предпазване на животните най-доброто средство си остава профилактиката. Фермерите трябва да вземат всички мерки за отстраняване на предразполагащите фактори: избягване на преждевременното отбиване на прасетата (ако това се налага, трябва да се осигурят пълноценни заместители на майчиното мляко), отбиването да става постепенно в продължение на няколко дни, да не се допуска прехранване на животните (особено с ярма), добре е да се въведе гладна диета (в първите няколко дни след отбиването да се дава намалено количество храна), свинете редовно да се снабдяват с питейна вода, да се подобрят зоохигиенните условия – температура, влажност, хигиена и др.

Целесъобразно е да се провеждат периодични дезинфекции на помещенията и инвентара. С лечебно-профилактична цел може да се прилагат антибиотици и сулфонамиди в продължение на няколко дни, включващи периода преди отбиване, по време на отбиване и след него. Общият профилактичен курс трябва да е с продължителност 6-7 дни. Така в този критичен за животните момент те ще бъдат защитени и предпазени от въздействието на колибактериите.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки